Nem csak a gyomorégés jelezhet refluxot

Nem csak a gyomorégés jelezhet refluxot

Dr. Sárdi Krisztina Létrehozva: 2018.10.07 Módosítva: 2023.11.13

A reflux népbetegség, sokan küzdenek a gyomorégés, gyomorfájás tüneteivel. A betegségnek létezik azonban egy másik formája is. Csendes reflux esetében nem jelentkeznek a jellegzetes panaszok, gombócérzés, gyakori fertőzések és kialvatlanság figyelmeztethet rá.

Köhögés és rekedtség is lehet a tünete

Nem csak a gyomorégés jelezhet refluxotA reflux igen szerteágazó tüneteket okozhat. A köztudatban elterjedt gyomorégés, gyomorfájdalom, maró érzés, savas szájíz és gyakori böfögés mellett a betegség számtalan egyéb tünet formájában megnyilvánulhat, sok betegnél ezért nehezen születik meg a diagnózis – mondja dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A betegség a felsorolt típusos tünetek nélkül is fennállhat, így jellegzetesen nem emésztőszervi tünetek hátterében is meghúzódhat mint krónikus köhögés, rekedtség, torok köszörülés, gombócérzés, orrmelléküreg-gyulladás. Reflux esetén a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, a torkot és a gégét is irritálja. Mivel sem a gége, sem a torok nem ellenállók a savassággal szemben, így gyakran jelentkeznek olyan tünetek, amelyek nem az emésztéshez, hanem a légutakhoz kapcsolódnak.

Reggelente fáradtan ébred?

Egy másik érdekes összefüggés, amikor a beteg napközben erős fáradtságérzésre panaszkodik, hiába kerül ágyba este időben, napközben továbbra is egyre kialvatlanabb. Ennek oka is lehet a néma reflux, amely a betegnél egyedül éjszaka okoz tüneteket. Fekvő testhelyzetben a savas gyomortartalom könnyebben visszaáramlik, ez okozhat alvászavart. Az alvászavar megnyilvánulhat nehezebb elalvásban, éjszakai felébredésekben vagy az alvás közben fellépő légzéskimaradásban, azaz alvási apnoeban. Ugyanakkor a reflux ún. mikroébredéseket is okozhat, amikor az érintettek ténylegesen nem ébrednek fel, csak az alvásuk felületes marad, a mély alvás periódusok száma csökken, így az alvásuk nem pihentető – magyarázza dr. Sárdi Krisztina. Hiába alszanak tehát eleget, reggel és napközben fáradtságtól szenvednek.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Fertőzés is okozhatja

A H.pylori egy baktérium, amely gyulladást okozhat a gyomorban, valamint gyomor és nyombél fekélyek kialakulásához is vezethet. A felsorolt panaszok esetén érdemes elvégezni ennek kivizsgálását is, így rövid időn belül juthatunk eredményhez, amivel kizárhatjuk, vagy megerősíthetjük a kórokozó jelenlétét. A H.pylori vizsgálata egy kilégzéses teszt segítségével történik, az izotópos vizsgálat előtt egy kapszulát kell a betegnek bevennie, majd bele kell fújnia egy e célra kifejlesztett eszközbe. A levegőminta alapján a diagnózis azonnal megállapítható. A Helicobacter pylori vizsgálata a baktérium jelenlétét mutatja ki a szervezetben, egy gyors és fájdalommentes lehetőség azok számára, akik a felsorolt tüneteket észlelik magukon. Amennyiben a teszt eredménye pozitív, a H.pylori fertőzés kezelése antibiotikummal történik. A reflux diagnózisához azonban ennél összetettebb vizsgálatokra is szükség lehet.

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Főorvos Úr! 35 éves férfi vagyok, 105 kg, 2016 októbere óta olyan hasmenésem van, hogy reggel normális a székletem, de délben evés után fél-1 órával gyorsan vécére kell mennem, meg van mikor 15 óra körül is. Ez a hasmenés picit nyálkás, de nem véres. Este sosincs hasmenésem. Ételhez nem kötném, mert este bármit ehetek (tej, búza), nincs hasmenés. Puffadás sosincs, hasfájás csak júniusban volt, akkor elmentem minden vizsgálatra, vérkép, biokémia rendben, széklet bakt, parazita stb. negatív, hasi ultrahang negatív, gyomor és béltükrözés negatív, leszámítva ezt: néhány pici felületes fekély a patkóbélben. Következő szereket szedtem, de nem hatottak semmit: széntabletta, Normix, bolus adstringens, venter, Normaflore, cikória, joghurt, kefír, Solutix boulardii, Protexin IBS Florea. Semmi javulás nincs sajnos, de haspuffadás, hasfájás, fogyás sincs szerencsére. Chrohn betegség, felszívódási zavar nincs. Ön szerint mi lehet ez? Mi lenne a kezelése, ha már találkozott ilyennel? A háziorvosom és gasztroenterológusom sem érti szerintem, mi lehet ez. Most Enzimix 5 kapszulát szedtem pár napig, hátha enzimhiányom lenne, de semmit nem ér. Beszéltem a gasztroenterológusommal, szerinte még meg lehetne próbálni a keményítő terheléses vizsgálatot, más ötlete nincs. Ez előre vinne minket? Mert nem fogyok, sőt hízok piciket. Este ehetek cukrot, mégse okoz bajt. Lenne Önnek ötlete? Szedjek laktáz enzimet? De az Enzimix 5-ben van. Köszönöm! Köszönettel! Dávid Zsolt

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Zsolt,

Azt gondolom, hogy tényleg nagyon szépen ki van vizsgálva, és látom sok terápiás próbálkozás is történt.
Mivel leírása alapján ebéd után jelentkezik panasza, mégis csak étkezéssel van összefüggésbe. Át kell gondolni, hogy ebédre mit fogyaszt, de tudnia kell, hogy bizonyos betegségek esetén, akár étkezés után órákkal is lehet panasza, tehát lehet, hogy a reggelivel van gond.
Mivel komplex az Ön problémája, így levélben nehéz jó szakmai döntést hozni. Személyes konzultáció során tudnék csak felelősségteljes javaslatot és segítséget nyújtani.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes

A doktornő nagyon kedves, türelmes, lelkiismeretes és alapos volt, minden kérdésemet megválaszolta.

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok