Kesudió allergia – mire kell figyelni?

Kesudió allergia – mire kell figyelni?

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2022.02.04 Módosítva: 2023.11.15

Nagyobb a kockázat, ha egyéb olajos magvakra már jelentkezett korábban allergiás tünetünk. A kesudió allergia gyakran együtt jár mandula, vagy dió allergiával, de jelentősen növeli a kockázatát a meglévő mogyoró allergia is. Tüneteiről, kivizsgálásról és a diétáról dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

A kesudió allergia tünetei

Az ételallergiás reakciók lehetnek korai vagy kései reakciók. A korai tünetek azonnal jelentkeznek, vagy pár percen belül, az allergén elfogyasztását követően. A kései reakciók néhány órával később is felléphetnek, beazonosításuk így sok esetben nem egyszerű. A kesudió allergia esetében elsősorban korai tünetekről beszélhetünk, a kései reakciók ritkák – magyarázza dr. Moric Krisztina. Az Egyesült Államokban például ez a második leggyakoribb olajos mag allergia, a mogyoró után (41%).

A kesudió fogyasztását követően néhány percen belül fellépő tünetek utalhatnak allergiára:

  • hasi fájdalom
  • hányás
  • hasmenés
  • orrfolyás
  • légszomj
  • nyelési nehézség
  • szájüregi- és torokviszketés.

Súlyos, életveszélyes reakció az anafilaxia, mely vérnyomáseséssel, verejtékezéssel, ájulással, nehézlégzéssel, a gégeödéma miatt fulladással járhat.

Kivizsgálás és adrenalin injekció

A kesudió allergia allergiavizsgálattal kimutatható. Komponens alapú allergiavizsgálattal a tünetek lehetséges súlyosságára is tudunk akár következtetni. Ennek segítségével pontosabb életmódbeli tanácsokkal is el tudjuk látni a beteget, például nyomokban tartalmazhat-e az étel kesudiót vagy sem – mondta el dr. Moric Krisztina.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az allergia diagnózisát követően az allergológus felírja a betegnek az önbelövős adrenalin injekciót, amit mindig magánál kell tartania és ha véletlenül kesudiót fogyaszt, vagy belélegzés útján, esetleg bőrön keresztül érintkezik vele, a comb izomzatba beadva meg tudja előzni az életveszélyes reakció kialakulását, a sürgősségi orvosi ellátás, vagy kórházba érkezésig.

Eltérő súlyosságú tünetek – belélegezve is veszélyes lehet!

Az, hogy kinél milyen erősségű tüneteket okoz a kesudió allergia, egyéni érzékenység függvénye. Az érintettek többségének lenyelnie sem kell a kesudiót ahhoz, hogy az allergiás tünetek kialakuljanak. Elég lehet akár, ha egy kesudiót tartalmazó ételbe harap. Anafilaxiás reakciót válthat ki a kesudiópor belélegzése vagy a kesudió megérintése is. Mindez az allergia súlyosságától függ.

Keresztszennyeződés és keresztreakciók

Kesudió allergia esetén figyelni kell az ételek egyéb olajosmag tartalmára is, mivel ezeket gyakran ugyanabban az üzemben dolgozzák fel, így előfordulhat keresztszennyeződés. Emiatt lehet, hogy olyan élelmiszerek is tüneteket okozhatnak, amelyek összetevői között nem is szerepel konkrétan a kesudió. Az allergén fehérjék szerkezeti hasonlósága miatt kesudió allergia esetén gyakran kerülni kell a pisztácia, szójabab, dió, földimogyoró és a rózsabors fogyasztását is.Anafilaxia esetén önbelövős adrenalin injekciót kell használni.

A keresztreakció nem minden kesudió allergiásnál fordulnak elő, de dr. Moric Krisztina elmondta, hogy komponens alapú diagnosztikával erre is rá lehet mutatni. A földimogyoró Ara h 3 komponense például, mely az egyik magas rizikójú komponens, átfedést mutat a kesudió Ana o 3 komponensével.

Kozmetikumok és gasztronómia

Kesudió allergia esetén az étrend összeállítása nagy körültekintést igényel. Fontos minden esetben a készen vásárolt és étteremben fogyasztott ételek összetevőiről is tájékozódni. Néha kesudiót adnak a pestohoz a fenyőmag helyettesítésére. A péksüteményekben és más édes termékekben is megtalálhatók, például fagylaltokban és csokoládékban.

A kesudió az ázsiai konyhában is népszerű. A thai, indiai és kínai ételek gyakran kevernek olajos magvakat az előételekbe. A keresztszennyeződés miatt súlyos allergia esetén az ilyen típusú éttermeket érdemes inkább elkerülni.

A kesudió és a kesudió melléktermékei kozmetikumokban is megtalálhatóak. Ha a piperecikkek címkéink megtalálható a „ Anacardium occidentale kivonat” és „ Anacardium occidentale dióolaj” felirat, az annak a jele, hogy a termék kesudiót tartalmazhat.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor úr !

Érdeklődnék, hogy Önöknél melyik szolgáltatást kellene választanom az alábbi esetben. Kisfiam kazein allergiás, mely évek óta tartó diétával jelenleg tünetmentes (diétahiba esetén rövid időn belül tünetel ) az iskolába kérnek friss igazolást a tejmentes étkezés biztosításához , mert a jelenlegi szakorvosi igazolása lejárt, de állami intézményben jelenleg 3-4 hónapos várólisták vannak, de így szeptembertől nem kaphatna diétás étkezést ami esetében erős gyomorfájdalom , bőrkiütés ( darabos, "homokos" érzetű bőr ) , kiborulás és kontrollálhatatlan hisztikkel , folyamatos felsőlégúti panaszokkal, hasmenéssel járna, melyeket a teljes tejkizárás óta csak hiba esetén tapasztaltunk. Mely vizsgálatra vagy konzultációra tudnánk Önökhöz bejelentkezni, hogy friss szakorvosi ajánlást kapjunk kisfiúnk diétás étkeztetéséhez ? Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és profi

Köszönöm szépen, minden az elvárásaimnak megfelelő volt. Mindenki nagyon kedves és profi. Ajánlani fogom mindenkinek.

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok