Hisztamin intolerancia gyermekkorban

Hisztamin intolerancia gyermekkorban

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2023.11.13

Szerteágazó tünetei miatt, az első tünetek megjelenése után hosszabb idő is eltelhet a diagnózisig. Ezalatt hasfájás, fejfájás és bőrkiütések jelentkezhetnek, szinte bármely életkorban. A gyermekkori hisztamin intolerancia tüneteiről és kivizsgálásáról dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

Milyen tüneteknél gyanakodjunk?

Hisztamin intolerancia esetén a szervezetben lecsökkent a hisztamin lebontó diamino-oxidáz (DAO) enzim szintje. A szervezetbe jutó vagy ott termelődő hisztamin emiatt nem tud megfelelően lebomlani, a gyerekeknél az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

Ajánlott bejegyzések

- hasfájás, puffadás, hasmenés

- csalánkiütés, viszketés, ekcéma

- fejfájás, magasabb pulzus

- tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás

Több tünet egyszerre is jelentkezhet vagy válthatják is egymást: a kisgyermek, akinek az előző nap a hasa fájt, ma fejfájásra panaszkodik, másnap náthás tünetei lesznek.

Mi okozhat hisztamin intoleranciát gyermekkorban?

A DAO enzim szintjének csökkenése lehet genetikai eredetű – gondoljunk erre, ha a családban előfordult hisztamin intolerancia és a gyermeknél a felsorolt panaszok jelentkeznek. Okozhatja bizonyos gyógyszerek szedése, a belek gyulladásos betegségei vagy túl nagy mennyiségű hisztamin fogyasztása, amit a szervezet nem képes lebontani.

Sok narancsot, diót vagy csokit evett?

hasfájás gyerek anya hisztamin intoleranciaAz ünnepek bizony nem kedveznek a hisztamin intoleranciával élőknek, nem ritka, hogy az enzimcsökkenésre az újév első heteiben derül fény.

A hagyományos ünnepi menü sok ilyen alapanyagot tartalmaz, az érintettek számára többek közt a halak, savanyú káposzta, a csokoládé (kakaó), dió, mogyoró és citrusfélék fogyasztása is okozhat kellemetlen tüneteket.

A tüneteket egyaránt előidézhetik azok az ételek, amelyek hisztamintartalma magas, és azok is, amelyek fogyasztása a szervezetben hisztamint szabadít fel, vagyis hisztamin termelődését fokozza.

Hogyan deríthetjük ki, hogy mi okozza a panaszokat?

Ha a tünetek alapján felmerül a hisztamin intolerancia gyanúja, akkor egy vérvizsgálat segíthet eldönteni, hogy a hisztamin intoleranciahozzájárult e a tünetek kialakulásához. Az egyéni tolerancia eltérő lehet, ezért az eredményeket egyénileg, a tünetek fényében kell értékelni.

Mi történik a diagnózis után?

Hisztamin intolerancia kezelése gyermekkorban is diétával történik. Az étrendből ki kell zárni vagy csökkenteni kell a magas hisztamin tartalmú vagy a hisztamint felszabadító ételeket. A diéta szigorúsága az egyéni tolerancia függvénye is. A gyermek fejlődéséhez szükséges teljes értékű étrend összeállításában dietetikus tud segíteni.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Üdvözlöm. Kisfiam szeme mellett és hónaljanal kiszáradásos foltok vannak. Erdélyben voltunk borgyogyasznal aki elkuldott vérvételre és kijott hogy allergia okozza. Kérdésem az lenne milyen irányban lenne érdemes elindulni. Milyen allergia tesztet kellene elvegeztetni elsőként.

Tisztelt Kérdező,

További vizsgálatokat személyes megbeszélés, kikérdezés, szakorvosi vizsgálat nélkül nem tudunk javasolni, mert ilyen tüneteket okozhat több fajta dolog is, étel, pollen, por, tusfürdő, krémek, mosószer de akár öblítő is.
Javasoljuk egy allergológus gyermekorvos felkeresését.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
vezető asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon alapos, érthetően kommunikál

dr .Balogh Ádám Doktor úr vizsgálta kisfiamat földimogyoró allergia kapcsán.Nagyon alapos volt és érthetően elmagyarázott mindent. Mindenkinek ajánlani tudom.Az asszisztensek kedvesek és segítőkészek!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK