5 kérdés a velünk élő vérszívók csípéseiről

5 kérdés a velünk élő vérszívók csípéseiről

Dr. Garaczi Edina PhD Módosítva: 2018.01.23

A hűvösebb idő beköszöntével a szúnyogok, legyek, pókok és poloskák is menedéket keresve a lakásunkba költöznek. Ebben az időszakban ezért megnő a különböző rovarcsípések miatt orvoshoz forduló betegek száma. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosának tapasztalatai szerint a legtöbb problémát a fájdalmasan duzzadt, vagy az elfertőződött csípések okozzák.

Lehetek allergiás a csípésre?

5 kérdés a velünk élő vérszívók csípéseirőlA rovarok (szúnyog, hangya, poloska stb) nyálában olyan enzimek találhatók, melyek szövetkárosító hatásúak. A rovarok szúrása vagy harapása helyén emiatt kiterjedt duzzanat, esetleg hólyagcsák vagy bevérzés is keletkezhet. Az egyéni érzékenység ezekre a rovarokra nagyon különböző, de valódi allergiás reakció lezajlása ezekben az esetekben egyelőre nem bizonyított.

Szúnyog, vagy légy csípett meg?

Szúnyogcsípés után néhány perccel a bőrön viszkető, vörös, duzzadt csalángöb jelentkezik, melynek közepében többnyire látható is a szúrcsatorna. Bizonyos egyének túlérzékenyen reagálhatnak a csípésre, akár 3-5 cm-es vörös udvar is lehet a csípés helyén, középen bevérzéses tünetekkel, amely 3-5 napig is fennállhat. Az úgynevezett „púpos szúnyogok” valójában apró fekete legyecskék, melyek főleg vízpartokon tömegesen rajzanak. A csípésük valójában marás vagy harapás, a helyükön pedig kicsiny bevérzett fekélyek maradhatnak. A szúnyogok és legyek harapása lokális reakciót okoz, általános rosszullét szúnyogcsípés után nem fordul elő, de többszörös csípés esetén testszerte jelentkezhet kiütés.

Pók, vagy ágyi poloska?

Mivel mindkettő „hangtalan” és – különösen az ágyi poloska - nehezen észrevehető, ezért mindkét rovar könnyen gyanúba keveredhet, ha csak az utánuk maradó csípések utalnak arra, hogy hívatlan lakótárssal osztjuk meg otthonunkat. Gyakran kérdezik a betegek, hogy milyen rovarral állunk szemben, de ezt a gyakorlatban sajnos nem tudjuk megkülönböztetni, a kisütés alakja vagy mérete alapján nem tudjuk beazonosítani – magyarázza dr. Garaczi Edina. Ha a csípés helyén a bőr jelentősen feldagad, vagy az egész egy lila foltot hagy maga után, akkor nem lehet pontosan elkülöníteni, hogy egy vagy 2 csípésnyom látszik-e. Sokszor az éjszakai csípés után csak másnap délben, vagy délután kezd erőteljesen viszketni a terület vagy megdagadni a kar, lábszár, esetleg a ízületek- ez mindkét rovarnál igaz. A tünetek 2-3 napig inkább erősödnek és csak a harmadik nap után csökken a duzzanat- így ez sem segít a rovarok pontos meghatározásában.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A hagyományos védekezési mód a rovarháló (szúnyogháló) alkalmazása, ezen kívül az illóolaj keverékek (eukaliptusz, levendula), valamint a bőrön használható, szintén illóolajokat tartalmazó rovarriasztó sprayk is hatékonyan tartják távol a szúnyogokat, kullancsokat. Túrázáshoz, vízparti kiránduláshoz megfelelő védőruházat viselése javasolt. Speciális vegyszereket használó rovarirtó cégek segítségét érdemes kérni ágymatracban, kárpitokban található mikroszkópos méretű ágypoloskák kiirtásához.

Mikor igényel egy rovarcsípés komoly orvosi ellátást?

Amennyiben a csípés helyén tenyérnyinél nagyobb területen bőrpír, duzzanat, hólyagok jelentkeznek, vagy ha apró kiütések testszerte jelennek meg, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Ha a duzzanat olyan mértékű, hogy például egy adott ízület mozgását akadályozza, szintén szükséges szakorvosi vizsgálat. Ha 2-3 nap után- főleg a vakarózás miatt- elfertőződik a terület, esetleg láz, rossz közérzet jelentkezik, akkor másodlagos baktériumfertőzés állhat fenn, ilyenkor szintén javasolt az orvosi vizsgálat. Kisgyermekek gyakran érzékenyen reagálnak rovarok csípésére, az arcon a homlok bőre fájdalmasan megduzzadhat, a szemhéjak is feldagadhatnak, kézfej vagy lábfejduzzanat is jelentkezhet. Ezek riasztó tünetként jelennek meg, de általános rosszullét ezeket sem kíséri. A kezelésben a helyileg alkalmazott szteroid tartalmú krémek a leghatékonyabbak, emellett az antihisztamin tabletták csökkentik a viszketést és a duzzanatot. Calcium ebben az esetben sem segít!

További híreink>>>

 

Téma szakértői

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy a nyád végén voltam allergiavizsgálaton méh és darázscsípésre ez az eredmény negatív lett! Érdekelne, hogy a későbbiekben alakulhat e ki allergia? És ha igen akkor ez az a vizsgálat meddig mutat hiteles eredményt?
Válaszát elôre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező,
A méh és darázs allergia csak a rovar csípése után alakul ki. Több csípés is kell hogy erőteljes allergiás reakció alakuljon ki, ami az allergia vizsgálat után is kialakulhat, ha megcsípi a darázs vagy méh. A negatív eredmény csak a pillanatnyi helyzetet mutatja.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK