Kérdések az érzékeny bőr ápolásáról

Kérdések az érzékeny bőr ápolásáról

Dr. Garaczi Edina PhD Létrehozva: 2019.06.25 Módosítva: 2019.06.25

Száraz, ekcémás bőr gyermekkorban? Kozmetikumok által okozott allergiás reakció? Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa két gyakran felmerülő problémával kapcsolatban adott tájékoztatást.

Ekcémás bőr ápolása

Kisfiamnak száraz a bőre, de különösen a kézfeje problémás. A helyzet télen romlott a legtöbbet, hiába kentem naponta többször is zsíros krémmel. Már most aggódom, mi lesz jövőre. Mit tehetnék, hogy megelőzzem?

„A száraz bőrrel járó úgynevezett atópiás dermatitis nagyon gyakori bőrbetegség. Csecsemő- és gyermekkorban az arc, könyök-, térdhajlat területén jelentkeznek típusosan ekcémás tünetek, de alapvetően testszerte jellemző a bőrszárazság.”

  • Ekcéma esetén fontos a rendszeres hidratálásAz ekcémás tünetek megjelenését vagy romlását eredményezi minden olyan külső tényező, amely a bőr kiszáradását fokozza. Így például a túl gyakori vagy hosszú ideig tartó fürdés helyett válasszuk a rövid tusolást.
  • A tisztálkodáshoz, kézmosáshoz kímélő, szappanmentes mosakodókenőcsök vagy fürdőolajok javasoltak.
  • A környezeti hatások, így például télen a tartós hideg, hűvös szél vagy a fűtés miatti száraz levegő szintén provokálják az ekcémás tüneteket.
  • A szabad levegővel érintkező testrészek, például a kézfej, főleg télen fokozottabb ápolást igényelnek. Ilyenkor a szokásos tisztálkodószerek is a bőr kiszáradását eredményezhetik.
  • Hidegben kesztyűvel védjük a gyermekek bőrét a kiszáradástól. Fokozottan figyeljünk a provokáló tényezőkre, ebben a betegségben a tünetek megelőzése az elsődleges cél.
  • A kifejezett aktív tünetek, szteroid kenőcsök rövid ideig tartó alkalmazásával csökkenthetők. Emellett a legfontosabb a bőr védelme a kiszáradástól, lehetőség szerint minden kézmosás után zsírozó kenőcs alkalmazása.

Bőrpróba menete

Olvastam róla, hogy új kozmetikum használata előtt érdemes bőrpróbát végezni. Elég érzékeny a bőröm, ezért szeretnék erre odafigyelni. Hogyan fogjak neki? Melyik testrészen, mennyi ideig kell a bőrpróbát végezni?

Új kozmetikumok használata előtt végezzünk bőrpróbátA különböző kozmetikumokat mindenképpen érdemes először tesztelni. Fontos azonban, hogy a bőrtesztet helyesen végezzük. A kozmetikumok által okozott allergiás reakció többféle lehet. Előfordul, hogy az alkalmazás után húsz-harminc perccel viszkető csalánkiütések jelentkeznek, de lehet, hogy csak két-három nap múlva okoznak vörös, ekcémaszerű tüneteket.

„A bőrpróbát úgy végezhetjük, hogy az adott termékből kis mennyiséget kenünk például a felkar belső részére vagy a fül mögött a nyak területére, és azt három napig nem mossuk le. A következő három napban figyeljük, hogy a teszt helyén jelentkeznek-e vörös kiütések.”

Fontos azonban tudni, hogy az arc bőre, különösen a szemek környéke érzékenyebb, mint egyéb testfelületeken (például a kézfejen) a bőrünk. Így előfordulhat, hogy a bőrpróba negatív eredményt ad, viszont az arcon mégis tüneteket okoz a kozmetikum. Egy másik probléma, hogy allergia az ismételt alkalmazás közben is kialakulhat, ezért a kozmetikum a teszt alkalmával ugyan még nem okoz tüneteket, de később mégis ekcémát provokálhat.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor úr,

79 éves édesanyám vérnyomás, keringési -és térd porckopás betegségekre a következő
gyógyszereket szedi:

TANYDON HCT 80mg/12,5mg
NEBIVOLOL 5mg (1x1)
AMLODIPIN 10mg (1x1)
GLUKOZAMIN 400mg/kapszula

Szeretném megkérdezni, hogy a TANYDON lecserélhető-e más olyan gyógyszerre, amelynek jelzett mellékhatásai között nem szerepel bőrkiütés-ekcéma (ami újabban édesanyám erős tünete, alsó lábszárán).
Körzeti orvosa szerint, csak az ekcéma tüneti, felületi kezelgetése, kenőcsözése lehetséges, a TANYDON - melynek jelzett mellékhatása az ekcéma - szedése mellett.

Köszönöm , ha megtisztel válaszával!

B.Attila


Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Bakos Attila,

Bármelyik gyógyszer okozhat bőrkiütéseket. Csak akkor javasolt a jelenlegi gyógyszereinek a leváltása, amennyiben az ekcémát valóban a Tanydon HCT okozza.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Bizalommal fordulok hozzá

Nagyon meg vagyok elégedve Garaczi Doktornővel, aki érthetően felvilágosított a bőrproblémámmal kapcsolatban. Bármikor bizalommal fordulok hozzá. Köszönöm neki a segítséget.

További vélemények

Hírek

Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!

Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!

Az Ételallergia Tudatosság Hete 2023. május 14-20 között kerül megrendezésre. A program szervezői minden évben az ételallergiával kapcsolatos fontos információkra és tévhitekre hívják fel a figyelmet. Az idei év egyik kiemelt témája az anafilaxiás reakció és kezelése, mellyel kapcsolatban dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a parlagfű elleni védekezés

Ezért fontos a parlagfű elleni védekezés

Hazánkban a legerősebb allergén növényként ismert, a legtöbb allergiás panaszt okozza. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa a parlagfű elleni védekezés fontosságáról és az allergiás tünetek kezeléséről beszélt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok