Allergiát okozhatnak a túl színes élelmiszerek?

Allergiát okozhatnak a túl színes élelmiszerek?

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2023.11.13

Rendszeres fogyasztásuk kapcsán különféle tünetek jelentkezhetnek. Ezekről kérdeztük dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát.

Természetes vagy mesterséges – mindkettő allergizálhat

A készen vásárolható ételek színét nemcsak mesterséges, hanem természetes anyagok is biztosíthatják. A sárga, narancssárga színt például a karotinoidok, amiket például sárgarépából, sütőtökből és narancsból tudnak kinyerni. A flavonoidok segítségével a sárgától a vörösön át a barnáig is színezhetünk, de a növények zöld színanyagai is használhatók az ételek festésére. A mesterséges színezékek a természetben nem fordulnak elő, előállításuk szintetikus úton történik. Fontos tudni, hogy attól függetlenül, hogy az adott élelmiszer melyik színezéket tartalmazza, mindkettő okozhat allergiás tüneteket. A természetes épp úgy, mint a mesterséges.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Ránézésre is sejteni lehet, ha egy termék túl sok színezéket tartalmaz

Anélkül, hogy az összetevők címkéjét kezdenénk el bogarászni, már sejteni lehet, ha egy adott élelmiszerben sok színezék található. „Főként édesipari termékekben, alacsonyabb árfekvésű üdítőitaloknál gyakori, hogy vadítóan éles színük van, ott már gyanakodni kell, hogy vélhetően plusz színezéket is tartalmaz.”

Milyen tünetek utalnak allergiára?

Ha valakinél bizonyos ételek fogyasztását követően rendszeresen csalánkiütés, bőrviszketés, torokkaparás, orrviszketés, tüsszögés jelentkezik, akkor mindenképpen ki kell deríteni, hogy mi az, ami ezeket a tüneteket okozza. Ezt vizsgálatokkal pontosan meg lehet határozni, a későbbiekben pedig a számunkra problémát okozó E-számot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását kell elkerülni annak érdekében, hogy ne jelentkezzenek allergiás tüneteink. „Az étel adalékanyagokat az E-számok jelzik. Az E 100-181 közötti számok jelzik az étel színezékeket. Ha tudjuk, hogy pontosan melyikre vagyunk allergiásak, akkor figyelni kell az összetevők listáját és csak olyan terméket szabad megvásárolni, ami az adott E-számú összetevőt nem tartalmazza. Diétahiba esetén a kezelőorvos által javasolt antihisztaminnal lehet enyhíteni a fellépő allergiás tüneteket.”Allergiát okozhatnak a túl színes élelmiszerek?

Mire kell még figyelni?

- Gyógyszerek, vitamin kapszulák is tartalmazhatnak színezékeket. Igaz, hogy ezek természetes összetevők, de ahogyan már említettük, ezek is okozhatnak allergiás tüneteket.
- Bizonyos fűszerek, egy egyszerű fahéj vagy vanília ízesítés is tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. - Kínai éttermekben a tartrazin nevű sárga színezékanyag, illetve a szójaszószban egyrészt a szója, másrészt az egyéb színezékanyagok az ún. kínai ételallergia szindrómát okozhatnak, ami elég súlyos, asztmás tünetekkel is járhat.
- Kozmetikumok összetevői, illatanyagok is okozhatnak allergiát, ilyen esetben speciális, allergénmentes kozmetikumokat kell használni.
- Ha valaki másra is allergiás, például valamilyen pollenre, akkor az adott növény virágzásának időszakában a magas pollenterhelés hatására fokozottabb allergiás reakció jelentkezik, és minden másra – így az ételszínezékekre is – fokozottabban reagálhat ilyenkor.

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    endelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Érdeklődnék, hogy mennyire ajánlja felnőtt férfinak (42) a pneumovax 23 beadását megelőzés céljából. Rizikó csoportba nem tartozom, de a munkakörömből adódóan sok emberrel találkozom nap mint nap (fürdőszolgáltatás). Ismert-e számottevő kockázata, illetve érdemes e beadatnom vagy csak a rizikó csoportban lévőknek ajánlott? Köszönöm válaszát! :-)

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves József!

Tény, hogy a rizikó csoportba tartozóknak javasolt a tüdőgyulladás elleni védőoltás, de mint ahogy az influenza elleni oltást is bárki megkaphatja, ebből nincs hátránya, ha beadatja magának.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

széleskörű tudás

"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok