Ételadalék allergia

Létrehozva: 2017.11.17 21:48 | Módosítva: 2018.04.12 16:38
A mai élelmiszeripar egyik fő jellemzője, hogy egyre több és különfélébb adalékanyagokat kevernek az élelmiszerekbe, hogy az így előállított élelmiszer tartósabb, ízletesebb, gusztusosabb legyen. Ezeket az adalékokat az Európai Unióban E számokkal jelölik.

Kapcsolódó cikkünk

5 tipp, amivel meglepheti allergiás, asztmás kedvesét

Valentin-nap alkalmából még az is próbálja a romantikusabb oldalát mutatni, aki egyébként a hétköznapokban hajlamos megfeledkezni a kedvesének szóló apróbb figyelmességekről. A következő tanácsokat érdemes megfogadni, ha valami meglepetéssel készülünk.

Az E számok az Európai Unióban engedélyezett egyes élelmiszer-adalékanyagok kódjai. ezek közül vannak amik bizonyos embereknél allergiás reakciókat váltanak ki. Ezektől a számoktól sok esetben nem kell félni, hiszen vannak olyan a hétköznapi életben használatos alapanyagok amiket is E számmal jelölnek, mint például az aszkorbinsav, hétköznapi nevén C vitamin.

Milyen vizsgálattal szűrhető ki az allergia?

Az ételadalék allergia vizsgálata Epicután tesztel történik, a Prick teszthez hasonlóan a bőrre helyezett allergénnel történik. Eltérés azonban, hogy itt azon allergéneket vizsgáljuk, ahol a tünetek mögött kevésbé az IgE ellenanyagok, mint inkább a limfocita fehérvérsejtek játszanak szerepet.

Epicután tesztről bővebben itt olvashat>>

Mikor végezhető el az ételadalék allergia vizsgálat?

Az ételadalék vizsgálat csak szakorvosi konzultáció után végezhető el, hiszen egy már allergiás bőrre felvinni egy másik allergiát kiváltható összetevőt nincs értelme. Ezen kívül egy meglévő allergia esetén súlyosabb reakció is kiváltható a tesztelés során ami felesleges kellemetlenséget okozna a betegek számára. 

Mennyi ideig tart az ételadalék allergia vizsgálat?

Az allergia vizsgálat alap esetben két leolvasást tartalmaz, egy 20 és egy 40 perceset. A szakorvos dönthet arról, hogy a leolvasást ismételjék meg 48 valamint 72 óra múlva amennyiben szükséges. 

Amennyiben úgy gondolja, hogy ételadalék allergiában szenvedhet úgy keresse fel orvosainkat, akik készséggel álnak szíves rendelkezésére!

Vizsgálatok

Ételallergia vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzilium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni. Bővebben erről itt olvashat: 

Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból - enzimhiány esetében, másrészt vérvizsgálatból - immunmodulált intolerancia - áll. Bővebben erről itt olvashat: 

Hasonló témák

Budai AllergiaKözpont

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértői

Dr. Polgár Marianne PhD Dr. Polgár Marianne PhD

Dr. Polgár Marianne PhD

gasztroenterológus, csecsemő-gyermekgyógyász
Dr. habil. Réthy Lajos PhD Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász
Varga Dóra Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus, Oklevles táplálkozástudományi Szakember MSc

Hírek

A laktózérzékenység tünetei

A laktózérzékenység tünetei

Hasmenés, puffadás, hasfájás – ha ezek a tünetek gyakran jelentkeznek, és főként tejtartalmú ételek fogyasztása után, akkor érdemes gyanakodni. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, melyek a laktózérzékenység tünetei, hogyan vizsgálható és kezelhető ez az állapot.

További részletek
Penész allergia: ősszel rosszabbodnak a tünetek

Penész allergia: ősszel rosszabbodnak a tünetek

Az esős, párás őszi időjárás kedvez mind a kültéri, mind pedig a beltéri penész megjelenésének. Megfelelő kezelés nélkül a penész allergia egészen tavaszig megkeserítheti az arra érzékenyek életét. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk a penész allergia ellen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA