Segítség táplálékallergiásoknak: a komponens alapú allergia vizsgálat

Segítség táplálékallergiásoknak: a komponens alapú allergia vizsgálat
Dr. Hidvégi Edit PhD Dr. Hidvégi Edit PhD 2015.08.04

Ha rendszeres rosszullétek gyötrik például a lisztes ételek fogyasztása után, de az eddig elvégzett vizsgálatok mind negatív eredménnyel zárultak, akkor könnyen lehet, hogy a búza egyik allergén összetevője okozza a tüneteit. A komponens alapú diagnosztika segítségével lehetőség van az egyes élelmiszerek allergén komponenseit külön-külön is vizsgálni, így ha tünetei vannak bizonyos ételektől, de eddig nem sikerült kimutatni, hogy mi okozza a problémát, a vizsgálat segíthet felderíteni a kiváltó okot. Ez azonban csak egy, a komponens alapú allergia vizsgálat nyújtotta előnyök közül.

Ha rendszeres rosszullétek gyötrik például a lisztes ételek fogyasztása után, de az eddig elvégzett vizsgálatok mind negatív eredménnyel zárultak, akkor könnyen lehet, hogy a búza egyik allergén összetevője okozza a tüneteit. A komponens alapú diagnosztika segítségével lehetőség van az egyes élelmiszerek allergén komponenseit külön-külön is vizsgálni, így ha tünetei vannak bizonyos ételektől, de eddig nem sikerült kimutatni, hogy mi okozza a problémát, a vizsgálat segíthet felderíteni a kiváltó okot. Ez azonban csak egy, a komponens alapú allergia vizsgálat nyújtotta előnyök közül.

Miért fontos ismerni az allergének összetevőit?

komponens alapú allergia vizsgálatAz allergiás tüneteket okozó anyagok, allergének - mint pl. tehéntej, földimogyoró, tojásfehérje - rendszerint nem egyetlen molekulát takarnak, hanem több molekula, fehérje összessége – magyarázza dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Napjainkban egyre terjed a molekuláris szintű allergén meghatározás, vagyis annak vizsgálata, hogy az adott beteg esetében az allergén melyik összetevőjével szemben mutatható ki emelkedett IgE ellenanyag szint. Ha tudjuk, hogy pontosan melyik allergén komponens okozza a tüneteket, akkor arra is választ kaphatunk, hogy milyen lesz az allergia kimenetele, milyen reakció várható.

Miért előnyös ez a betegnek?

A táplálékallergia kezelésének egyetlen módja, ha a beteg a panaszokat okozó élelmiszer fogyasztását mellőzi. Mai tudásunk szerint, a komponens alapú diagnosztika segítségével már nem minden esetben kell lemondania az adott élelmiszerről. Vegyük például a tojás allergiát. A tojás öt komponense okozhat allergiát, azonban mindegyik eltérő tulajdonságokkal rendelkezik. Ha a beteg tudja, hogy esetében az ovomucoid összetevő okozza az allergiát, akkor a tojást liszttel együtt sütve, főzve csökkenteni lehet az allergenitását.

Fontos szempont az allergén összetevőinek megismeréséhez a szükségtelen diétás korlátozások feloldása. A keresztreakció kockázata miatt a szójára allergiás beteget gyakran eltiltják a földimogyoró fogyasztásától is. Valójában a szója három összetevője közül mindössze egy, a Gly m 5 keresztreakciót kiváltó tulajdonsága kiemelten magas - 95 százalékos - azonban ez is csak a földimogyoró egyik, az Ara h 2 összetevőjével szemben áll fenn. Ilyen esetben tehát a szójaallergiás betegnek nem kell mellőznie a földimogyoró fogyasztását.

Rejtélyes tünetek nyomában

Az ételallergia diagnózisa során felmerülhet, hogy a betegnek ugyan panaszai vannak, de a laboreredmények mégsem mutatnak emelkedett IgE értéket. Ennek a jelenségnek több oka is lehet. Egyik ilyen speciális eset, ha a beteg liszttartalmú ételek fogyasztását követően érzi rosszul magát, de az össz. búza IgE értéke mégsem magas. Ekkor is javasolt az egyes összetevőket vizsgálni, ugyanis az Omega-5 gliadin emelkedett értéke is jelezheti az allergiát.

Hogyan zajlik a komponens alapú allergiavizsgálat?

A korszerű vizsgálati mód sokak számára nyújthat segítséget az életminőség javításában, a hatékonyabb kezelés elérésében. A vizsgálat elvégzése vérből történik, aminek során a vérben lévő antitestek reakcióját vizsgálják és elemzik a vizsgált allergén különböző komponenseire. Lehetőség van multiplex allergia teszt elvégzésére is, ahol az adott élelmiszerk kivonat mellett egyszerre vizgsálahatóak a komponensek is, így nincs szükség külön-külön tesztek elvégézsére, és mégis egy teljes körű allegia vizsgálatot kaphatunk.

Téma szakértője

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus

  • gyermek és felnőttkorban asztma

  • COPD, köhögés

  • reflux

  • étel-allergia

  • laktóz intolerancia (tejcukor-érzékenység)

Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>


Orvos válaszol

A pneumovax 23 beadását megelőzés céljából

Tisztelt Doktornő!
Érdeklődnék, hogy mennyire ajánlja felnőtt férfinak (42) a pneumovax 23 beadását megelőzés céljából. Rizikó csoportba nem tartozom, de a munkakörömből adódóan sok emberrel találkozom nap mint nap (fürdőszolgáltatás). Ismert-e számottevő kockázata, illetve érdemes e beadatnom vagy csak a rizikó csoportban lévőknek ajánlott? Köszönöm válaszát! :-)
Kedves József!

Tény, hogy a rizikó csoportba tartozóknak javasolt a tüdőgyulladás elleni védőoltás, de mint ahogy az influenza elleni oltást is bárki megkaphatja, ebből nincs hátránya, ha beadatja magának.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit


Páciensek mondták

Körültekintő, alapos

A reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”


Visszalépés az előző oldalra...