Segítség táplálékallergiásoknak: a komponens alapú allergia vizsgálat

Segítség táplálékallergiásoknak: a komponens alapú allergia vizsgálat

Dr. Hidvégi Edit PhD Létrehozva: 2015.08.04 Módosítva: 2018.06.04

Ha rendszeres rosszullétek gyötrik például a lisztes ételek fogyasztása után, de az eddig elvégzett vizsgálatok mind negatív eredménnyel zárultak, akkor könnyen lehet, hogy a búza egyik allergén összetevője okozza a tüneteit. A komponens alapú diagnosztika segítségével lehetőség van az egyes élelmiszerek allergén komponenseit külön-külön is vizsgálni, így ha tünetei vannak bizonyos ételektől, de eddig nem sikerült kimutatni, hogy mi okozza a problémát, a vizsgálat segíthet felderíteni a kiváltó okot. Ez azonban csak egy, a komponens alapú allergia vizsgálat nyújtotta előnyök közül.

Ha rendszeres rosszullétek gyötrik például a lisztes ételek fogyasztása után, de az eddig elvégzett vizsgálatok mind negatív eredménnyel zárultak, akkor könnyen lehet, hogy a búza egyik allergén összetevője okozza a tüneteit. A komponens alapú diagnosztika segítségével lehetőség van az egyes élelmiszerek allergén komponenseit külön-külön is vizsgálni, így ha tünetei vannak bizonyos ételektől, de eddig nem sikerült kimutatni, hogy mi okozza a problémát, a vizsgálat segíthet felderíteni a kiváltó okot. Ez azonban csak egy, a komponens alapú allergia vizsgálat nyújtotta előnyök közül.

Miért fontos ismerni az allergének összetevőit?

komponens alapú allergia vizsgálatAz allergiás tüneteket okozó anyagok, allergének - mint pl. tehéntej, földimogyoró, tojásfehérje - rendszerint nem egyetlen molekulát takarnak, hanem több molekula, fehérje összessége – magyarázza dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Napjainkban egyre terjed a molekuláris szintű allergén meghatározás, vagyis annak vizsgálata, hogy az adott beteg esetében az allergén melyik összetevőjével szemben mutatható ki emelkedett IgE ellenanyag szint. Ha tudjuk, hogy pontosan melyik allergén komponens okozza a tüneteket, akkor arra is választ kaphatunk, hogy milyen lesz az allergia kimenetele, milyen reakció várható.

Miért előnyös ez a betegnek?

A táplálékallergia kezelésének egyetlen módja, ha a beteg a panaszokat okozó élelmiszer fogyasztását mellőzi. Mai tudásunk szerint, a komponens alapú diagnosztika segítségével már nem minden esetben kell lemondania az adott élelmiszerről. Vegyük például a tojás allergiát. A tojás öt komponense okozhat allergiát, azonban mindegyik eltérő tulajdonságokkal rendelkezik. Ha a beteg tudja, hogy esetében az ovomucoid összetevő okozza az allergiát, akkor a tojást liszttel együtt sütve, főzve csökkenteni lehet az allergenitását.

Fontos szempont az allergén összetevőinek megismeréséhez a szükségtelen diétás korlátozások feloldása. A keresztreakció kockázata miatt a szójára allergiás beteget gyakran eltiltják a földimogyoró fogyasztásától is. Valójában a szója három összetevője közül mindössze egy, a Gly m 5 keresztreakciót kiváltó tulajdonsága kiemelten magas - 95 százalékos - azonban ez is csak a földimogyoró egyik, az Ara h 2 összetevőjével szemben áll fenn. Ilyen esetben tehát a szójaallergiás betegnek nem kell mellőznie a földimogyoró fogyasztását.

Rejtélyes tünetek nyomában

Az ételallergia diagnózisa során felmerülhet, hogy a betegnek ugyan panaszai vannak, de a laboreredmények mégsem mutatnak emelkedett IgE értéket. Ennek a jelenségnek több oka is lehet. Egyik ilyen speciális eset, ha a beteg liszttartalmú ételek fogyasztását követően érzi rosszul magát, de az össz. búza IgE értéke mégsem magas. Ekkor is javasolt az egyes összetevőket vizsgálni, ugyanis az Omega-5 gliadin emelkedett értéke is jelezheti az allergiát.

Hogyan zajlik a komponens alapú allergiavizsgálat?

A korszerű vizsgálati mód sokak számára nyújthat segítséget az életminőség javításában, a hatékonyabb kezelés elérésében. A vizsgálat elvégzése vérből történik, aminek során a vérben lévő antitestek reakcióját vizsgálják és elemzik a vizsgált allergén különböző komponenseire. Lehetőség van multiplex allergia teszt elvégzésére is, ahol az adott élelmiszerk kivonat mellett egyszerre vizgsálahatóak a komponensek is, így nincs szükség külön-külön tesztek elvégézsére, és mégis egy teljes körű allegia vizsgálatot kaphatunk.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Az lenne a kérdésem, hogy 71 mikrogramm /dl tejérzékenység eredménnyel lehet-e adó jóváírást igényelni. Ez a vérvétel szerint "magas" kategória.

Köszönöm előre is a válaszát

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Erdeiné!

Adójóváírást tejfehérje érzékenységre nem lehet igénybe venni, csak laktóz érzékenységre. Annak más jellegű a kivizsgálási menete.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő, alapos

A reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”

További vélemények

Hírek

Csecsemőknél az ekcéma, tiniknél a pattanás a leggyakoribb panasz

Csecsemőknél az ekcéma, tiniknél a pattanás a leggyakoribb panasz

Bőrünk az életkorral változik, az idő múlásával különböző problémák jelentkezhetnek. A gyermekkorban előforduló gyakori bőrtünetekről dr. Schmidt Emese bőrgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Gyakran felmerülő kérdés a napokban, melyik COVID-19 elleni oltás adható különféle betegséggel élőknek. Ezért készítettünk egy összehasonlító táblázatot a COVID19 oltásokról. A táblázat a jelenleg rendelkezésünkre álló hivatalos alkalmazási előírásokból származó információkat tartalmazza.

 

FONTOS! Ezek általános irányelvek, mindenkinél egyedileg az oltó orvosnak kell mérlegelnie és szakmai döntést hoznia az olthatóságról - ide értve, hogy mit jelent az adott illetőnél a "fellángolás", az "egyensúly", a "jelentős eltérés".

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat