A nyári időszakban gyakoriak a családi összejövetelek, a baráti társaságok találkozói, a kerti grillpartyk. Mivel egyre több embert érint az ételallergia vagy ételintolerancia, így könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy-egy meghívott vendég kapcsán a mentes étkezésre is ügyelnünk kell. Rajcsik Enikő, a Budai Allergiaközpont dietetikusa néhány pontban összefoglalta, hogy mire figyeljünk.
Nem mindegy, hogy valaki tejfehérje, vagy tejcukormentes diétát tart. Ezek a fogalmak gyakran keverednek és az érintetteknek sajnos nagyon kellemetlen tüneteket okoz, ha – akár kis mennyiségben is – de fogyasztanak a számukra problémás összetevőtől. Ha valaki a tejcukorra érzékeny, laktózmentes tejtermékeket fogyaszthat, de ha tejfehérje mentes diétát tart, akkor semmilyen tejterméket nem ehet. Ilyen esetben növényi tejhelyettesítőket használhatunk, de ha biztosra akarunk menni, akkor a salátára inkább olívaolaj alapú öntetet készítünk, turmix helyett víz vagy jég alapú smoothie-t. Fontos tudni, hogy a késztermékek – pékáruk, kekszek, ropi, csokoládék és felvágottak – is tartalmazhatnak tejszármazékot, vásárlás előtt mindig olvassuk el az összetevőket!
Ha saláta mellé vagy helyett valami mást is készítenénk, akkor se kizárólag a rizsre vagy krumplira gondoljunk. Gluténmentes és magas rosttartalmú, lassan felszívódó köretet quinoából, kölesből, hajdinából és amarántból is készíthetünk.

Cöliákia vagy gluténérzékenység esetén nem szabad gluténtartalmú élelmiszereket fogyasztani. Glutén a búzában, árpában és rozsban található, de sok termék szennyeződhet, ha az előállítás vagy csomagolás olyan üzemben történik, ahol gluténtartalmú élelmiszerekkel is dolgoznak. Ez megeshet a fűszerekkel is, így ha gluténmentesen étkező vendéget várunk, akkor arra is ügyeljünk, hogy csak garantáltan gluténmentes fűszereket használjunk az ételek elkészítéséhez!
A füstölt, szárított húsféleségek kerülendők, de a pácolt húsok remekül illenek a hisztamin intoleranciások étrendjébe. Arra kell azonban figyelni, hogy mindig friss húst használjunk az ételekhez és ahogy hazaértünk, tegyük is be a hűtőbe. Ezután érdemes be is pácolni, mert az olajos pácban az olaj megakadályozza, hogy a levegővel érintkezzen a hús felülete, ami szintén megnövelné a hisztamintartalmát.
Ha végig odafigyeltünk: allergénmentes alapanyagokat vásároltunk, amik a főzés során sem érintkeztek a család többi tagjának készített ételekkel, akkor a tálalásnál se kövessük el azt a hibát, hogy egymás mellé téve szervírozzuk a mentes és a hagyományos összetevőket tartalmazó ételeket. A nagy gonddal készített mentes étel a tálalás során is szennyeződhet (allergén kerülhet rá) és ez is épp olyan tüneteket okozhat, mintha a másik alapanyagokkal készített ételből fogyasztana.
Az allergiás bőrbetegség egy általános megnevezés, amelynek többféle megnyilvánulási formája ismert az atópiás dermatitisztől az ekcémáig. Közös bennük, hogy bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketést okoznak. De vajon mi okozza a tüneteket, és elég-e csupán a tüneteket kezelni, vagy a kiváltó ok, az allergia kezelése is elérhető? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa és klinikai immunológusa, gyermektüdőgyógyász a differenciál diagnózis jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.
Október elején rendkívül informatív és magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Allergiaközpont – Prima Medica eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban.