Mikor vezessük be a tojást a baba étrendjébe?

Mikor vezessük be a tojást a baba étrendjébe?

Dr. Polgár Marianne PhD Módosítva: 2017.12.06 15:46
Egy napokban közölt vizsgálat alapján a legideálisabb időpont arra, hogy a csecsemő először tojástartalmú ételt fogyasszon, a 4 és 6 hónapos kor közötti időszakra esik.

Kutatók szerint ugyanis minél korábban találkozik a szervezete az allergénnel, annál valószínűbb, hogy nem jelentkezik nála allergiás reakció az adott ételre. Megkérdeztük dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát, hogy ő mit tanácsol a szülőknek.

tojás allergiaA Journal of the American Medical Association folyóirat közlése szerint, kutatók 146 korábbi tanulmány eredményeit összegezve azt találták, hogy a tojás esetében az étel korai bevezetésével csökkenteni lehet az allergia kialakulásának kockázatát. Közleményükben „mérsékelt bizonyossággal” állítják, hogy a tojás 4 és 6 hónapos kor közötti bevezetése ilyen pozitív hatásokkal járhat, ám azt is hozzáteszik, hogy további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a jelenleg érvényben lévő ajánlást felülírják.

Az anyatej véd az allergia ellen

Hazánkban a tej és a tojás a leggyakoribb étel-allergének, de gyakran okoz még panaszokat a liszttartalmú ételek bevezetését követően a glutén is. Dr. Polgár Marianne elmondta, hogy az új tudományos ajánlások a különböző élelmiszerek korai bevezetésekor az anyatej prevenciós hatására építenek, ezért a lényeg, hogy lehetőség szerint a hozzátáplálást még a szoptatás időszaka alatt kezdjük meg, így az anyatej védőfaktorai segíthetnek az allergiás reakciók megelőzésében.

Nem biztos, hogy jó a korai bevezetés

Az ételek korábbi időpontban történő bevezetése már a glutén tartalmú élelmiszerek kapcsán is felmerült. Feltételezték, hogy a lisztérzékenység, a cöliákia kialakulásának veszélye így csökkenthető, még olyan családok esetében is, ahol van már cöliákiás beteg. Sajnos ezt az elvégzett vizsgálatok nem támasztották alá, így a jelenlegi ajánlás szerint a glutén bevezetésének időpontja nem különbözik egyéb táplálékoktól, 4-12 hónapos kor között adható. A másik gyakori étel-allergén, a tehéntej fogyasztása 1 éves kor alatt nem javasolt. A túl korán megkezdett tehéntejes táplálás a csecsemőknél vashiányos vérszegénységet, asztmatikus légúti tüneteket, ekcémát és hasmenést okozhat. Főzelékek készítéséhez egy éves kor alatt használjunk inkább anyatejet, vagy tápszert. Italként pedig még egy éves kor után is a vassal és vitaminokkal dúsított gyermektejek fogyasztása ajánlott.

Először a sárgája, később a fehérje

Dr. Polgár Marianne elmondta, hogy a hazai ajánlások a tojás fogyasztását sem siettetik, 8 hónapos kor után javasolják bevezetni a babák étrendjébe. Ez az időpont allergiára hajlamos gyermekeknél legalább 2-4 hónappal későbbre halasztandó. Kezdetben kizárólag friss, jól megfőzött tojás sárgáját készítsünk, majd fokozatosan kaphat tojásfehérjét is.

Mikor gondoljunk tojás allergiára?

Az allergia kialakulásának esélye különösen azokban a családokban magas, ahol egyik, vagy mindkét szülő érintett az allergiás betegségek valamilyen típusától, legyen akár légúti, táplálék, bőr vagy egyéb allergia. Fontos tehát, hogy egyszerre csak egy új ételt vezessünk be a gyermek étrendjébe, így ha tünetei jelentkeznek, akkor jó eséllyel be tudjuk azonosítani a kiváltó okot. Ebben az időszakban a tojás fogyasztását követően fellépő bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, az arc, a torok duzzadása, nehézlégzés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom esetén kell gondolnunk tojásallergiára. Kezeléséhez tojásmentes diétára van szükség, de jó hír, hogy a gyermekek többsége 3-4 éves korára kinövi a tojásallergiát.

Téma szakértői

Dr. Mezei Györgyi

Dr. Mezei Györgyi

allergológus és klinikai immunológus, gyermektüdőgyógyász
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! 3,5 éves ikergyermekeim tavaly télen fogyasztott mogyoró után allergiás reakciót mutattak (egyiknél hányás, ekcéma, másiknál ekcéma, kisebb nehézlégzés). Azóta mogyorómentes diétán vannak. Most kezdték az óvodát, ahol olajosmag mentes diétás menüben részesülnek, viszont az a problémánk, hogy ehetetlen az étel (ízesítése miatt), a gyerekek éhesek maradnak, és nem is alszanak. A kérdésem arra vonatkozna, hogy mennyire lehet számukra veszélyes, ha ugyanazt az ételt fogyasztják, mint a többi gyermek (kivéve természetesen a mogyoró tartalmú ételeket), pl. diós tészta, teljes kiörlésű kenyér stb.Áttérhetünk e diétamentes étkezésre vagy ez nem javasolt?

Kedves Édesanya!

A gyermekeknél allergia vizsgálattal ki kell zárni, hogy az egyéb említett élelmiszerekre van-e allergiájuk, csak ezután lehet a követendő étrendről döntést hozni.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne
gyermeorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Összefoglaló a Prima Medica Egészséghálózat és az Allergiaközpont – Prima Medica szakmai napjáról

Összefoglaló a Prima Medica Egészséghálózat és az Allergiaközpont – Prima Medica szakmai napjáról

Október elején rendkívül informatív és magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Allergiaközpont – Prima Medica eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban. 

További részletek
Új ismeretek az allergiás megbetegedések diagnosztikájában és terápiájában

Új ismeretek az allergiás megbetegedések diagnosztikájában és terápiájában

Új ismeretek az allergiás megbetegedések diagnosztikájában és terápiájában címmel rendezi meg októberi szakmai napját a Prima Medica EgészségHálózat és az Allergiaközpont - Prima Medica.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK