Ezeket a kérdéseket tegye fel magának, ha már hetek óta köhög!

Ezeket a kérdéseket tegye fel magának, ha már hetek óta köhög!

Dr. Potecz Györgyi Létrehozva: 2018.10.19 Módosítva: 2020.07.22

Az elhúzódó köhögés sokakat érintő panasz az őszi-téli időszakban. Jelentkezhet akkor is, ha túl száraz a lakásban a levegő, vagy kevés folyadékot fogyasztunk, de akár súlyos egészségügyi problémákra is felhívhatja a figyelmet. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa a leggyakoribb kiváltó okokat foglalta össze.

Légúti betegsége volt az elmúlt időszakban?

Légúti betegség is okozhat köhögést.Légúti fertőzés után akár hetekig is megmaradhat a köhögés, anélkül, hogy egyéb panaszaink jelentkeznének. A vírusok miatt ugyanis a légutak duzzadttá, túlérzékennyé válhatnak, emiatt fordulhat elő, hogy a néhány nap alatt lezajló fertőzés miatt még hosszú időn át köhögés keseríti a mindennapokat. Ilyenkor nincs más tennivalónk, mint kivárni a tünetek elmúlását. Ha azonban a köhögés egyre erősödik vagy más tünete is - magas láz, rossz közérzet, fájdalmak, gyengeség, esetleg légzési nehézség - jelentkezik, mindenképp forduljon orvoshoz, mert ezek a jelek bakteriális fertőzésre is utalhatnak, ilyenkor antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.

Elsősorban fekvő helyzetben köhög?

A köhögést nem szabad félvállról venni, ha fertőzéses tünet nélkül, hosszabb ideje jelentkezik. Ez ugyanis hátsó garatfali váladékcsorgást okozó krónikus arcüreggyulladás, vagy reflux betegséggel társuló gyomorsav-túltengés és alvási apnoe tünete is lehet. Ilyen esetekben a köhögés csak az alapbetegség kezelésével fog elmúlni, ezért az alábbi panaszok esetén mindenképp javasolt orvoshoz fordulni: ha a köhögés fekvő helyzetben fokozódik, mellette gyomorégés, gyakori böfögés, hangos horkolás és nappali fáradtság is jelentkezik.

Gyakran elfelejt napközben inni?

Egészséges embereknél is fontos, hogy napi 2 liter körüli folyadékot fogyasszanak, betegségek esetén ez a mennyiség megnő. Légúti betegségek esetén a gyorsabb felépülést segíti, ha meleg teákat, leveseket vagy gyümölcsleveket, ásványvizet fogyasztunk, kinek mi esik jól. Az alkoholos italok és a koffein dehidratáló tulajdonságúak, ezért ezeket ilyenkor ne fogyasszuk. Száraz orr ellen, az orrnyálkahártya helyi hidratálásáról sós vizes orrspray rendszeres használatával, vagy a levegő párásításával gondoskodhatunk.

Mennyi a páratartalom lakásban/irodában?

A levegő ideális relatív páratartalmának mértéke 40-60 százalék. A túl nedves, magas páratartalmú levegő pedig kedvez az olyan beltéri allergének megjelenésének, mint a háziporatka és a penészgomba, melyek allergiás, asztmás tüneteket is kiválthatnak. Ennek egyik jele az elhúzódó köhögés is lehet. A lakások száraz levegőjétől a légutak kiszáradhatnak, köhögés léphet fel, komfortérzetünk csökken, nő a légúti fertőzések kockázata. A túl magas páratartalom pedig hozzájárul a háziporatka elszaporodásához. Mivel a téli időszakban, a zárt térben eltöltött időarány elérheti a 95 százalékot, így különösen fontos, hogy megfelelő minőségű levegőt lélegezzünk be.

Szed vérnyomáscsökkentő gyógyszert?

Az ACE-gátlók, a vérnyomáscsökkentők egyik csoportjába tartozó készítmények krónikus, száraz köhögést is okozhatnak. Ez a mellékhatás nagyjából ötből egy esetben fordul elő. Ilyen esetben a kezelőorvosnak jelezni kell a panaszokat, a gyógyszer cseréje jelenthet megoldást, erről orvosa dönt.

Asztmás?

Asztma is okozhat elhúzódó köhögést.Az asztma krónikus betegség, mely a légutak állandó gyulladásával jár. Emiatt a légutakat borító nyálkahártya a nem asztmásokhoz képest jóval érzékenyebben reagál a különböző külső hatásokra. Ha a légutakba kórokozók (vírusok, baktériumok) kerülnek, az érzékeny, gyulladásban lévő nyálkahártya védtelenebb és fokozottan reagál a betolakodókkal szemben. A legjellemzőbb tünet, hogy a nátha kezdeti jeleit követően a betegeknél erős köhögés kezdődik, melyet egyaránt okozhat légúti fertőzés is, de lehet az asztma rosszabbodásának jele. Jól kontrollált asztma mellett kisebb annak a kockázata is, hogy a légúti betegségek hatására belobbanjon az asztma. Ha úgy érezzük, hogy a jelenlegi kezelés mellett is jelentkeznek asztmás tüneteink, akkor forduljunk kezelőorvosunkhoz, hogy szükség esetén módosítsa a kezelést. Hatékonyabb kezelés érhető el asztma ellen, otthoni légzésfunkciós eszköz használatával.

Mikor járt utoljára COPD szűrésen?

A gyakori köhögés - különösen ha más tünetek is társulnak hozzá: szorító érzés a mellkasban, nehézlégzés, a váladék felköhögése – a COPD tünete is lehet. A betegség korai felismerése azért fontos, mert a tünetek idővel egyre gyakrabban, kezdetben csak terhelésre, végül már nyugalmi helyzetben is jelentkeznek, a betegség végső stádiumában pedig a betegeknél rendszerint folyamatos otthoni oxigénterápia válik szükségessé. A COPD korai szűrésére alkalmas, fájdalmatlan eljárás a légzésfunkciós vizsgálat, más néven spirometria. A vizsgálatot évente javasolt elvégeztetni, akkor is, ha semmilyen panaszunk nincsen, de akár a 40 feletti életkor, akár a dohányzás, meglévő egyéb krónikus légúti betegség vagy munkahelyi ártalmak miatt a rizikócsoportba tartozunk.

Téma szakértője

  • Dr. Potecz Györgyi

  • Szakterületek:
    • tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • Asztma
    • COPD
    • légúti allergia
    • tüdőgyulladás kezelése
    • krónikus köhögés
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Vélemények dr. Potecz Györgyiről >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Főorvosnő/Úr. Két éve nyomozom a problémámat...a kezdet hogy az orr garatomnál erős duzzanattal kezdődött ami a mai napig meg van.mellé társul egy állandó sűrű hófehér tapadós váladék ami állandóan csorog visszafelé a garat ill. a nyelőcsőbe.Gyomor tükrözésen voltam ...epés reflux. Soha nem fáj és nem is ég a gyomrom.sajna mintát nem vettek a gyomorból. Helikobakter neg.Allergi tesz fűre fára ...neg fém allergia teszt neg.arcúreg ct.eredmény ...kevés fehér habos folyadék egy nagyon hátsó üregben...orr spray de ez sem oldotta meg a sűrű váladékképződést..ami nagyon sűrű...szinte ragacsos....már nem is tudom hogy merre menjek mit vizsgáltassak..nagyon kellemetlen már 2 éve tart...ez konkrétan az orromba van...Kérem legyen oly kedves irányt mutatni...merre és mi okozhatja.Előre is köszönöm.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Anikó!

Panaszait nagy valószínűséggel az orrüregi / orrmelléküreg nyálkahártya fokozott reakciója okozza, ennek hátterében állhat epés reflux is. Ez nem mindig okoz fájdalmat vagy egyértelmű savas érzést.
Endoszkópos orrüregi vizsgálat szükséges a pontos diagnózis megállapításához. Emellett látni kellene a CT képet és a pontos gastroenterológiai leletet is.
Érdemes megpróbálni a rendszeres sós vizes orröblítést.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Világosan elmondott mindent

Világosan elmondta az immunterápia menetét, a lehetséges előnyöket-hátrányokat. Minden felmerülő kérdésemre választ kaptam. Kedves, udvarias, hatékony, nem húzta az időt, de semmi fontos dolog nem maradt ki.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok