Mielőtt lefoglalná repülőjegyét – ezekre figyeljen a földimogyoró-allergiás utas

Mielőtt lefoglalná repülőjegyét – ezekre figyeljen a földimogyoró-allergiás utas

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2024.02.12 18:20

A légi közlekedés jelentős szorongást okoz az ételallergiával küzdő utasok, különösen a földimogyoró-allergiában szenvedők körében. Milyen megelőző intézkedéseket érdemes tenni a földimogyoró-allergiában szenvedő utasoknak a repülés során? – dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész-allergológus, klinikai immunológus, az Allergiaközpont munkatársának tanácsai az érintetteknek.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Földimogyoró-allergiával a repülőút is kockázatos lehet

Az Annals of Allergy, Asthma & Immunology folyóiratban nemrégiben közölt tanulmány szerint, az allergiás reakciók a kereskedelmi utasszállító repülőgépek fedélzetén előforduló egészségügyi problémák 2-4 százalékát teszik ki. Mivel a globális utasforgalom 2024-re eléri a 9,4 millárd utast, ezért a szisztémás allergiás reakciók számának növekedése is várható lesz a repülőutakon, amire a légitársaságoknak és az érintett utasoknak is fel kell készülniük.

Az ételallergiák közül is ki kell emelni a földimogyoró-allergiát, hiszen ez képes akár belélegezve is komoly tüneteket, életveszélyes anafilaxiát kiváltani, ami a repülőgép zárt fedélzetén veszélyt jelenthet – jelezte dr. Moric Krisztina, aki kiemelte, hogy a földimogyoró-allergiások esetében is a legfontosabb teendő, hogy az utazás idején is csökkentsék annak kockázatát, hogy allergént tartalmazó ételt fogyasszanak.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Milyen további óvintézkedést érdemes megfontolni egy repülőút kapcsán?

Mielőtt lefoglalja repülőjegyét

  • Konzultáljon kezelőorvosával!

Ossza meg vele az utazással kapcsolatos aggályait, és kérjen tanácsot a megelőző tennivalókról! Készítsenek kezelőtervet arra az esetre, ha véletlenül érintkezésbe kerül a földimogyoróval. Ha szükséges, kérjen orvosi igazolást arról, hogy gyógyszereit, valamint saját allergénmentes ételeit kézi poggyászában felvihesse magával a gépre (bizonyos légitársaságok a honlapjukról letölthető formanyomtatvány kitöltését kérik).

  • Tanulmányozza alaposan a légitársaság allergénekkel kapcsolatos utazási szabályzatát!

A földimogyoró-allergiával a légitársaságok kiemelten foglalkoznak. Vannak olyan társaságok, ahol a fedélzetre lépés előtt tudatni kell az allergia tényét, így fel tudják hívni a többi utas figyelmét arra, hogy ne fogyasszanak földimogyoró-tartalmú ételeket. Bizonyos légitársaságok nem tartanak csomagolt mogyorót a fedélzeten, ám a felszolgált ételek nyomokban tartalmazhatnak allergént; és van, ahol az italok mellé földimogyorót kapnak az utasok ropogtatnivaló gyanánt.

 

  • Értesítse előre a légitársaságot, hogy mogyoróallergiája van! Ha bizonytalan lenne az utazással kapcsolatban, egyeztessen telefonon is!

 

  • Vigye magával a fedélzetre saját allergiagyógyszereit!

A diagnosztizált ételallergiások számára az orvos felírja az életmentő epinefrin injekciót, amelyre akkor leszVigye magával a fedélzetre saját ételét! szükség, ha allergént tartalmazó ételt fogyasztanak. Az injekciót tartsa az eredeti – az ön nevével is ellátott – csomagolásában, és utazás előtt ne felejtse el ellenőrizni a készítmény lejárati idejét! Ha szükséges, írasson fel új gyógyszert! A repülőútra vigyen magával legalább kettő autoinjektort, aminek a használatát gyakorolja be az utazás előtt!

Erre figyeljen az utazás napján

  • Legyen minden kéznél!

Ne felejtse el magával vinni a fedélzetre a gyógyszereit, orvosa igazolását és az aláírt sürgősségi intézkedési tervét!

 

  • Beszállás előtt jelezze a személyzetnek a mogyoróallergia tényét!

 

  • Tisztítsa meg az ülést és a környező területet!

A tálcaasztalt, kapcsolókat és hívógombokat, valamint a karfákat is érdemes fertőtlenítőszeres törlőkendővel áttörölni.

 

  • Kerülje a légitársaság által biztosított párnákat, takarókat! Fontolja meg saját takaró, kispárna vagy ülésvédő használatát!

 

  • Tájékoztassa az ön körül ülő utastársakat, és lehetőség szerint kérjen bejelentést a személyzettől, amelyben felhívják a többi utas figyelmét arra, hogy mellőzzék a földimogyoró tartalmú ételek fogyasztását a repülés során.

 

  • Csomagolja be az ételt!

Vigyen magával szalvétát az asztal letakarásához, vagy használjon papírtányérokat!

Útravalóul

A földimogyoró-allergia esetén gyakori a súlyos allergiás reakció, de nem mindenkinél – hangsúlyozta a doktornő, aki elmondta, hogy a komponens alapú vizsgálattal azt is kideríthetjük, hogy a földimogyoró melyik összetevőjére vagyunk allergiásak, és ez milyen kockázattal jár számunkra.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Tavaly szeptemberben IgG élelmiszer allergia tesztet végeztettem, ahol tej, tojás pozitív búza, élesztő, mogyoró enyhén pozitív eredményem lett. Mivel már tele voltam kiütésekkel, erős gyomorsavam és ízületi fájdalmaim is voltak,megkezdtem a tej, tojás, élesztő és búza diétát, amit már lassan egy éve tartok. Jobb is lett a helyzet, de utána újra jelentkeztek a tünetek, így végeztettem egy helicobaktérium vizsgálatot, mely pozitív lett. Az antibiotikumos kezelést követően‎ az orvosom azt javasolta,hogy csináltassak egy IgE tesztet, mert az mutatja ki a tényleges allergiát. Kérdésem az lenne, hogy egyet ért-e a javaslattal, illetve, hogy ‎a vizsgálat előtt mennyit kell enni az általam eddig nem fogyasztott termékekből, hogy kimutatható legyen az esetleges allergia. Tehát a vizsgálat előtt kb. ha 1 hetet normálisan étkezem az megfelelő-e?

Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Eszter!

Mielőtt az allergia vizsgálat megtörténik, néhány hétig ismételten fogyasztani kell az eddig kihagyott ételeket.
A vizsgálatot a kezelő orvosa javasolta, aki ismeri Önt és az egész korábbi, valamint jelenlegi kórtörténetét, melynek viszont én nem vagyok birtokába, így nem hozhatok szakmailag korrekt döntést abban, hogy szüksége van-e erre a vizsgálatra vagy nem.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes körű tájékoztatás

Nagyon elégedett vagyok dr. Moric Krsiztina doktornővel, mert teljeskörű tájékoztatást kaptam a problémámmal kapcsolatban. Ajánlom másnak is teljes szívből!

További vélemények

Hírek

Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Ha valaki várandós és mostanában sokszor kell papír zsebkendő után nyúlnia, könnyen hiheti azt, hogy pollenallergia kínozza, pedig korántsem biztos. Dr. Moric Krisztina, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergiaközpont szakembere szerint a hormonális rhinitis a kismamák harmadát is érintheti, és tünetei sok átfedést mutatnak a szezonális allergia tüneteivel.

További részletek
Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK