Kérdések az érzékeny bőr ápolásáról

Kérdések az érzékeny bőr ápolásáról

Dr. Garaczi Edina PhD Létrehozva: 2019.06.25 Módosítva: 2019.06.25

Száraz, ekcémás bőr gyermekkorban? Kozmetikumok által okozott allergiás reakció? Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa két gyakran felmerülő problémával kapcsolatban adott tájékoztatást.

Ekcémás bőr ápolása

Kisfiamnak száraz a bőre, de különösen a kézfeje problémás. A helyzet télen romlott a legtöbbet, hiába kentem naponta többször is zsíros krémmel. Már most aggódom, mi lesz jövőre. Mit tehetnék, hogy megelőzzem?

„A száraz bőrrel járó úgynevezett atópiás dermatitis nagyon gyakori bőrbetegség. Csecsemő- és gyermekkorban az arc, könyök-, térdhajlat területén jelentkeznek típusosan ekcémás tünetek, de alapvetően testszerte jellemző a bőrszárazság.”

  • Ekcéma esetén fontos a rendszeres hidratálásAz ekcémás tünetek megjelenését vagy romlását eredményezi minden olyan külső tényező, amely a bőr kiszáradását fokozza. Így például a túl gyakori vagy hosszú ideig tartó fürdés helyett válasszuk a rövid tusolást.
  • A tisztálkodáshoz, kézmosáshoz kímélő, szappanmentes mosakodókenőcsök vagy fürdőolajok javasoltak.
  • A környezeti hatások, így például télen a tartós hideg, hűvös szél vagy a fűtés miatti száraz levegő szintén provokálják az ekcémás tüneteket.
  • A szabad levegővel érintkező testrészek, például a kézfej, főleg télen fokozottabb ápolást igényelnek. Ilyenkor a szokásos tisztálkodószerek is a bőr kiszáradását eredményezhetik.
  • Hidegben kesztyűvel védjük a gyermekek bőrét a kiszáradástól. Fokozottan figyeljünk a provokáló tényezőkre, ebben a betegségben a tünetek megelőzése az elsődleges cél.
  • A kifejezett aktív tünetek, szteroid kenőcsök rövid ideig tartó alkalmazásával csökkenthetők. Emellett a legfontosabb a bőr védelme a kiszáradástól, lehetőség szerint minden kézmosás után zsírozó kenőcs alkalmazása.

Bőrpróba menete

Olvastam róla, hogy új kozmetikum használata előtt érdemes bőrpróbát végezni. Elég érzékeny a bőröm, ezért szeretnék erre odafigyelni. Hogyan fogjak neki? Melyik testrészen, mennyi ideig kell a bőrpróbát végezni?

Új kozmetikumok használata előtt végezzünk bőrpróbátA különböző kozmetikumokat mindenképpen érdemes először tesztelni. Fontos azonban, hogy a bőrtesztet helyesen végezzük. A kozmetikumok által okozott allergiás reakció többféle lehet. Előfordul, hogy az alkalmazás után húsz-harminc perccel viszkető csalánkiütések jelentkeznek, de lehet, hogy csak két-három nap múlva okoznak vörös, ekcémaszerű tüneteket.

„A bőrpróbát úgy végezhetjük, hogy az adott termékből kis mennyiséget kenünk például a felkar belső részére vagy a fül mögött a nyak területére, és azt három napig nem mossuk le. A következő három napban figyeljük, hogy a teszt helyén jelentkeznek-e vörös kiütések.”

Fontos azonban tudni, hogy az arc bőre, különösen a szemek környéke érzékenyebb, mint egyéb testfelületeken (például a kézfejen) a bőrünk. Így előfordulhat, hogy a bőrpróba negatív eredményt ad, viszont az arcon mégis tüneteket okoz a kozmetikum. Egy másik probléma, hogy allergia az ismételt alkalmazás közben is kialakulhat, ezért a kozmetikum a teszt alkalmával ugyan még nem okoz tüneteket, de később mégis ekcémát provokálhat.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves doktor úr/hölgy
Kettő hete csináltam legújabb tetoválásom és arra lettem figyelmes hogy a minta helyen 1-2apro helyen ahol fehér festék szín anyag is van ott halvány piros maradt a rész nincs be gyulladva nem fáj nem érzékeny nem viszket de meg is halvány piros kennem folymatosan de nem akar el tűnni mi lehet ?megjegyzem sok tetkom van és sokba van fehér szín is de ezen jött ki csak

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Bollok Patrik,

A pontos diagnózis meghatározásához szükség van a beteg vizsgálatára. Sajnos enélkül nem tudok az elváltozásról véleményt mondani.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alaposan kikérdezett

Garaczi doktornő alapos kikérdezése, vizsgálata és hasznos tanácsai sokat segítettek ételallergiám kezelésében. Köszönöm!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok