Indul az allergén immunterápiás kezelések szezonja!

Indul az allergén immunterápiás kezelések szezonja!

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2022.10.06

A pollenszezon végéhez közeledve kezdődik a tartós allergia kezelések időszaka. Az allergén immunterápiát ugyanis legalább két hónappal az adott növény pollenszórását megelőzően meg kell kezdeni. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy kinek érdemes már most felkeresnie a kezelést végző allergológust.

Változó pollenszezon, erősebb tünetek

A nyírfa virágzása a pollennaptár szerint áprilisban kezdődik, ám ez az időpont az időjárás függvényében akár hetekkel korábbra is módosulhat, a 2022-es évben már március közepén alacsony mértékben megjelentek a nyírfapollenek a levegőben. Az utóbbi években az is jellemző volt, hogy a hirtelen jött felmelegedés miatt az összes kora tavaszi allergén szinte egy időben indult virágzásnak. Ilyen esetben annyira magas a pollenkoncentráció a levegőben, hogy a nyírfapollen allergiásoknál a korábbiaknál erősebb allergiás tünetek jelentkeztek.

Tartós megoldás allergiára

Nyírfapollen allergia ellen allergén immunterápia.Pollenallergia esetén alkalmazhatunk tüneti kezelést – antihisztamin készítmények, orrspray – és allergén immunterápiát. A kettő között különbség, hogy az allergénspecifikus immunterápia nemcsak az allergiás tüneteket kezeli, hanem a kiváltó okra hat, az immunrendszer kisiklott működését állítja helyre. Az allergén immunterápia hatása éppen ezért tartós, nemcsak addig tart, amíg a készítményeket szedjük, mint a tüneti kezelés esetében. Allergén immunterápiával, legalább 3 éven át tartó kezeléssel az allergiás tüneteket 10-12 évre lehet megszüntetni.

Keresztallergiás tünetekre is hatásos

Dr. Moric Krisztina hozzátette, hogy a nyírfapollen allergiások körében emellett magas a keresztallergiások száma is. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos ételek fogyasztása kapcsán szájüregi tüneteik – égő, bizsergő, viszkető érzés a szájpadláson, nyelven, torokban - jelentkezhetnek. Elsősorban az alma fogyasztása, de a mogyoró, őszibarack, kivi és zeller is okozhat ilyen tüneteket. Az allergén immunterápia a pollenallergia miatt jelentkező szénanáthás tüneteket és a keresztallergia tüneteit is képes enyhíteni.

A kivizsgálást már most érdemes, a kezelést decemberben kell kezdeni

A terápia megkezdésének ideje előtt már hetekkel korábban javasolt felkeresni a kezelőorvost. A kezelés előtt allergia vizsgálatot kell végezni, hogy a tüneteket okozó allergént igazolni tudjuk. A diagnózist követően, amennyiben a beteg alkalmas az allergén immunterápiás kezelés megkezdésére, a kezelőorvos felírja a készítményeket. Az allergén immunterápiás kezelés során azt az anyagot kell szedni, ami az allergiás tüneteket okozza. Ezek a készítmények az allergén magas fokban tisztított kivonatát tartalmazzák, melyet szigorúan ellenőrzött adagolás szerint kell használni. A készítményeket a nyelv alatt kell megadott ideig tartani, majd kiköpi vagy lenyeli a beteg. A kezelés megkezdésének ideális időpontja nyírfapollen allergiások esetén december hónap.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes körű tájékoztatás

Nagyon elégedett vagyok dr. Moric Krsiztina doktornővel, mert teljeskörű tájékoztatást kaptam a problémámmal kapcsolatban. Ajánlom másnak is teljes szívből!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK