A görögdinnye is okozhat allergiás tüneteket?

A görögdinnye is okozhat allergiás tüneteket?

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2019.08.15 Módosítva: 2019.09.02

A görögdinnye allergia igen ritka, azonban ha megjelenik, gyermekkorban gyakrabban alakul ki, mint felnőttek körében. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa szerint gyakran más betegségek állnak a háttérben, ha a gyermeknél a gyümölcs fogyasztását követően tünetek jelentkeznek. A kivizsgálást azonban nem szabad halogatni, mivel az allergia életveszélyes reakciót is okozhat.

Melyek a tünetek?

A görögdinnye allergia tünetei más ételallergiák tüneteivel megegyeznek. A gyümölcs fogyasztását követően rövid időn belül az érintetteknél csalánkiütés, nyelv vagy torok viszketés, gyomorgörcsök, gyomorfájdalom, hányinger vagy hányás jelentkezhet. A súlyos allergiás reakció anafilaxiát válthat ki , amely életveszélyes lehet. Az anafilaxiatünetei a következők: légzési nehézség, nyelési nehézség, légszomj, a torok, az arc vagy a nyelv duzzanata, hányinger, hasi fájdalom, hányás, zihálás, sokk (alacsony vérnyomás miatt) és szédülés.

Hasfájás is lehet a görögdinnye allergia tünete.

A görögdinnye allergia kivizsgálása

A görögdinnye allergia diagnosztizálására a bőrpróba a leggyakoribb módszer. A görögdinnye estében általában úgynevezett prick-tesztet végeznek, amikor először a görögdinnyét szúrják meg a bőrpróbához használatos eszközzel, majd ezt követően az alkar bőrén ejtenek apró karcolást. Allergia esetén néhány perc múlva bőrpír, dudor jelenik meg az adott bőrfelületen. Allergia kimutatására vérteszt is végezhető, bár ez a görögdinnyénél általában kevésbé érzékeny, mint a bőrpróba. Ez esetben ráadásul az eredmény nem azonnali, néhány napot, esetleg hetet igénybe vehet, míg a laboratóriumi eredmények megérkeznek.

A teszt negatív, de a gyermeknek tünetei vannak?

Előfordulhat, hogy a tesztek nem igazolják az allergiát, ám a gyermek rendszeresen rosszul érzi magát a görögdinnye fogyasztása után. Ha nem egyszerű túlevésről van szó, ami hányingert, hányást, hasmenést okozhat, hanem a tünetek már kisebb mennyiség után és rendszeresen is jelentkeznek, akkor előfordulhat, hogy nem allergia, hanem fruktóz felszívódási zavar áll a háttérben. Ez kilégzéses vizsgálattal kimutatható. A teszt előtt vízben oldott gyümölcscukrot kell a gyermeknek innia, majd megadott időközönként egy készülékbe levegőt fújnia. Az eredmények megmutatják, ha a tünetei hátterében fruktóz felszívódási zavar áll.

„Ez a probléma az esetek többségében csak átmeneti. Előfordul, különösen nyáron és ősszel, ha a gyermek tartósan nagyobb mennyiségű gyümölcsöt fogyaszt és mellé még esetleg gyümölcsleveket is iszik. Ilyenkor diéta hatására rendeződnek a hasi panaszok.”

Görögdinnye is okozhat allergiát

Nem ételallergia, hanem keresztallergia is lehet a háttérben!

Ha a gyermeknél a görögdinnye fogyasztása után szájüregi viszketés, bizsergő érzés, ajakduzzanat lép fel, az keresztallergiatünete is lehet. Ilyenkor a tünetek az egyes fehérjék szerkezeti hasonlósága miatt jelentkeznek, vagyis a gyermek valójában a parlagfűre allergiás, a görögdinnye csak a keresztallergia miatt okoz nála tüneteket.

„Ilyen esetben a multiplex allergiatesztek nyújthatnak segítséget a tüneteket kiváltó ok felderítéséhez. A multiplex allergiateszt vérvizsgálat, gyermekek esetében azért is ideális, mivel kis mennyiségű vérből, egy mintából tudunk sok mindent vizsgálni.”

Akármelyik esetről is van szó, a megoldást az allergén kerülése jelenti, vagyis ahhoz, hogy a tünetek ne jelentkezzenek, a görögdinnye fogyasztását mellőzni kell. Emellett a sárgadinnye sem javasolt, mivel gyakran okoznak hasonló tüneteket. Parlagfű allergiásoknál, keresztallergia esetén óvatosság indokolt az alábbiak fogyasztása kapcsán: a görög- és sárgadinnye mellett az uborka, banán és a cukkini. Kerülni a felsoroltak közül csak azt szükséges, ami valóban tüneteket okoz.

Fontos!

Ételallergia és keresztallergia is okozhat életveszélyes allergiás reakciót: anafilaxiát. Panaszok esetén a kivizsgálás ezért nagyon fontos! Ha valakinél fennáll az anafilaxia kockázata, a kezelőorvos felírja az adrenalin autoinjektort, amit vészhelyzetben, az anafilaxiás tünetek jelentkezésekor kell használnia, mielőtt az orvosi segítség megérkezik.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • allergia specialista, csecsemő és gyermekgyógyász
 • Specialitások:
  • kiütések, bőrviszketés kivizsgálása
  • felnőtt és gyermek allergia kivizsgálás
  • gyógyszerallergia
  • gyermekkori reflux, bukás kivizsgálása
  • hasfájás, hasmenés, véres széklet vizsgálata
  • Alex multiplex allergia teszt specialistája
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

   

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

Orvos válaszol

Tisztelt Allergiaközpont!

Az Alex 282 és Faber 244-es tesztek leírásában szerepel a Candida albicans. Keresem azt a legkevesebb elemű vizsgálatot, ami kimutatja az allergiáimat, intoleranciáimat, illetve amennyiben esetleg candida, vagy egyéb (felsorolt) gomba nem megfelelő szintjéből fakadó problémákra is fényt derít (az eredmény alapjául szolgálhat egy megfelelő diéta kialakításához).

Válaszukat előre is köszönöm!

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Kérdező,

A vizsgálatokat a szakorvos a viziten, az Ön kikérdezése után javasolja. Ebben az esetben célirányosan, a tüneteinek megfelelően kiválasztva a megfelelő vizsgálatot.

Amennyiben allergiát, intoleranciát, esetleg egyéb légúti allergiát is szeretne vizsgáltatni, az különböző egyedi panelekben elérhető 30-40-46-121-244 db-os vizsgálatokban.

A multiplex allergia vizsgálat a legtöbb allergént, kereszt és molekuláris allergiát, porokat és gombákat is tartalmazó vizsgálat. Ezek, amennyiben szűkített palettát szeretne elérni, csak külön-külön panelekben érhető el.
Javasoljuk szakorvos felkeresését, hogy célzottan az Ön panaszainak megfelelően legyen kivizsgálva.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy szakértelem

Keveset kellett várakoznunk. Az orvos nagy szakértelemmel rendelkezett, úgy éreztük hogy rendesen foglalkozik a problémánkkal.

További vélemények

Hírek

Antihisztamin tabletta: gyakori kérdések

Antihisztamin tabletta: gyakori kérdések

Antihisztamin tabletta szedésével az allergia, szénanátha, csalánkiütés és allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás tüneteit lehet enyhíteni. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus válaszolt a készítmények szedésével kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdésekre.

További részletek
Mikrobiom jelentése – a diéta és a betegségek kapcsolata

Mikrobiom jelentése – a diéta és a betegségek kapcsolata

A mikrobiom kifejezéssel egyre gyakrabban találkozhatunk az egészséggel, életmóddal, diétával foglalkozó cikkekben. Jelentőségére az elmúlt években megjelent, és napjainkban is zajló kutatási eredmények hívják fel a figyelmet. A mikrobiom jelentéséről és az egészségünk megőrzésében betöltött szerepéről dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA