Milyen betegség esetén segít a low FODMAP diéta?

Milyen betegség esetén segít a low FODMAP diéta?

Dr. Sárdi Krisztina Módosítva: 2023.11.13

Egy, a felnőtt lakosság 9-23 százalékát érintő bélbetegség kezelésében hatásos diétát fejlesztettek ki néhány évvel ezelőtt az ausztráliai Monash Egyetem kutatói. A low (alacsony) FODMAP étrendi ajánlással kapcsolatos főbb tudnivalókat dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa foglalta össze.

Népbetegség a bélbetegség

Az irritábilis bélszindróma (IBS) egyaránt jelentkezhet erős hasi görcsök, puffadás és hasmenés formájában, de van, akinél székrekedést okoz, sőt a hasmenés és a székrekedés akár felváltva is követheti egymás egy azon betegnél. Krónikus betegségről van szó, a betegek hol jobban, hol rosszabbul érzik magukat. Panaszaik felerősödhetnek más betegségek – például fertőzéses hasmenés - kapcsán, de nőknél a menstruáció idején is erősebbek a tünetek. Nagyon gyakori, hogy a hosszabb ideje tünetmentes beteg panaszai stresszhelyzetben ismét kiújulnak, de összefügg az étkezéssel is: bizonyos ételek vagy nagy mennyiségű étkezés miatt is rosszabbul érezhetik magukat.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Diétával gyógyulni: 4-ből 3 beteg panaszmentes

A hasi panaszokat gyógyszerekkel enyhíteni lehet: a kezelőorvos görcsoldó, székletfogó vagy épp hashajtó hatású készítményeket tud javasolni, ám a tüneti kezelés mellett, az IBS-sel való együttélés jelentős életmódbeli változtatásokat is igényel az érintettek részéről. Egyértelműen hasznos számukra valamilyen stresszkezelő technika elsajátítása és a rendszeres és kímélő testmozgás. Nagyon fontos emellett az étrend szerepe, a megfelelő diéta az egyik alapköve az IBS kezelésének. „Sokáig azonban nem tudtunk igazán eredményes javaslatot adni a betegeknek, de néhány éve elérhető az alacsony FODMAP étrend. A Monash Egyetem tapasztalatai szerint, ennek követésével 4 irritábilis bélszindrómás betegből 3 gyakorlatilag panaszmentes.”

Mi a low FODMAP lényege?

Milyen betegség esetén segít a low FODMAP diéta?A FODMAP egy mozaikszó. A kifejezés különböző szénhidrátokat jelöl: a Fermentábilis Oligoszacharidok Diszacharidok Monoszacharidok és Poliolok kezdőbetűinek összeolvadásából keletkezett. A rövidláncú szénhidrátok és bizonyos cukrok a vékonybélben rosszul szívódnak fel. A nem felszívódott szénhidrátok vizet szívnak a bélbe, illetve a vastagbélben élő baktériumokhoz kerülnek, amik megemésztik, erjesztik és gázok képződnek. Ennek a folyamatnak az eredménye az irritábilis bélszindrómás betegeknél fokozottan megjelenő puffadás, hasfájás és hasmenés. A low FODMAP diéta során azokat az ételeket kell kerülni, amelyek nagyobb mennyiséget tartalmaznak a tüneteket okozó szénhidrátokból és azokat lehet fogyasztani, amelyek alacsony FODMAP tartalmúak.

Meddig és miről kell lemondani a diéta során?

A magas FODMAP tartalmú ételek listája igen hosszú. Édesítésre kerülendő például a méz és a xylit, de fogyasztható a szőlőcukor és a stevia. Alma helyett banán, tejtermékek közül csak a laktózmentes, gabonából csak a gluténmentes és a zab fogyasztható, hogy néhány példát említsünk. A kerülendő és a fogyasztható ételekről a diagnózist követően kapunk részletes tájékoztatást, a diéta összeállításához javasolt dietetikus segítségét kérni. Az első 8 hétben teljes mértékben ki kell zárni a magas FODMAP tartalmú ételeket, ezt követően fokozatosan vissza lehet vezetni, de figyelni kell, hogy visszatérnek-e a tünetek! A végleges diéta minden esetben személyre szóló, a beteg tüneteitől függ. A cél egy megengedőbb étrend, amely mellett panaszmentesség biztosítható.

Csak akkor segít, ha valóban IBS okozza a tüneteit!

Dr. Sárdi Krisztina arra is felhívja a figyelmet, hogy a low FODMAP diéta kizárólag diagnosztizált IBS esetén javasolt étrend. Senkinek nem javasolt pusztán azért belekezdenie, mert rendszeres hasi panaszokkal küzd. Puffadást, hasmenést, hasi görcsöket és székrekedést más bélbetegség, ételallergia, ételintolerancia is okozhat, melyeknek szintén megvan a speciális diétája, ami segít megszüntetni a panaszokat. A kiváltó októl függően eltérő étrend szükséges, diétázni tehát csak célzottan és abban az esetben kezdjünk, ha pontosan tudjuk, hogy mi okozza a tüneteinket.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Főorvos Úr! 35 éves férfi vagyok, 105 kg, 2016 októbere óta olyan hasmenésem van, hogy reggel normális a székletem, de délben evés után fél-1 órával gyorsan vécére kell mennem, meg van mikor 15 óra körül is. Ez a hasmenés picit nyálkás, de nem véres. Este sosincs hasmenésem. Ételhez nem kötném, mert este bármit ehetek (tej, búza), nincs hasmenés. Puffadás sosincs, hasfájás csak júniusban volt, akkor elmentem minden vizsgálatra, vérkép, biokémia rendben, széklet bakt, parazita stb. negatív, hasi ultrahang negatív, gyomor és béltükrözés negatív, leszámítva ezt: néhány pici felületes fekély a patkóbélben. Következő szereket szedtem, de nem hatottak semmit: széntabletta, Normix, bolus adstringens, venter, Normaflore, cikória, joghurt, kefír, Solutix boulardii, Protexin IBS Florea. Semmi javulás nincs sajnos, de haspuffadás, hasfájás, fogyás sincs szerencsére. Chrohn betegség, felszívódási zavar nincs. Ön szerint mi lehet ez? Mi lenne a kezelése, ha már találkozott ilyennel? A háziorvosom és gasztroenterológusom sem érti szerintem, mi lehet ez. Most Enzimix 5 kapszulát szedtem pár napig, hátha enzimhiányom lenne, de semmit nem ér. Beszéltem a gasztroenterológusommal, szerinte még meg lehetne próbálni a keményítő terheléses vizsgálatot, más ötlete nincs. Ez előre vinne minket? Mert nem fogyok, sőt hízok piciket. Este ehetek cukrot, mégse okoz bajt. Lenne Önnek ötlete? Szedjek laktáz enzimet? De az Enzimix 5-ben van. Köszönöm! Köszönettel! Dávid Zsolt

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Zsolt,

Azt gondolom, hogy tényleg nagyon szépen ki van vizsgálva, és látom sok terápiás próbálkozás is történt.
Mivel leírása alapján ebéd után jelentkezik panasza, mégis csak étkezéssel van összefüggésbe. Át kell gondolni, hogy ebédre mit fogyaszt, de tudnia kell, hogy bizonyos betegségek esetén, akár étkezés után órákkal is lehet panasza, tehát lehet, hogy a reggelivel van gond.
Mivel komplex az Ön problémája, így levélben nehéz jó szakmai döntést hozni. Személyes konzultáció során tudnék csak felelősségteljes javaslatot és segítséget nyújtani.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló ellátás

Mindenki kedves volt, most különösen a koronavírus járvány miatti bizonytalanság idején ez talán még fontosabb, hogy magabiztos de kedves fellépés legyen. A Doktornő szakszerűen kezelte a problémámat és úgy érzem el tudok indulkni a gyógyulás útján! Örülök neki, hogy eljöttem Önökhöz a járvány ellenére.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK