A görögdinnye is okozhat allergiás tüneteket?

A görögdinnye is okozhat allergiás tüneteket?

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2019.08.15 Módosítva: 2019.09.02

A görögdinnye allergia igen ritka, azonban ha megjelenik, gyermekkorban gyakrabban alakul ki, mint felnőttek körében. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa szerint gyakran más betegségek állnak a háttérben, ha a gyermeknél a gyümölcs fogyasztását követően tünetek jelentkeznek. A kivizsgálást azonban nem szabad halogatni, mivel az allergia életveszélyes reakciót is okozhat.

Melyek a tünetek?

A görögdinnye allergia tünetei más ételallergiák tüneteivel megegyeznek. A gyümölcs fogyasztását követően rövid időn belül az érintetteknél csalánkiütés, nyelv vagy torok viszketés, gyomorgörcsök, gyomorfájdalom, hányinger vagy hányás jelentkezhet. A súlyos allergiás reakció anafilaxiát válthat ki , amely életveszélyes lehet. Az anafilaxiatünetei a következők: légzési nehézség, nyelési nehézség, légszomj, a torok, az arc vagy a nyelv duzzanata, hányinger, hasi fájdalom, hányás, zihálás, sokk (alacsony vérnyomás miatt) és szédülés.

Hasfájás is lehet a görögdinnye allergia tünete.

A görögdinnye allergia kivizsgálása

A görögdinnye allergia diagnosztizálására a bőrpróba a leggyakoribb módszer. A görögdinnye estében általában úgynevezett prick-tesztet végeznek, amikor először a görögdinnyét szúrják meg a bőrpróbához használatos eszközzel, majd ezt követően az alkar bőrén ejtenek apró karcolást. Allergia esetén néhány perc múlva bőrpír, dudor jelenik meg az adott bőrfelületen. Allergia kimutatására vérteszt is végezhető, bár ez a görögdinnyénél általában kevésbé érzékeny, mint a bőrpróba. Ez esetben ráadásul az eredmény nem azonnali, néhány napot, esetleg hetet igénybe vehet, míg a laboratóriumi eredmények megérkeznek.

A teszt negatív, de a gyermeknek tünetei vannak?

Előfordulhat, hogy a tesztek nem igazolják az allergiát, ám a gyermek rendszeresen rosszul érzi magát a görögdinnye fogyasztása után. Ha nem egyszerű túlevésről van szó, ami hányingert, hányást, hasmenést okozhat, hanem a tünetek már kisebb mennyiség után és rendszeresen is jelentkeznek, akkor előfordulhat, hogy nem allergia, hanem fruktóz felszívódási zavar áll a háttérben. Ez kilégzéses vizsgálattal kimutatható. A teszt előtt vízben oldott gyümölcscukrot kell a gyermeknek innia, majd megadott időközönként egy készülékbe levegőt fújnia. Az eredmények megmutatják, ha a tünetei hátterében fruktóz felszívódási zavar áll.

„Ez a probléma az esetek többségében csak átmeneti. Előfordul, különösen nyáron és ősszel, ha a gyermek tartósan nagyobb mennyiségű gyümölcsöt fogyaszt és mellé még esetleg gyümölcsleveket is iszik. Ilyenkor diéta hatására rendeződnek a hasi panaszok.”

Görögdinnye is okozhat allergiát

Nem ételallergia, hanem keresztallergia is lehet a háttérben!

Ha a gyermeknél a görögdinnye fogyasztása után szájüregi viszketés, bizsergő érzés, ajakduzzanat lép fel, az keresztallergiatünete is lehet. Ilyenkor a tünetek az egyes fehérjék szerkezeti hasonlósága miatt jelentkeznek, vagyis a gyermek valójában a parlagfűre allergiás, a görögdinnye csak a keresztallergia miatt okoz nála tüneteket.

„Ilyen esetben a multiplex allergiatesztek nyújthatnak segítséget a tüneteket kiváltó ok felderítéséhez. A multiplex allergiateszt vérvizsgálat, gyermekek esetében azért is ideális, mivel kis mennyiségű vérből, egy mintából tudunk sok mindent vizsgálni.”

Akármelyik esetről is van szó, a megoldást az allergén kerülése jelenti, vagyis ahhoz, hogy a tünetek ne jelentkezzenek, a görögdinnye fogyasztását mellőzni kell. Emellett a sárgadinnye sem javasolt, mivel gyakran okoznak hasonló tüneteket. Parlagfű allergiásoknál, keresztallergia esetén óvatosság indokolt az alábbiak fogyasztása kapcsán: a görög- és sárgadinnye mellett az uborka, banán és a cukkini. Kerülni a felsoroltak közül csak azt szükséges, ami valóban tüneteket okoz.

Fontos!

Ételallergia és keresztallergia is okozhat életveszélyes allergiás reakciót: anafilaxiát. Panaszok esetén a kivizsgálás ezért nagyon fontos! Ha valakinél fennáll az anafilaxia kockázata, a kezelőorvos felírja az adrenalin autoinjektort, amit vészhelyzetben, az anafilaxiás tünetek jelentkezésekor kell használnia, mielőtt az orvosi segítség megérkezik.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • allergia specialista, csecsemő és gyermekgyógyász
 • Specialitások:
  • kiütések, bőrviszketés
  • felnőtt és gyermek allergia kivizsgálás
  • gyógyszerallergia
  • gyermekkori reflux, hasfájás
  • hasfájás, hasmenés
  • Alex multiplex allergia teszt specialistája
  • felnőtt- és gyermekellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/ Asszony!

A lányomnál tavaly PRICK teszttel diagnosztizáltak légúti allergiát a következő anyagokra: Candida mix (+++), fűkeverék:+++, tavaszi fák (nyír, mogyoró - mindkettő +++), parlagfű:++++). Gyógyszert, orrsprayt nem használ rendszeresen.
Enyhe légúti tüneteket szinte folyamatosan észlelünk. KB. 1 éve hasfájásra, hasmenésre panaszkodik. November végén a gasztroenteorológiai szakrendelésen jártunk, melynek eredményét ma kaptuk meg.
Lisztérzékenység nem igazolódott.
A vizsgált élelmiszerek jelentős része mérsékelt (lisztfélék, olajos magvak a mandula kivételével, szója, gyümölcsök, zöldségek), kisebb hányada (narancs, burgonya, mandula) magas allergiás szérumértéket mutat.
Sajnos a kórházban személyes konzultációra nincs lehetőség, telefonon nagyon nehezen érhető el az osztály. A lelethez a következő javaslatot kaptuk: Csökkentsük a szójabevitelt. A táplálékallergia panelben észlelt elváltozás keresztreakció miatt van. IgE normál tartományon belül mérhető (114,8).
Kell-e foglalkoznunk a keresztallergiát okozó ételekkel, alapanyagokkal, vagy fogyasztható minden mértékkel?

Válaszukat megköszönve maradok tisztelettel:

Anna


Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Kérdező,
A leletek értékelése sokkal bonyolultabb annál hogy egy levélben bármely orvosunk értékelni tudja.
A lelet csak egyik oldal, a betegség tünetei, a klinikum a másik, és csak egyben értékelhető.
Amennyiben kívánja, központunkban egy vizit keretében át tudja beszélni egy szakorvossal.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló színvonal

A doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte. 

További vélemények

Hírek

Hisztamin diéta – így működik

Hisztamin diéta – így működik

Az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet azoknak, akik a hisztamintartalmú élelmiszerekre tünetekkel - például tüsszögés, viszketés, hasfájás vagy csalánkiütés - reagálnak. Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a hisztamin diéta lépéseit ismertette.

További részletek
Mit használjak torokviszketés ellen?

Mit használjak torokviszketés ellen?

Végtelenül bosszantó jelenség, sok allergiás beteg napjait teszi tönkre a torokviszketés. Rendszerint az apránként kortyolt üdítők és elszopogatott cukorkák sem oldják meg a helyzetet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tehetünk a torokviszketés ellen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA