Kesudió allergia – mire kell figyelni?

Kesudió allergia – mire kell figyelni?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.11.15 13:32

Nagyobb a kockázat, ha egyéb olajos magvakra már jelentkezett korábban allergiás tünetünk. A kesudió allergia gyakran együtt jár mandula, vagy dió allergiával, de jelentősen növeli a kockázatát a meglévő mogyoró allergia is. Tüneteiről, kivizsgálásról és a diétáról dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

A kesudió allergia tünetei

Az ételallergiás reakciók lehetnek korai vagy kései reakciók. A korai tünetek azonnal jelentkeznek, vagy pár percen belül, az allergén elfogyasztását követően. A kései reakciók néhány órával később is felléphetnek, beazonosításuk így sok esetben nem egyszerű. A kesudió allergia esetében elsősorban korai tünetekről beszélhetünk, a kései reakciók ritkák – magyarázza dr. Moric Krisztina. Az Egyesült Államokban például ez a második leggyakoribb olajos mag allergia, a mogyoró után (41%).

A kesudió fogyasztását követően néhány percen belül fellépő tünetek utalhatnak allergiára:

  • hasi fájdalom
  • hányás
  • hasmenés
  • orrfolyás
  • légszomj
  • nyelési nehézség
  • szájüregi- és torokviszketés.

Súlyos, életveszélyes reakció az anafilaxia, mely vérnyomáseséssel, verejtékezéssel, ájulással, nehézlégzéssel, a gégeödéma miatt fulladással járhat.

Kivizsgálás és adrenalin injekció

A kesudió allergia allergiavizsgálattal kimutatható. Komponens alapú allergiavizsgálattal a tünetek lehetséges súlyosságára is tudunk akár következtetni. Ennek segítségével pontosabb életmódbeli tanácsokkal is el tudjuk látni a beteget, például nyomokban tartalmazhat-e az étel kesudiót vagy sem – mondta el dr. Moric Krisztina.

Online Bejelentkezés

Dr. Moric Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az allergia diagnózisát követően az allergológus felírja a betegnek az önbelövős adrenalin injekciót, amit mindig magánál kell tartania és ha véletlenül kesudiót fogyaszt, vagy belélegzés útján, esetleg bőrön keresztül érintkezik vele, a comb izomzatba beadva meg tudja előzni az életveszélyes reakció kialakulását, a sürgősségi orvosi ellátás, vagy kórházba érkezésig.

Eltérő súlyosságú tünetek – belélegezve is veszélyes lehet!

Az, hogy kinél milyen erősségű tüneteket okoz a kesudió allergia, egyéni érzékenység függvénye. Az érintettek többségének lenyelnie sem kell a kesudiót ahhoz, hogy az allergiás tünetek kialakuljanak. Elég lehet akár, ha egy kesudiót tartalmazó ételbe harap. Anafilaxiás reakciót válthat ki a kesudiópor belélegzése vagy a kesudió megérintése is. Mindez az allergia súlyosságától függ.

Keresztszennyeződés és keresztreakciók

Kesudió allergia esetén figyelni kell az ételek egyéb olajosmag tartalmára is, mivel ezeket gyakran ugyanabban az üzemben dolgozzák fel, így előfordulhat keresztszennyeződés. Emiatt lehet, hogy olyan élelmiszerek is tüneteket okozhatnak, amelyek összetevői között nem is szerepel konkrétan a kesudió. Az allergén fehérjék szerkezeti hasonlósága miatt kesudió allergia esetén gyakran kerülni kell a pisztácia, szójabab, dió, földimogyoró és a rózsabors fogyasztását is.Anafilaxia esetén önbelövős adrenalin injekciót kell használni.

A keresztreakció nem minden kesudió allergiásnál fordulnak elő, de dr. Moric Krisztina elmondta, hogy komponens alapú diagnosztikával erre is rá lehet mutatni. A földimogyoró Ara h 3 komponense például, mely az egyik magas rizikójú komponens, átfedést mutat a kesudió Ana o 3 komponensével.

Kozmetikumok és gasztronómia

Kesudió allergia esetén az étrend összeállítása nagy körültekintést igényel. Fontos minden esetben a készen vásárolt és étteremben fogyasztott ételek összetevőiről is tájékozódni. Néha kesudiót adnak a pestohoz a fenyőmag helyettesítésére. A péksüteményekben és más édes termékekben is megtalálhatók, például fagylaltokban és csokoládékban.

A kesudió az ázsiai konyhában is népszerű. A thai, indiai és kínai ételek gyakran kevernek olajos magvakat az előételekbe. A keresztszennyeződés miatt súlyos allergia esetén az ilyen típusú éttermeket érdemes inkább elkerülni.

A kesudió és a kesudió melléktermékei kozmetikumokban is megtalálhatóak. Ha a piperecikkek címkéink megtalálható a „ Anacardium occidentale kivonat” és „ Anacardium occidentale dióolaj” felirat, az annak a jele, hogy a termék kesudiót tartalmazhat.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Allergia Központ!A kérdésem az lenne,hogy gyermekem ételallergiás és kellene allergológus vagy gasztroenterológustól szakvélemény vérvételi papír alapján.Az iskolába kellene a diétás étkezéshez.Önöknél ilyen szakvélemény lehetséges lenne?Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel: Deák Katalin!

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére szakorvosi vizit keretében.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és hozzáértő

Gyorsan kaptam időpontot, az időpontban pontosan fogadtak. A Doktornő nagyon kedves és hozzáértő volt.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK