Allergén immunterápia – mikor lehet elkezdeni?

Allergén immunterápia – mikor lehet elkezdeni?

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2020.02.04 Módosítva: 2020.02.18

Allergén immunterápia segítségével az allergiás tüneteket lehet tartósan kezelni. A minimum 3 éves terápiát követően 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el. A tüneti kezeléssel ellentétben azonban nem a pollenszezon kezdetén, hanem 2-4 hónappal korábban kell a készítmény alkalmazását kezdeni. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy melyiket, mikor.

Nyírfapollen allergén immunterápia decemberben

Nyírfapollen allergia ellen allergén immunterápia decemberben kezdhető.A nyírfa virágzása a pollennaptár szerint áprilisban kezdődik, ám ez az időpont az időjárás függvényében akár hetekkel korábbra is módosulhat. Az utóbbi években jellemző volt, hogy a hirtelen jött felmelegedés miatt az összes kora tavaszi allergén szinte egy időben indult virágzásnak. Ilyen esetben annyira magas a pollenkoncentráció a levegőben, hogy a nyírfapollen allergiásoknál a korábbiaknál erősebb allergiás tünetek jelentkeznek.

 

Dr. Moric Krisztina hozzátette, hogy a nyírfapollen allergiások körében emellett magas a keresztallergiások száma is. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos ételek fogyasztása kapcsán szájüregi tüneteik – égő, bizsergő, viszkető érzés a szájpadláson, nyelven, torokban - jelentkezhetnek. Elsősorban az alma fogyasztása, de a mogyoró, őszibarack, kivi és zeller is okozhat ilyen tüneteket. Az allergén immunterápia a pollenallergia miatt jelentkező szénanáthás tüneteket és a keresztallergia tüneteit is képes enyhíteni. A kezelés megkezdésének ideális időpontja nyírfapollen allergiások esetén december hónap.

Fűfélék ellen március elejéig kezdhető

Fűfélék allergia ellen allergén immunterápia.A pázsitfűfélék családjába több növény tartozik. Ezek jellemzően április, májustól kezdődően virágozhatnak. A fűfélék allergenitása magas, vagyis sokaknál okoz szénanáthás tüneteket, a pollenallergia közt a pázsitfű allergia az egyik leggyakoribb allergia hazánkban.

 

Keresztallergia előfordulhat akkor is, ha valaki a fűfélékre allergiás. A paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin és szentjánoskenyér fogyasztása jelenthet gondot. Ritkább, mint nyírfapollen allergia esetén.

 

„A tartós kezelés iránti igény nem elsősorban a keresztallergiás tünetek, vagy a hirtelen berobbanó tavasz miatti magas pollenkoncentráció miatt szokott felmerülni. Döntően a hónapokon át tartó, az életminőséget jelentősen befolyásoló hosszú pollenszezon az, ami miatt az érintettek a tüneti kezelés helyett más terápiát keresnek.”

 

A hosszú virágzási idő miatt az allergiások életét jelentősen megnehezítik az akár hónapokon át tartó tünetek. A téli hónapok után több időt töltenének a szabadban, ám alig múltak el a téli betegségek, a tavasz beköszöntével szinte egy időben megérkeznek az életükbe az allergiás tünetek. Nem véletlen, hogy évről-évre nő azok száma, akik allergén immunterápia segítségével szabadulnának meg tartósan az allergiás tüneteiktől. Pázsitfű allergia esetén a kezelés március elejéig kezdhető.

Parlagfű- és fekete üröm allergén immunterápia májusban

Parlagfű ellen allergén immunterápia májusban kezdhető.A leggyakoribb allergén, évről-évre nő azok száma, akiknél a parlagfű virágzásával egy időben szénanáthás tünetek jelentkeznek. A fekete üröm virágzása majdnem egy időre esik – az üröm valamivel korábban, július közepétől virágzik – de az időjárás változások miatt a kettő gyakran egy időben kezdi a pollenszórást. Keresztallergia mindkét esetben előfordulhat.

 

Parlagfű allergia esetén kiváltó élelmiszerként ismert a görögdinnye, sárgadinnye és a paradicsom, uborka. A fekete üröm által keresztallergiás tüneteket okozó ételek listája pedig még hosszabb: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller.

 

Vannak, akiket a keresztallergiás tünetek zavarnak, de sokan az erős szénanáthás tünetek miatt keresnek tartós megoldást a tünetek ellen. Nagyon gyakori, hogy a parlagfű allergia mellett idővel újabb allergia jelenik meg, így akár hónapokra nyúlik a pollenszezon a beteg életében, ilyen hosszú idő alatt pedig nem szeretne, és nem is javasolt tüneti szereket használni. Az is lehet, hogy azok hatását nem érzi kielégítőnek, és emiatt dönt az allergén immunterápia mellett. Aki ebben az évben szeretné megkezdeni, májusig keresse fel allergológus orvosát!

Hogyan juthatok hozzá az allergén immunterápiás készítményekhez?

Allergén immunterápia előtt allergiavizsgálatot végeznek.A terápia megkezdésének ideje előtt már hetekkel korábban javasolt felkeresni a kezelőorvost. A kezelés előtt allergia vizsgálatot kell végezni, hogy a tüneteket okozó allergént igazolni tudjuk. Előfordulhat, hogy valaki több mindenre allergiás, ilyenkor rendszerint a legerősebb, illetőleg a leginkább panaszt okozó allergénre kezdik meg a kezelést. Allergén immunterápia előtt, a hagyományos allergiavizsgálat mellett komponens alapú allergiateszt elvégzésére is sor kerülhet. Ennek eredménye a kezelés sikerét is befolyásolja.

 

„Az allergének, így a parlagfű allergén is több összetevőből áll. Ezek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha a vizsgálattal az Amb a1 magas rizikójú, a parlagfű specifikus, fő komponensére kapunk magas ellenanyagszintet, akkor az immunterápiát mindenképp érdemes elkezdeni, mert várhatóan – 80% feletti valószínűséggel – hatásos lesz. Egyéb esetben, ha a betegnél a parlagfű valamelyik alacsony rizikójú komponense okozza az allergiás tüneteket, az allergén immunterápiát nem biztos, hogy érdemes elkezdeni.”

 

A diagnózist követően, amennyiben a beteg alkalmas az allergén immunterápiás kezelés megkezdésére, a kezelőorvos felírja a készítményeket. Ez lehet tabletta vagy csepp is, melyeket már a szezon kezdete előtt el kell kezdeni, majd egész szezonban kell alkalmazni a beteg otthonában, naponta egy alkalommal. A kezelést a következő éveben folytatni kell, minimum 3 éven keresztül. A változás azonban már az első évben is jelentős lehet.

 

„Az allergiások többsége az orr- és szemtünetek jelentős javulásáról számol be. Többségük már az első évben is jelentősen csökkenteni tudja a tüneti szerek – orrspray, szemcsepp, allergia elleni gyógyszerek – használatát. A teljes terápiát követően az allergiás tünetek megszűnése várható 10-12 évre.”

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel Önöket. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek, a Doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Hisztamin diéta – így működik

Hisztamin diéta – így működik

Az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet azoknak, akik a hisztamintartalmú élelmiszerekre tünetekkel - például tüsszögés, viszketés, hasfájás vagy csalánkiütés - reagálnak. Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a hisztamin diéta lépéseit ismertette.

További részletek
Mit használjak torokviszketés ellen?

Mit használjak torokviszketés ellen?

Végtelenül bosszantó jelenség, sok allergiás beteg napjait teszi tönkre a torokviszketés. Rendszerint az apránként kortyolt üdítők és elszopogatott cukorkák sem oldják meg a helyzetet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tehetünk a torokviszketés ellen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA