Mikor vezessük be a tojást a baba étrendjébe?

Mikor vezessük be a tojást a baba étrendjébe?

Dr. Polgár Marianne PhD Módosítva: 2017.12.06
Egy napokban közölt vizsgálat alapján a legideálisabb időpont arra, hogy a csecsemő először tojástartalmú ételt fogyasszon, a 4 és 6 hónapos kor közötti időszakra esik.

Kutatók szerint ugyanis minél korábban találkozik a szervezete az allergénnel, annál valószínűbb, hogy nem jelentkezik nála allergiás reakció az adott ételre. Megkérdeztük dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát, hogy ő mit tanácsol a szülőknek.

tojás allergiaA Journal of the American Medical Association folyóirat közlése szerint, kutatók 146 korábbi tanulmány eredményeit összegezve azt találták, hogy a tojás esetében az étel korai bevezetésével csökkenteni lehet az allergia kialakulásának kockázatát. Közleményükben „mérsékelt bizonyossággal” állítják, hogy a tojás 4 és 6 hónapos kor közötti bevezetése ilyen pozitív hatásokkal járhat, ám azt is hozzáteszik, hogy további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a jelenleg érvényben lévő ajánlást felülírják.

Az anyatej véd az allergia ellen

Hazánkban a tej és a tojás a leggyakoribb étel-allergének, de gyakran okoz még panaszokat a liszttartalmú ételek bevezetését követően a glutén is. Dr. Polgár Marianne elmondta, hogy az új tudományos ajánlások a különböző élelmiszerek korai bevezetésekor az anyatej prevenciós hatására építenek, ezért a lényeg, hogy lehetőség szerint a hozzátáplálást még a szoptatás időszaka alatt kezdjük meg, így az anyatej védőfaktorai segíthetnek az allergiás reakciók megelőzésében.

Nem biztos, hogy jó a korai bevezetés

Az ételek korábbi időpontban történő bevezetése már a glutén tartalmú élelmiszerek kapcsán is felmerült. Feltételezték, hogy a lisztérzékenység, a cöliákia kialakulásának veszélye így csökkenthető, még olyan családok esetében is, ahol van már cöliákiás beteg. Sajnos ezt az elvégzett vizsgálatok nem támasztották alá, így a jelenlegi ajánlás szerint a glutén bevezetésének időpontja nem különbözik egyéb táplálékoktól, 4-12 hónapos kor között adható. A másik gyakori étel-allergén, a tehéntej fogyasztása 1 éves kor alatt nem javasolt. A túl korán megkezdett tehéntejes táplálás a csecsemőknél vashiányos vérszegénységet, asztmatikus légúti tüneteket, ekcémát és hasmenést okozhat. Főzelékek készítéséhez egy éves kor alatt használjunk inkább anyatejet, vagy tápszert. Italként pedig még egy éves kor után is a vassal és vitaminokkal dúsított gyermektejek fogyasztása ajánlott.

Először a sárgája, később a fehérje

Dr. Polgár Marianne elmondta, hogy a hazai ajánlások a tojás fogyasztását sem siettetik, 8 hónapos kor után javasolják bevezetni a babák étrendjébe. Ez az időpont allergiára hajlamos gyermekeknél legalább 2-4 hónappal későbbre halasztandó. Kezdetben kizárólag friss, jól megfőzött tojás sárgáját készítsünk, majd fokozatosan kaphat tojásfehérjét is.

Mikor gondoljunk tojás allergiára?

Az allergia kialakulásának esélye különösen azokban a családokban magas, ahol egyik, vagy mindkét szülő érintett az allergiás betegségek valamilyen típusától, legyen akár légúti, táplálék, bőr vagy egyéb allergia. Fontos tehát, hogy egyszerre csak egy új ételt vezessünk be a gyermek étrendjébe, így ha tünetei jelentkeznek, akkor jó eséllyel be tudjuk azonosítani a kiváltó okot. Ebben az időszakban a tojás fogyasztását követően fellépő bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, az arc, a torok duzzadása, nehézlégzés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom esetén kell gondolnunk tojásallergiára. Kezeléséhez tojásmentes diétára van szükség, de jó hír, hogy a gyermekek többsége 3-4 éves korára kinövi a tojásallergiát.

Téma szakértői

dr. Fülöp Györgyi

dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Lévai Rita

Lévai Rita

egészségügyi asszisztens
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember MSc

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!
Segítségét szeretném kérni tejallergiával kapcsolatban. 4 hós a kislányom. Anyatejes, de kezdetektől nagyon kevés a tejem. Néha sikerült álmában megetetnem tápszerrel (Milumil HA), de éberen teljes mértékben elutasítja. Sajnos nagyon keveset hízik, volt, hogy 10 napig stagnál a súlya, van, hogy 5 nap alatt 30-g-ot hízik. Ez úgy gondolom nem megfelelő. Szép súllyal született, 3650 g-mal, jelenleg 5690 g. 4 hós volt november 4-én. Semmilyen tápszert nem fogad el, már többfélét próbáltunk, többféle cumival. Próbáltam az anyatejet is növelni, sajnos sikertelenül. Voltam vele vérvételen, minden eredménye jó. Vizelet negatív. Szív uh, hasi uh rendben. Viszont 10 napja rettentően folyik az orra és csúnya, zöldes, nyálkás, bűzös a széklete. Ez lehet tejallergia? Érdemes gyógytápszert használni? Ha igen, melyiket? A gond az, hogy ezek a tápszerek nem finomak. Ha a finomabb tápszereket nem fogadta el, akkor hogy fogom tudni megetetni??? Számomra ez a fő kérdés.Próbáltunk bejelentkezni gasztroenterológiára, de azt mondták egyszeri találkozással ezt nem tudják kivizsgálni, be kell feküdnünk a kórházba. (amit annyira nem szeretnék) Ön mit javasol addig? Ugyanis november végére kaptunk a kórházba időpontot, de addig a kislányomnak valamit ennie kéne.
Köszönettel: Szendrői Zsófi

Kedves Édesanya!

Amíg eljut kivizsgálásra a háziorvos széklet vizsgálatot csinálhat, mivel első lépésben ki kell zárni a bélfertőzést, és az anyatej pótlására Pregomin

(terápiás tápszert) adjanak. A tápszert a háziorvos is felírhatja kedvezményes támogatással ha erre szüksége van a kisbabának.



Üdvözlettel



Dr. Polgár Marianne

gyermkeorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK