Nem kell lemondania az ünnepi finomságokról akkor sem, ha glutén-, vagy tejmentes diétát tart. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa népszerű karácsonyi sütemények mentes változatát készítette el, szénhidrát csökkentett étrendbe is beilleszthető változatban.
A hagyományosan darált háztartási kekszből készült csemegéhez darált mandulát és kókuszreszeléket használunk, ezáltal nemcsak a sütemény beltartalmi értékét növeljük, de így glutén, tejfehérje- és laktózmentes diétát követő vendégeinknek is bátran kínálhatjuk.
Hozzávalók
-15 dkg mandula
- 6-8 ek kókuszreszelék
- 2-3 ek eszpresszó kávé
- 1 ek rum
- 4 ek eritrit
- 3 ek kakaópor
Elkészítés
A mandulát és a kókuszreszeléket darálja le, majd adja hozzá a kakaóport és az eritritet. 2-3 evőkanál kávé és egy kevés rum segítségével készítsen könnyen formázható masszát. Ezt követően fél-1 órára helyezze a hűtőbe, majd formázzon belőle golyókat, végül hempergesse meg őket kókuszreszelékben!
A mézes puszedli diétás, tejmentes változata tejallergiás, vagy laktózintoleranciás étrendet követők részére.
Hozzávalók
- 10 dkg tönköly búzaliszt
- 5 dkg kókuszsír (ettől lesz tejmentes)
- 5 dkg cukor
- 3 ek méz
- 1 kk gyömbér
- 1 kk fahéj
- késhegnyi szegfűszeg
- 1 teáskanál sütőpor
Elkészítés
A lisztet morzsolja el úgy a kókuszzsírral, mintha vajjal dolgozna, majd adja hozzá a mézet, a cukrot, a fűszereket és a sütőport. Határozott mozdulatokkal gyorsan gyúrja össze és fél órára, fóliával lefedve tegye a hűtőbe a tésztát. Utána óvatosan nyújtsa ki, és szaggasson belőle tetszőleges formákat. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süsse készre!
Ha a sok édesség után valami sósra vágyna, az alábbi gluténmentes, diabetikus recept elkészítését ajánljuk!
Hozzávalók
-25dkg gluténmentes zabpehely
-20dkg sajt
-2 tojás
-3ek tejföl
-kevés fokhagyma
-1teáskanál sütőpor
Elkészítés
A gluténmentes zabpehelyből 5dkg-ot daráljon le, a többit egészben használja fel. A sajtot nagy lyukú reszelőn reszelje le, adja hozzá a többi alapanyagot, majd ízlés szerint fűszerezze kevés sóval, fokhagymával. A masszát néhány órára tegye hűtőbe, majd formázzon belőle golyókat, amiket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin helyezzen el. Egy kanál segítségével lapítsa el a golyókat, minél vékonyabbak lesznek, annál ropogósabbra sülnek. A tallérok 200 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készülnek el.
További véleményekTeljes mértékben elégedett vagyok. Nagyon kedves, segítőkész és együttműködő volt az orvosnő. Az ügyfelet készséggel kiszolgálták, külön kiemelkedő az előzetes időpont egyeztetés.
Szeptemberben még benne járunk a parlagfű szezonban, az allergiások többé-kevésbé szenvednek a tünetektől. Ilyenkor sokakban felmerül a kérdés, hogy lehet-e más, tartósabb megoldást találni, mint a naponta szedendő gyógyszer, az orrcsepp, a szemcsepp használat, a folyamatos zuhanyozás, hajmosás. Idén már késő az allergén immunterápiához, de éppen megfelelő az idő ahhoz, hogy megtervezzük, milyen allergén esetén mikor érdemes belevágni a kezelésbe. Dr. Lukács Anita, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa, klinikai immunológus, fül-orr-gégész, audiológus magát a módszert és az ehhez kapcsolódó időzítést mutatta be.
A darázscsípés allergiával kapcsolatban számos kérdés merülhet fel, még akkor is, ha már diagnosztizált esetről van szó. Hány Epipen injekció írható fel, mit tehet az allergiás szülő, ha a gyermekét biztonságban szeretné tudni? Van-e hosszú távú megoldás az allergia kezelésére, vagy csak sürgősségi ellátás létezik? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa válaszolt a felvetésekre.