Mielőtt lefoglalná repülőjegyét – ezekre figyeljen a földimogyoró-allergiás utas

Mielőtt lefoglalná repülőjegyét – ezekre figyeljen a földimogyoró-allergiás utas

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2023.10.27 Módosítva: 2024.02.12

A légi közlekedés jelentős szorongást okoz az ételallergiával küzdő utasok, különösen a földimogyoró-allergiában szenvedők körében. Milyen megelőző intézkedéseket érdemes tenni a földimogyoró-allergiában szenvedő utasoknak a repülés során? – dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész-allergológus, klinikai immunológus, az Allergiaközpont munkatársának tanácsai az érintetteknek.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Földimogyoró-allergiával a repülőút is kockázatos lehet

Az Annals of Allergy, Asthma & Immunology folyóiratban nemrégiben közölt tanulmány szerint, az allergiás reakciók a kereskedelmi utasszállító repülőgépek fedélzetén előforduló egészségügyi problémák 2-4 százalékát teszik ki. Mivel a globális utasforgalom 2024-re eléri a 9,4 millárd utast, ezért a szisztémás allergiás reakciók számának növekedése is várható lesz a repülőutakon, amire a légitársaságoknak és az érintett utasoknak is fel kell készülniük.

Az ételallergiák közül is ki kell emelni a földimogyoró-allergiát, hiszen ez képes akár belélegezve is komoly tüneteket, életveszélyes anafilaxiát kiváltani, ami a repülőgép zárt fedélzetén veszélyt jelenthet – jelezte dr. Moric Krisztina, aki kiemelte, hogy a földimogyoró-allergiások esetében is a legfontosabb teendő, hogy az utazás idején is csökkentsék annak kockázatát, hogy allergént tartalmazó ételt fogyasszanak.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Milyen további óvintézkedést érdemes megfontolni egy repülőút kapcsán?

Mielőtt lefoglalja repülőjegyét

 • Konzultáljon kezelőorvosával!

Ossza meg vele az utazással kapcsolatos aggályait, és kérjen tanácsot a megelőző tennivalókról! Készítsenek kezelőtervet arra az esetre, ha véletlenül érintkezésbe kerül a földimogyoróval. Ha szükséges, kérjen orvosi igazolást arról, hogy gyógyszereit, valamint saját allergénmentes ételeit kézi poggyászában felvihesse magával a gépre (bizonyos légitársaságok a honlapjukról letölthető formanyomtatvány kitöltését kérik).

 • Tanulmányozza alaposan a légitársaság allergénekkel kapcsolatos utazási szabályzatát!

A földimogyoró-allergiával a légitársaságok kiemelten foglalkoznak. Vannak olyan társaságok, ahol a fedélzetre lépés előtt tudatni kell az allergia tényét, így fel tudják hívni a többi utas figyelmét arra, hogy ne fogyasszanak földimogyoró-tartalmú ételeket. Bizonyos légitársaságok nem tartanak csomagolt mogyorót a fedélzeten, ám a felszolgált ételek nyomokban tartalmazhatnak allergént; és van, ahol az italok mellé földimogyorót kapnak az utasok ropogtatnivaló gyanánt.

 

 • Értesítse előre a légitársaságot, hogy mogyoróallergiája van! Ha bizonytalan lenne az utazással kapcsolatban, egyeztessen telefonon is!

 

 • Vigye magával a fedélzetre saját allergiagyógyszereit!

A diagnosztizált ételallergiások számára az orvos felírja az életmentő epinefrin injekciót, amelyre akkor leszVigye magával a fedélzetre saját ételét! szükség, ha allergént tartalmazó ételt fogyasztanak. Az injekciót tartsa az eredeti – az ön nevével is ellátott – csomagolásában, és utazás előtt ne felejtse el ellenőrizni a készítmény lejárati idejét! Ha szükséges, írasson fel új gyógyszert! A repülőútra vigyen magával legalább kettő autoinjektort, aminek a használatát gyakorolja be az utazás előtt!

Erre figyeljen az utazás napján

 • Legyen minden kéznél!

Ne felejtse el magával vinni a fedélzetre a gyógyszereit, orvosa igazolását és az aláírt sürgősségi intézkedési tervét!

 

 • Beszállás előtt jelezze a személyzetnek a mogyoróallergia tényét!

 

 • Tisztítsa meg az ülést és a környező területet!

A tálcaasztalt, kapcsolókat és hívógombokat, valamint a karfákat is érdemes fertőtlenítőszeres törlőkendővel áttörölni.

 

 • Kerülje a légitársaság által biztosított párnákat, takarókat! Fontolja meg saját takaró, kispárna vagy ülésvédő használatát!

 

 • Tájékoztassa az ön körül ülő utastársakat, és lehetőség szerint kérjen bejelentést a személyzettől, amelyben felhívják a többi utas figyelmét arra, hogy mellőzzék a földimogyoró tartalmú ételek fogyasztását a repülés során.

 

 • Csomagolja be az ételt!

Vigyen magával szalvétát az asztal letakarásához, vagy használjon papírtányérokat!

Útravalóul

A földimogyoró-allergia esetén gyakori a súlyos allergiás reakció, de nem mindenkinél – hangsúlyozta a doktornő, aki elmondta, hogy a komponens alapú vizsgálattal azt is kideríthetjük, hogy a földimogyoró melyik összetevőjére vagyunk allergiásak, és ez milyen kockázattal jár számunkra.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! 3,5 éves ikergyermekeim tavaly télen fogyasztott mogyoró után allergiás reakciót mutattak (egyiknél hányás, ekcéma, másiknál ekcéma, kisebb nehézlégzés). Azóta mogyorómentes diétán vannak. Most kezdték az óvodát, ahol olajosmag mentes diétás menüben részesülnek, viszont az a problémánk, hogy ehetetlen az étel (ízesítése miatt), a gyerekek éhesek maradnak, és nem is alszanak. A kérdésem arra vonatkozna, hogy mennyire lehet számukra veszélyes, ha ugyanazt az ételt fogyasztják, mint a többi gyermek (kivéve természetesen a mogyoró tartalmú ételeket), pl. diós tészta, teljes kiörlésű kenyér stb.Áttérhetünk e diétamentes étkezésre vagy ez nem javasolt?

Kedves Édesanya!

A gyermekeknél allergia vizsgálattal ki kell zárni, hogy az egyéb említett élelmiszerekre van-e allergiájuk, csak ezután lehet a követendő étrendről döntést hozni.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne
gyermeorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és profi

Köszönöm szépen, minden az elvárásaimnak megfelelő volt. Mindenki nagyon kedves és profi. Ajánlani fogom mindenkinek.

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!