Allergiás lehet a parlagfűre? Még a szezon előtt vizsgáltassa ki magát!

Allergiás lehet a parlagfűre? Még a szezon előtt vizsgáltassa ki magát!

Dr. Tárnok Ildikó Létrehozva: 2019.05.28 Módosítva: 2019.05.29

Ha tavaly augusztustól október közepéig náthához hasonló tünetei jelentkeztek, akkor erős a gyanú, hogy allergiás a parlagfűre. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy mit tegyen ilyen esetben.

A szénanátha tünetei

Parlagfű allergia tünete a tüsszögésA náthához hasonlóan az allergiás rhinitis, vagy szénanátha is tüsszögéssel, orrfolyással, orrdugulással jár.

Emellett jellegzetes tünete a betegek mindennapjait megkeserítő orr, szem és torok viszketés.

Alapvető különbség, hogy a szénanátha nem jár lázzal, és a meghűlés okozta náthával ellentétben a tünetei nem szűnnek meg átlagosan hét-tíz nap alatt, hanem addig tartanak, amíg az allergén növény pollenje jelen van a levegőben.

Az allergén beazonosítása

Allergia vizsgálat prick tesztAmikor allergiás tüneteink miatt allergológushoz fordulunk, elsőként alaposan ki fog kérdezni bennünket a tüneteinkről, majd az anamnézis felvételét követőan allergia teszt elvégzésére kerül sor.

Ennek legegyszerűbb és leggyorsabb eredményt adó módja a Prick-teszt.

A vizsgálat során a leggyakoribb légúti allergének tisztított, hígított kivonatát az alkar bőrére csepegtetik, majd apró karcolásokat ejtenek rajta.

Az adott allergén helyén 15-20 perc múlva jelentkező bőrpír, viszketés, duzzanat jelzi szervezetünk érzékenységét, hogy mi az, ami az allergiás tüneteinket okozhatja.

Allergia vérvizsgálat

Allergia vérvizsgálatBizonyos esetekben a Prick-teszt elvégzésére nincs mód, ilyenkor vérvizsgálattal lehet beazonosítani az allergént.

A betegtől vérmintát vesznek a rendelőben, amit laboratóriumba küldenek. Ez esetben az eredményre néhány napot várni kell.

Vértesztre az alábbi esetekben kerül sor (amikor Prick-teszt nem végezhető):

- lázzal járó, akut betegség esetén

- súlyos asztmás állapotban

- kiterjedt bőrelváltozás, például ekcéma, pikkelysömör fennállásakor

- terhesség, szoptatás alatt

- bizonyos gyógyszerek, például antihisztaminok szedése esetén.

Milyen vizsgálatokra lehet még szükség?

Allergiás panaszok esetén, különösen ha a tünetek közt gyakori köhögés, nehézlégzés is szerepel, akkor asztma irányába is vizsgálódni kell. Ilyenkor ugyanis felmerül az allergiás asztma gyanúja.

A légúti allergiás tünetek gyakran járnak fül-orr-gégészeti elváltozásokkal is.

A tartós orrnyálkahártya-gyulladást is kezelni kell, különösen ha a beteg nagyfokú orrdugulást tapasztal. Ilyen esetben, még az allergia kezelés megkezdése előtt célszerű megbizonyosodni arról, nincs-e egyéb betegség, például orrpolip vagy orrsövényferdülés az orrdugulás hátterében.

Még a parlagfű szezon előtt vizsgáltassa ki magát!

Erre több okból is szükség van.

Az egyik, hogy a Prick-teszt csak szezonon kívül végezhető el, amikor panaszmentesek vagyunk, és allergia kezelésre nincs szükségünk - ilyenkor az allergiás tünetek nem befolyásolhatják az eredményt, és egy esetleges túlzott allergiás reakciótól sem kell tartani a vizsgálat kapcsán.

Ha a parlagfű virágzásának idejére halasztjuk a kivizsgálást, akkor már csak vérvizsgálatra lesz lehetőségünk.

A másik ok, amiért nem érdemes halogatni: ha már tavaly is voltak jellegzetes szénanáthás panaszaink, akkor várhatóan idén is lesznek, az allergia ugyanis nem múlik el magától.

Feleslegesen tesszük ki magunkat az újabb szénanáthás tünetekkel való bajlódásnak, de kezelés nélkül még az allergia szövődményeként jelentkező asztma kockázata is nagyobb.

Ha idejében orvoshoz fordulunk, a szükséges kivizsgálás után megkapjuk a tüneteinket enyhítő, személyre szabott allergia kezelést, így ezen a nyáron már nem kell szenvednünk a szénanáthás tünetektől.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

 • Dr. Tárnok Ildikó

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
 • Specialitások:
  • allergiás asztma
  • pollen allergia
  • légúti allergiák
  • asztma kezelése
  • poratka allergia
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelési információ:

  • Hétfő, csütörtök: 1147 Budapest, Csömöri út 18. 
  • Szerda:  1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  Vélemények dr. Tárnok Ildikóról>>>

   

  Rendelés típusa:

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Érthető tájékoztatás

Kedves, segítőkész légkör. Világos, érthető tájékoztatás. Gyors ügyintézés

További vélemények

Hírek

Hisztamin diéta – így működik

Hisztamin diéta – így működik

Az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet azoknak, akik a hisztamintartalmú élelmiszerekre tünetekkel - például tüsszögés, viszketés, hasfájás vagy csalánkiütés - reagálnak. Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a hisztamin diéta lépéseit ismertette.

További részletek
Mit használjak torokviszketés ellen?

Mit használjak torokviszketés ellen?

Végtelenül bosszantó jelenség, sok allergiás beteg napjait teszi tönkre a torokviszketés. Rendszerint az apránként kortyolt üdítők és elszopogatott cukorkák sem oldják meg a helyzetet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tehetünk a torokviszketés ellen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA