Ez a megoldás az álpozitív allergiatesztek ellen

Ez a megoldás az álpozitív allergiatesztek ellen

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.08.08

Előfordulhat, hogy a betegnek nincsenek tünetei, az allergia vizsgálat eredménye mégis pozitív. Az allergia diagnózisát azonban a tüneteket és a vizsgálati eredményeket összevetve lehet megállapítani, a kérdés tehát, hogy mit tehetünk ilyen esetben? Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, az Allergiaközpont főorvosa az ellentmondásos esetek tisztázása kapcsán a CCD blokkolás szerepének fontosságáról beszélt.

Mindenre is allergiás?

Az allergia vizsgálat eredményét soha nem önmagában értékeljük, hanem a tünetekkel összevetve. A laboreredmény tehát nem egyenlő a diagnózissal – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina. Ha a teszt eredménye nem egyezik meg a tünetekkel, mindig tovább kell vizsgálni, hogy mi áll a háttérben. Az allergiateszt eredményét több körülmény is befolyásolhatja. Ilyen például az életkor – csecsemőkorban az éretlen immunrendszer miatt nem megbízható az eredménye-, ha a beteg antihisztamint szed, de a keresztallergia miatt is jelentkezhetnek allergiás tünetek, mégsem valódi allergiáról van szó ilyen esetben.

 

Álpozitív eredményt gyakran okozhatnak az ún. CCD-k, vagyis a kereszt reaktív szénhidrát determinánsok. Ha tehát olyan allergiatesztet végeztetünk, amely nem rendelkezik CCD blokkolással, akkor akár ez is magyarázatot adhat a tüneteinkkel összhangban nem álló eredményre.

CCD blokkolás – álpozitív allergia teszteredmények ellen

CCD blokkolás a megoldás az álpozitív allergiatesztek ellen.Az allergiavizsgálatok során a szervezetben az allergén fehérjékkel szemben termelt ellenanyag, az IgE mértékét vizsgáljuk. Ez specifikus, vagyis allergénenként különböző, így tudjuk megállapítani, hogy az illetőnél például melyik pollen vagy élelmiszer okozza a panaszokat. Ha az adott IgE értéke magas, akkor a teszt pozitív.

 

A CCD-k, a kereszt reaktív szénhidrát determinánsok az allergén fehérjék oldalláncai, melyeket számos allergén tartalmaz. A CCD önmagában allergiát nem okoz, de az allergiateszt eredményét megváltoztathatja azáltal, hogy specifikus IgE termelést indukál – magyarázza dr. Moric Krisztina. Mindez azt jelenti, hogy a CCD jelenlétének következtében a vizsgálat eredménye magasabb IgE értéket mutat, mint amennyi a valóságban, CCD nélkül lenne, így lesz tehát végső soron álpozitív az eredmény.

 

A CCD megtalálható pollen-, élelmiszer-, rovar- és latex allergén kivonatokban. Tanulmányok kimutatták, hogy a CCD specifikus IgE az allergiás betegek 20%-ában, a fiatal betegeknél pedig akár 35%-ban is megtalálható. Ha kizárólag a CCD által okozott hamis pozitív eredmények alapján kezelnénk a beteget, akkor téves diagnózisra alapozva állítanánk össze a kezelési tervet – figyelmeztet dr. Moric Krisztina. Ezért nagyon fontos tehát minden esetben az allergiavizsgálat eredményét a tünetekkel összhangban értékelni a diagnózis megállapítása során. Ezen felül az álpozitív eredményt a megfelelő allergiateszt is segít elkerülni.

 

A CCD blokkolással végzett allergia vizsgálattal valóban csak azt a pozitív eredményt fogjuk kapni, ami a tényleges IgE szintemelkedést mutatja és ez nagy valószínűséggel a beteg tüneteivel is összhangban lesz. Számos tanulmány utal arra, hogy a CCD-gátlás jól működő lehetőség az allergén IgE-tesztek megbízhatóságának növelésére, különösen többszörös szenzibilizáció esetén. Lengyel kutatók által végzett vizsgálatban például megállapították, hogy a CCD blokkolás növelte az IgE kimutatás pozitív arányát a tünetek alapján pollen- és/vagy ételallergiás betegeknél, ami tovább bizonyítja a CCD gátlás fontosságát a szezonális allergiás betegségek és az ételallergiák diagnosztizálásában.

 

Az álpozitív eredmények elkerüléséhez, a CCD blokkolással ellátott teszt javíthatja a szezonális allergiás betegségek és ételallergiák diagnosztikai pontosságát. Amennyiben tehát olyan teszteredményeket kapunk a vizsgálat során, melyek nem állnak összhangban a tüneteinkkel, mindenképp fontos a további vizsgálatok elvégzése. Így elkerülhetjük, hogy téves diagnózison alapuljon a kezelési terv és szükségtelen diétás megszorításokat is megelőzhetjük.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel Önöket. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek, a Doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK