Allergia miatt is lehet beteges a gyermek

Allergia miatt is lehet beteges a gyermek

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2023.11.16

Ha a gyermek az őszi-téli időszakban visszatérő légúti fertőzésektől szenved, érdemes utána járni, nincs-e allergia a háttérben. Télen a lakáson belüli allergének - a penészgomba és a poratka - okozhatnak panaszokat.

Gyenge immunrendszer?

Alig gyógyult meg, máris újra beteg. Egyik betegséget követi a másik, emellett sokat tüsszög, köhög, nehezen kap levegőt, mert szinte állandóan dugul az orra. Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosához gyakran érkeznek szülők és gyerekek hasonló panaszokkal. „Az év ezen időszakában természetes, ha a gyerek időnként elkap valamilyen légúti betegséget. Közösségben a kórokozók gyorsan terjednek, emellett az immunrendszer éretlensége is hozzájárulhat ahhoz, ha évente akár 3-4 alkalommal is beteg. Ilyenkor a szülők rendszerint különböző vitaminokkal igyekeznek megelőzni az újabb betegséget. Arra csak ritkán gondolnak, hogy a „tettes” házon belül lapul, a beteg ágyában, szőnyegben, kanapéban, a bútor mögött, vagy a sarokban.”

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Allergének a lakásban

Napjainkban egyre gyakoribb, hogy penész jelenik meg a lakásokban. Az energetikai szempontból előnyös szigetelt falak, az új, nem szelelő, minimális légmozgást sem engedő nyílászárók hátulütője, hogy a bent lakók minden egyes lélegzetvételével, mosás, teregetés, főzés során termelt pára a lakásban reked. Ha a páratartalom tartósan 70 százalék fölött marad, a lakás hidegebb részein, sarkokban, hőhidaknál megjelenik a penész. A magas páratartalom kedvez a poratkák elszaporodásának is. Ezek az apró, szabad szemmel nem látható élőlények az ember lehullott hámsejtjeivel táplálkoznak, ezért elsősorban ott élnek, ahol a legtöbbet tartózkodunk: az ágyban, de megtalálhatók a kárpitozott bútorokban, szőnyegen is.

Az első számú gyanúsított: a poratka

A penészgomba jelenléte a lakásban általában könnyen felfedezhető. A lakás nedves, hideg pontjait – konyhai, fürdőszobai mosogató, külső falon elhelyezett bútorok, sarkok - érdemes feltérképezni. Számolnunk kell a rejtett penész lehetőségével is, az álmennyezet, tapéta alatt is megbújhatnak gombatelepek. A penészgomba esetében azonban még így is jó esélyünk van rá, hogy idővel sikerül minden allergénforrást eltávolítani a beteg környezetéből. Poratka allergia esetén ellenben a teljes elimináció, még a legalaposabb és gyakori takarítás mellett sem kivitelezhető.

Az allergia tünetei

Az allergiás tüneteket a poratka levegőben szálló, beszáradt széklete okozza. Az emberről naponta megközelítőleg 5 gramm hám válik le, mely egymillió atka számára biztosít elegendő táplálékot 1 napra. 1 gramm porban akár 200 háziporatka is élhet. A poratka allergia tünetei egyéni érzékenységtől is függenek. Van, akinél már a lakásban eltöltött rövid idő után is jelentkeznek panaszok, míg másoknál jellemzően éjszaka lépnek fel a tünetek. Az ágyban, matracokban, párnában lévő atkák bőrtüneteket is okozhatnak az arra érzékenyeknél: kiütések, viszketés, bőrpír jelentkezhet. Intő jel még az elhúzódó, rendszeres reggeli tüsszögés, orrfolyás, de a poratka allergia jellegzetes tünete az orrdugulás is.

Allergiából légúti betegségek?

gyermek allergiaA fel nem ismert, kezeletlen allergiás betegnél aztán idővel megjelenhetnek a visszatérő légúti betegségek is – figyelmeztet dr. Balogh Katalin. Az allergia egyfajta állandó gyulladást idéz elő a légutakban. A folyamatosan gyulladt, emiatt sérülékeny orrnyálkahártyán könnyen átjutnak a különböző kórokozók, így kialakul egy körforgás, amiből csak az allergia kezelésével tudunk kilépni. A megfelelő szerekkel megszüntethetjük a gyulladást, és az orrnyálkahártya ismét el tudja majd látni természetes védekező funkcióját.

Tartós megoldásra is van lehetőség

A helyzet ezután némileg ellentmondásosnak tűnhet, hiszen folyamatosan kezeljük a beteget tüneti szerekkel, miközben a környezetéből valójában nem tudjuk teljes mértékben száműzni, így mindig jelen van az allergén. Ebben a helyzetben jelenthet segítséget a már gyermekeknél is alkalmazható allergén specifikus immunterápia, melynek során nemcsak a tüneteket, de a kiváltó okot - az immunrendszer túlműködését az allergénnel szemben - szüntetjük meg. Az immunterápiát ezért is hívjuk oki terápiának. A kezelés során a beteg szervezet idővel megtanulja panaszok nélkül elviselni az allergén jelenlétét, vagyis nem jelentkeznek a tünetei. 

 


 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm. Kisfiam szeme mellett és hónaljanal kiszáradásos foltok vannak. Erdélyben voltunk borgyogyasznal aki elkuldott vérvételre és kijott hogy allergia okozza. Kérdésem az lenne milyen irányban lenne érdemes elindulni. Milyen allergia tesztet kellene elvegeztetni elsőként.

Tisztelt Kérdező,

További vizsgálatokat személyes megbeszélés, kikérdezés, szakorvosi vizsgálat nélkül nem tudunk javasolni, mert ilyen tüneteket okozhat több fajta dolog is, étel, pollen, por, tusfürdő, krémek, mosószer de akár öblítő is.
Javasoljuk egy allergológus gyermekorvos felkeresését.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
vezető asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hatalmas tudás és tapasztalat

Dr. Balogh Katalin egy tüneményes doktornő, hatalmas tudással és tapasztalattal bír! Csak ajánlani tudom mindenkinek!!!! Nagyon köszönöm!!!:)

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK