Allergiás lehet a parlagfűre? Még a szezon előtt vizsgáltassa ki magát!

Allergiás lehet a parlagfűre? Még a szezon előtt vizsgáltassa ki magát!

Dr. Tárnok Ildikó Létrehozva: 2019.05.28 Módosítva: 2019.05.29

Ha tavaly augusztustól október közepéig náthához hasonló tünetei jelentkeztek, akkor erős a gyanú, hogy allergiás a parlagfűre. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy mit tegyen ilyen esetben.

A szénanátha tünetei

Parlagfű allergia tünete a tüsszögésA náthához hasonlóan az allergiás rhinitis, vagy szénanátha is tüsszögéssel, orrfolyással, orrdugulással jár.

Emellett jellegzetes tünete a betegek mindennapjait megkeserítő orr, szem és torok viszketés.

Alapvető különbség, hogy a szénanátha nem jár lázzal, és a meghűlés okozta náthával ellentétben a tünetei nem szűnnek meg átlagosan hét-tíz nap alatt, hanem addig tartanak, amíg az allergén növény pollenje jelen van a levegőben.

Az allergén beazonosítása

Allergia vizsgálat prick tesztAmikor allergiás tüneteink miatt allergológushoz fordulunk, elsőként alaposan ki fog kérdezni bennünket a tüneteinkről, majd az anamnézis felvételét követőan allergia teszt elvégzésére kerül sor.

Ennek legegyszerűbb és leggyorsabb eredményt adó módja a Prick-teszt.

A vizsgálat során a leggyakoribb légúti allergének tisztított, hígított kivonatát az alkar bőrére csepegtetik, majd apró karcolásokat ejtenek rajta.

Az adott allergén helyén 15-20 perc múlva jelentkező bőrpír, viszketés, duzzanat jelzi szervezetünk érzékenységét, hogy mi az, ami az allergiás tüneteinket okozhatja.

Allergia vérvizsgálat

Allergia vérvizsgálatBizonyos esetekben a Prick-teszt elvégzésére nincs mód, ilyenkor vérvizsgálattal lehet beazonosítani az allergént.

A betegtől vérmintát vesznek a rendelőben, amit laboratóriumba küldenek. Ez esetben az eredményre néhány napot várni kell.

Vértesztre az alábbi esetekben kerül sor (amikor Prick-teszt nem végezhető):

- lázzal járó, akut betegség esetén

- súlyos asztmás állapotban

- kiterjedt bőrelváltozás, például ekcéma, pikkelysömör fennállásakor

- terhesség, szoptatás alatt

- bizonyos gyógyszerek, például antihisztaminok szedése esetén.

Milyen vizsgálatokra lehet még szükség?

Allergiás panaszok esetén, különösen ha a tünetek közt gyakori köhögés, nehézlégzés is szerepel, akkor asztma irányába is vizsgálódni kell. Ilyenkor ugyanis felmerül az allergiás asztma gyanúja.

A légúti allergiás tünetek gyakran járnak fül-orr-gégészeti elváltozásokkal is.

A tartós orrnyálkahártya-gyulladást is kezelni kell, különösen ha a beteg nagyfokú orrdugulást tapasztal. Ilyen esetben, még az allergia kezelés megkezdése előtt célszerű megbizonyosodni arról, nincs-e egyéb betegség, például orrpolip vagy orrsövényferdülés az orrdugulás hátterében.

Még a parlagfű szezon előtt vizsgáltassa ki magát!

Erre több okból is szükség van.

Az egyik, hogy a Prick-teszt csak szezonon kívül végezhető el, amikor panaszmentesek vagyunk, és allergia kezelésre nincs szükségünk - ilyenkor az allergiás tünetek nem befolyásolhatják az eredményt, és egy esetleges túlzott allergiás reakciótól sem kell tartani a vizsgálat kapcsán.

Ha a parlagfű virágzásának idejére halasztjuk a kivizsgálást, akkor már csak vérvizsgálatra lesz lehetőségünk.

A másik ok, amiért nem érdemes halogatni: ha már tavaly is voltak jellegzetes szénanáthás panaszaink, akkor várhatóan idén is lesznek, az allergia ugyanis nem múlik el magától.

Feleslegesen tesszük ki magunkat az újabb szénanáthás tünetekkel való bajlódásnak, de kezelés nélkül még az allergia szövődményeként jelentkező asztma kockázata is nagyobb.

Ha idejében orvoshoz fordulunk, a szükséges kivizsgálás után megkapjuk a tüneteinket enyhítő, személyre szabott allergia kezelést, így ezen a nyáron már nem kell szenvednünk a szénanáthás tünetektől.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

  • Dr. Tárnok Ildikó

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
  • Specialitások:
    • allergiás asztma
    • pollen allergia
    • légúti allergiák
    • asztma kezelése
    • poratka allergia

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

    • Hétfő, szerda, csütörtök : 1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)
    • Kedd: 1147 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák térnél)

    Vélemények dr. Tárnok Ildikóról>>>

     

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljeskörű tájékoztatás

Teljeskörű tájékoztatást kaptam már az orvosi konzultáció előtt, hogy mi a menete a vizsgálatoknak. A doktornő is alaposan kikérdezett és a vizsgált után pontos diagnózist tudott felállítani a betegségemről, aminek a kezelését ez nagymértékben megkönnyítette.

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok