Népbetegség az irritábilis bél szindróma

Népbetegség az irritábilis bél szindróma

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.11.14

1997 óta április az IBS tudatosság hónapja. A Funkcionális Gasztrointesztinális Rendellenességek Nemzetközi Alapítványa (IFFGD) idén is felhívja a figyelmet a betegség tüneteinek, vizsgálatának és terápiájának, megismerésének fontosságára.

1997 óta április az IBS tudatosság hónapja. A Funkcionális Gasztrointesztinális Rendellenességek Nemzetközi Alapítványa (IFFGD) idén is felhívja a figyelmet a betegség tüneteinek, vizsgálatának és terápiájának, megismerésének fontosságára.

Civilizációs betegség

Az irritábilis bél szindróma meglehetősen gyakori betegség, habár előfordulásáról pontos adatok nincsenek. Az érintettek sokszor nem is ismerik fel, hogy szerteágazó tüneteik egy kórképet jelölnek, így sok a diagnosztizálatlan beteg. Az IFFGD becslései szerint a betegség előfordulási aránya igen magas, a világ lakosságának 9-23 százaléka érintett lehet. Figyelemfelhívó kampányuk szerint Amerikában hétből egy ember szenved a tünetektől. Az elmúlt években Magyarországon is népbetegséggé lett kórkép, a lakosság mintegy 15-20 százalékánál jelentkezik valamilyen formában.

Főként nőket érint

 A betegek gyakori hasfájásra panaszkodnak, ezzel együtt hasmenés, székrekedés, vagy mindkettő felváltva jelentkezik náluk. Visszatérő probléma a jelentős mértékű puffadás, fokozott gázképződés. A tünetek kétszer gyakrabban jelentkeznek – elsősorban 30-50 év közötti - nőknél, mint férfiaknál, kialakulásának veszélyét növeli a családi halmozódás.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mikor forduljon orvoshoz?

Egy-egy ünnep, születésnap után, a zsírosabb, szénhidrátban gazdag fogások miatt sokaknál okoz kellemetlen tüneteket a megterhelt gyomor- és bélrendszer. Ezeket a tüneteket recept nélkül kapható készítményekkel és pár napos kímélő étkezéssel orvosolhatjuk. Nem ritka, hogy a stressz is okoz átmenetileg hasonló panaszokat. A mozgás hiánya, a kapkodó, gyors étkezés, a kevés rostot és folyadékot tartalmazó étrend sem tesz jót az emésztésnek. Ha ezeken a körülményeken változtattunk és a panaszaink továbbra sem szűnnek, mindenképp érdemes kivizsgáltatni, hogy nincs-e komolyabb elváltozás a háttérben.

Vizsgálat és diagnózis

Az IBS kivizsgálása mindig a panaszok függvényében történik, ezért nagyon fontos, hogy a beteg az orvosiibs mint népbetegség konzultáció előtt feljegyezze, hogy milyen időközönként, milyen jeleket tapasztal. Mit fogyasztott a tünetek jelentkezése előtt, érte-e különösebb stressz, vagy egyéb változás, - például egy új gyógyszer szedése, vagy valamilyen betegség, nőknél hormonális változások - ami összefüggésbe hozható a panaszaival. „Ha laborvizsgálatokkal sikerül kizárni a fekély-, vagy epebetegség valószínűségét és egyéb szervi eltérést nem találunk, akkor valószínűsíthető az IBS diagnózisa. Ha a beteg beszámolója alapján a tüneti összefüggenek a táplálkozással, akkor ezt is vizsgáljuk. Felnőtteknél hasonló panaszokat a tejcukor-érzékenység is okozhat” – hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit.

Az IBS kezelése

Az irritábilis bél szindróma tüneteinek megszüntetése jelentős életmódváltást igényel a beteg részéről. Az étkezések során fontos kerülni a puffasztó hatású ételeket, kímélő fogásokat készíteni, például sütés helyett párolással. Ezekről a változtatásokról a kezelőorvos részletesen tájékoztatja a beteget, az étrend átalakításához akár dietetikus segítségét is igénybe vehetjük. Fontos a rendszeres mozgás, ez nemcsak a bélműködésre van jó hatással, de a stressz levezetését is segíti. A gyógyszeres kezelésnél általában mindig a legerősebb tünet határozza meg az alkalmazott terápiát: görcsoldásra, fájdalomcsökkentésre, hashajtóra, hasfogóra, puffadásgátlóra, nyugtatóra vagy más, esetleg komplex szerre lehet szükség.

Téma szakértője

  • Dr. Pászthory Erzsébet

  • Szakterületek:
    • gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos
  • Specialitások:
    • irritábilis bél szindróma (IBS)
    • SIBO
    • bél minkrobiom problémáinak kezelése
    • funkcionális bélbetegségek
    • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
    • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
    • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor Úr!
Kisfiam 7 hónapos. Pár hetes kora óta küszködünk hasfájással, ami hol jobb, hol rosszabb. Anyatejes, de egy ideje kiegészítésként tápszert is kap (Milumil HA) és elkezdődött a gyümölcs , zöldség hozzátáplálás és glutén bevezetése. Szoptatás közben a mellemen sokat feszeng, sír, hallom , hogy "morog" a hasa, és ez zavarja.Emiatt egyre inkább elutasítja a szopást. Éjszakai gyakori ébredéseit, sokszor vígasztalhatatlan sírásait is ennek tudom be. Ha túl van a szélgörcsön, megkönnyebbül. A másik fontos tényező, hogy harmadszor visszatérő bronchitise van.Az első 2 hónaposan volt, sajnos tüdőgyulladással is társult, akkor kórházban is voltunk. A második egy hónapja és most megint beteg, szerencsére "csak" obtstuktív felső légúti hörgőgyulladás és nincs tüdőgyulladása. Mindig láz nélkül zajlik, és mondhatni egyik napról a másikra alakul ki nála.Bőrtünete nincs . Pulmonológiai kivizsgálás még nem történt. Kérdésem az lenne, felvetődhet-e tejfehérje-érzékenység?Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Kedves Édesanya!

Tejfehérje érzékenység előfordulhat, de természetesen egyéb okokra is gondolni kell különösen a légúti panaszok esetében.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne PhD

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ágota

A Doktornő megértő, kedves és segítőkész. Egyszerre gyógyítja a testet és a lelket, mindenkinek csak ajánlani tudom!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok