Allergén immunterápia, vagy tüneti kezelés – melyiket válasszam?

Allergén immunterápia, vagy tüneti kezelés – melyiket válasszam?

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2021.09.24

Az utóbbi években egyre többen döntenek a tüneti kezelés helyett az allergén immunterápia mellett. Ha még nem hallott az allergia tartós, oki terápiájáról, érdemes elolvasnia dr. Balogh Katalin allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosának rövid összegzését a két kezelés közti különbségekről!

Csak a tüneteket kezeli?

Allergén immunterápia az allergiás tünetek ellenA hagyományos tüneti kezelés során szedett készítmények, az antihisztaminok gátolják az allergiás folyamatnál felszabaduló hisztamin hatását. Az allergén immunterápia ezzel szemben nem csak a tünetet kezeli, hanem az allergia kiváltó okát szünteti meg. Az immunrendszert hozzászoktatja ahhoz az anyaghoz, amire a beteg allergiás, így a kezelés után már nem jelentkeznek az allergiás tünetek.

Tartós eredményt hoz?

A hagyományos tüneti kezelés során szedett gyógyszereket, orrsprayt, szemcseppeket minden évben újra használni kell, amikor a tünetek jelentkeznek. Az allergén immunterápia esetén, min. 3 éves kezeléssel 10-12 év tünetmentesség érhető el. Az allergiás tünetek azonban már a kezelés első évétől is nagy mértékben javulnak, a betegek tapasztalatai és elmondása alapján.

Allergiás a gyermekem. Nála melyik kezelés alkalmazható?

Gyerekkorban is alkalmazható az allergén immunterápiaGyermekeknél mindkét típusú kezelés alkalmazható. A tüneti kezelés az egyes készítményekre vonatkozó előírások és a kezelőorvos javaslata alapján. Allergén immunterápia átlagosan 5 éves kortól végezhető. Az életkorra vonatkozó ajánlás alapja, hogy a készítmények a szájnyálkahártyáról szívódnak fel. Egy ideig ezért a gyermeknek a szájában kell tartania a napi egy alkalommal csepp, spray vagy tabletta formájában szedett készítményt annak érdekében, hogy a hatását biztosan ki tudja fejteni.

Megelőzhetem vele az allergia szövődményeit?

A tüneti kezelés, mivel nem hat az immunrendszer működésére, ezért nem befolyásolja az allergiás betegség lefolyását. Az allergén immunterápia ezzel szemben az immunrendszert „hangolja át”, s ennek pozitív következménye – az allergiás tünetek megszűnése mellett – hogy segít megelőzni az újabb allergiák kialakulását, sőt az allergia mellett gyakori asztma megjelenését.

Parlagfű allergiás vagyok. Idén mivel kezelhetem a tüneteimet?

A hagyományos tüneti kezelést elegendő akkor elkezdeni, amikor az allergiát kiváltó pollenek megjelennek a levegőben. Ha már régebben – a szakmai ajánlás alapján 2 éve fennálló panaszok esetén - diagnosztizált parlagfű allergiás, de elégedetlen az eddigi kezelések eredményével, vagy nem szeretne állandóan, minden szezonban gyógyszert szedni, akkor megkezdheti ebben az évben az allergén immunterápiát, amennyiben a vizsgálatok és a szakember döntése alapján alkalmas rá. Az allergén immunterápiát viszont legalább két hónappal az allergén növény virágzását megelőzően fontos megkezdeni. Parlagfű allergia esetén tehát legkésőbb június elejéig.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.



Üdvözlettel:



Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértelem, odafigyelés

Hatalmas szakértelemmel, kellő odafigyeléssel, partnerként kezeli a beteget. Végre valaki segített rajtam és "megfejtette" mi van a tünetek hátterében. Köszönöm!! 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok