Gyomorfájdalom

Gyomorfájdalom

Módosítva: 2023.04.04 13:58

A gyomorfájdalmat számos ember tapasztalja élete során és meglehetősen sok kellemetlenséget okozhat. A gyomorfájdalom jellegéből, pontos helyéből, étkezéssel, napszakkal, fizikai aktivitással való kapcsolatából különböző kórképekre lehet következtetni.

Gyomorfájdalom - Tartalom

Gyomor rövid bemutatása

Gyomorfájdalom tünetei

Gyomorfájdalom okai

Gyomorfájdalom kivizsgálása

Gyomorfájdalom kezelése

Gyomorfájdalom lehetséges szövődményei

Gasztroenterológus szerepe gyomorfájdalom esetén

Gyomorfájdalommal kapcsolatos szolgáltatásaink

 • allergia vizsgálat (244-es nanotechnológiás allergia teszt, Prick teszt, epicután teszt, vértesztek, allergia terhelések)

 • Helicobacter pylori kilégzés teszt

 • kiegészítő vizsgálatok (légzésfunkciós vizsgálat, MR, CT, Rtg, 3DCT, endoszkópos vizsgálat)

 • kezelések (immunterápia, gyógyszeres-kezelések, gyógytorna, homeopátia, rhinolight és egyéb alternatív kezelések)

Gyomor rövid bemutatása

A gyomor egy izmos zsák, amely az emésztőrendszerben található, és a nyelőcsővel és a vékonybéllel kapcsolódik össze. A gyomor feladata, hogy az elfogyasztott ételt lebontsa és megkezdje az emésztést.

A gyomor három fő részből áll: a felső rész (kardia), az alsó rész (pylorus) és a kettő közötti kapcsolatot létrehozó testből. A kardia a nyelőcsővel kapcsolódik össze, míg a pylorus a vékonybéllel csatlakozik.

A gyomor falai izmosak, és képesek összehúzódni és ellazulni. Az izmok kontrollált, ritmusos összehúzódása segíti az étel mozgását a gyomorban, illetve így keverednek emésztőenzimek az elfogyasztott táplálékkal a gyomor felső részében.

A gyomorban lévő emésztőnedvek, például a sósav és a pepszin, lebontják az ételeket, és segítik a tápanyagok felszívódását a vékonybélben. A gyomorfalán található nyálkahártya védelmet nyújt a gyomornedvek ellen, és megakadályozza a gyomor falának károsodását.

A gyomorban a táplálék maradványaiból készül az ún. chyme, ami utána eljut a vékonybélbe, ahol további emésztőnedvek és enzimek dolgozzák fel az ételeket, és így kisebb méretű, könnyebben felszívható tápanyaggá alakulnak.

Az egészséges gyomor fontos szerepet játszik az emésztésben és a tápanyagok felszívódásában. Azonban, ha valamilyen okból a gyomor működése megzavarodik, akkor emésztési problémák, gyomorbetegségek alakulhatnak ki, melyek vezető tünete a gyomorfájdalom.

Gyomorfájdalom tünetei

A gyomorfájdalom tünetei változóak lehetnek, attól függően, hogy mi okozza a fájdalmat. Általánosságban azonban a gyomorfájdalomra jellemző tünetek közé tartozik:

 • Égő vagy fájdalmas érzés a gyomorban, amely lehet éles, tompa vagy görcsös jellegű. Gyakran előfordul, hogy a gyomorfájdalom az étkezések után jelentkezik, különösen, ha nehéz vagy fűszeres ételeket fogyasztunk.
 • Émelygés és hányinger, néha hányás.
 • Gyomortáji kellemetlen teltségérzet, puffadás.
 • Hasmenés vagy székrekedés, a székletnek kellemetlen szaga lehet.
 • Az étvágy csökkenése vagy hiánya.

Ha a gyomorfájdalom rendszeresen jelentkezik, vagy súlyosabb tünetek társulnak hozzá, mint például véres széklet vagy hasi görcsök, azonnal forduljunk orvoshoz. Gyomorfájdalom esetén az időben történő diagnózis és kezelés elengedhetetlen lehet a súlyosabb problémák megelőzése érdekében.

Gyomorfájdalom okai

A gyomorfájdalom számos okból adódhat, mely időben történő kivizsgálása rendkívül fontos.

Gyomor-bélrendszeri betegségek: Gyomorfájdalmat okozhat a gyomorfekély, gyomorhurut (gastritis), gyulladásos bélbetegségek (pl. Crohn-betegség, colitis ulcerosa), gastrooesophagealis reflux betegség (GERD), irritábilis bél szindróma (IBS), epehólyag-gyulladás illetve az epekő is.

Fertőzések: A gyomor és a belek fertőzései egyes mikroorganizmusok által is okozhathatnak gyomorfájdalmat. Gyomorfájdalmat okozhat bakteriális, vírus vagy egyéb mikroorganizmus is, azonban a leggyakoribb a Helicobacter Pylori fertőzés okozta gyomorfájdalom.

Étkezési szokások: Túlzott vagy nem megfelelő étkezési szokások, például zsíros vagy fűszeres ételek fogyasztása, éhgyomorra való nagy mennyiség fogyasztása, alkoholfogyasztás vagy dohányzás is okozhat gyomorfájdalmat.

Gyógyszerek: Néhány gyógyszer, például gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók és antibiotikumok használata is okozhat gyomorfájdalmat.

Stressz: A stressz és az idegesség szintén okozhat gyomorfájdalmat és egyéb emésztési problémákat.

A gyomorfájdalom hátterében állhatnak egyéb betegségek is, például vesekő vagy szívproblémák is.

Fontos megjegyezni, hogy a gyomorfájdalom okai és tünetei változóak lehetnek, és az orvos által végzett vizsgálat,diagnózis és személyre szabott terápia segít a gyomorfájdalom enyhítésében.Ha a gyomorfájdalom rendszeresen jelentkezik, vagy súlyosabb tünetek társulnak hozzá, azonnal forduljon orvoshoz.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Gyomorfájdalom kivizsgálása

A gyomorfájdalom kivizsgálása általában anamnézis felvételével kezdődik, az orvos kikérdezi a beteget a tünetek kezdetéről, azok gyakoriságáról és intenzitásáról, valamint a tünetekhez kapcsolódó egyéb faktorokról, például  étkezési szokásokról  illetve gyógyszerek szedéséről.

Az anamnézis felvételét fizikai vizsgálat követi, amely során a szakember megvizsgálja a páciens hasát és keresi a gyomortájékra utaló érzékenységet, feszülést.

Ezenfelül a vér- és vizeletvizsgálat segíthet az esetleges fertőzések, gyulladások vagy egyéb betegségek kimutatásában.

Az endoszkópos vizsgálat kiemelkedő szereppel bír a gyomorfájdalom kivizsgálásában, ennek sorén egy vékony, hajlékony eszköz segítségével vizsgálják a gyomrot és a nyelőcsövet, hogy azonosítsák a lehetséges problémákat, például gyulladást, fekélyt vagy daganatot.

Az ultrahang és a CT vizsgálat is központi szerepet játszik az emésztőrendszeri problémák, például a gyulladások, daganatok és az epekő kimutatásában.

A Helicobacter pylori az egyik leggyakoribb ok a gyomor-bélrendszeri problémáknak. Ennek kimutatása történhet székletből vagy a kilélegzett levegőből is, az úgynevezett ureáz teszt segítségével. 

Gyomorfájdalom kezelése

A gyomorfájdalom kezelése a kiváltó októl függ, azonban általában több módszer is alkalmazható a tünetek enyhítésére.

 • Gyógyszerek: A gyomorfájdalmat okozó állapotok kezelésére különféle gyógyszerek állnak rendelkezésre. A gyomorfájdalom gyógyszeres kezelése magába foglalhat fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket, savlekötőket vagy akár antibiotikumokat is (a Helicobacter pylori okozta fertőzés esetén).
 • Étrendváltoztatás: Az étkezési szokások megváltoztatása segíthet enyhíteni a gyomorfájdalmat. Gyomorfájdalom esetén a  kis étkezések elosztása egész napra csökkentheti a gyomor terhelését, a magas rost- és folyadékbevitel segíthet a székrekedés megelőzésében, a csípős, zsíros vagy fűszeres ételek kerülése pedig enyhíti a gyomor irritációját.
 • Stresszkezelés: A stressz hatással van a gyomor működésére is, ezért a stresszkezelés segíthet a gyomorfájdalom enyhítésében. A stressz csökkentése érdekében érdemes meditálni, jóga, relaxációs technikákat alkalmazni  illetve rendszeresen sportolni.
 • Természetes gyógymódok: Számos természetes gyógymód is segíthet a gyomorfájdalom enyhítésében, mint például a kamillatea vagy a gyömbér tea fogyasztása. Azonban fontos, hogy konzultáljon orvosával, mielőtt bármilyen természetes gyógymódot alkalmazna.

Fontos kiemelni, hogy a gyomorfájdalom kezelésének célja nem csak a tünetek enyhítése, hanem a kiváltó ok kezelése is, hogy a tünetek hosszú távon ne térjenek vissza. A terápia nyomon követése és a rendszeres vizsgálatok fontos szerepet töltenek be a gyomorfájdalom kezelésében.

Kapcsolódó cikkünk

Mikrobiom jelentése – a diéta és a betegségek kapcsolata

A mikrobiom kifejezéssel egyre gyakrabban találkozhatunk az egészséggel, életmóddal, diétával foglalkozó cikkekben. Jelentőségére az elmúlt években megjelent, és napjainkban is zajló kutatási eredmények hívják fel a figyelmet. A mikrobiom jelentéséről és az egészségünk megőrzésében betöltött szerepéről dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus, az Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

Gyomorfájdalom lehetséges szövődményei

Ha a gyomorfájdalmat nem kezelik megfelelően, vagy ha hosszú távon fennáll, akkor számos szövődmény kialakulhat. Az alábbi szövődmények veszélye áll fenn kezeletlen, régóta fennálló gyomorfájdalom esetén.

Gyomorfekély: Ha a gyomorfájdalmat a gyomor falának károsodása okozza, akkor gyomorfekély alakulhat ki. Ez súlyosabb tünetekkel járhat, mint például a gyomorégés, a hányinger, a hányás, a fájdalom és a teltség érzése.

Gyomorperforáció: Ha a gyomorfekély súlyosbodik, akkor előfordulhat, hogy a gyomor falának lyuka keletkezik (perforáció). Ez az állapot életveszélyes lehet, és azonnali sebészeti beavatkozást igényel.

Gyomorvérzés: A gyomorfekély vagy más okok miatt kialakuló gyomorfájdalom néha gyomorvérzést is okozhat. Ez súlyos állapot, és azonnali orvosi ellátást igényel.

Gyomorrák: Hosszan fennálló, kezeletlen gyomorfájdalom növeli a gyomorrák kockázatát.

Fontos tehát, hogy az okot megfelelően kezeljük, és ne csak a tüneteket enyhítsük. Ha gyakran tapasztal gyomorfájdalmat, vagy a tünetei súlyosbodnak, mindenképpen kérjen tanácsot orvosától, hogy megelőzze a súlyosabb szövődmények kialakulását és megfelelő kezelésben részesüljön.

Gasztroenterológus szerepe a gyomorfájdalom kivizsgálásában

A gasztroenterológus szakorvos feladata a gyomorfájdalom okának kivizsgálása és kezelése. A gasztroenterológia a gasztrointesztinális (emésztőrendszeri) rendszer betegségeivel foglalkozik, ideértve a gyomorfájdalmat is. A gasztroenterológus szakértője a gyomor-bélrendszeri betegségeknek, aki szakmai tudása révén képes hatékony diagnózist felállítani és megfelelő kezelést javasolni.

A gasztroenterológus az anamnézis felvétele és fizikális vizsgálat után további diagnosztikai módszerekhez fordulhat. A következő lépés általában az endoszkópos vizsgálat, amely során egy vékony, hajlékony csőt helyeznek be a szájon át és lejutattják a gyomorba és a bélbe. Az endoszkópos vizsgálat lehetővé teszi a gasztroenterológus számára, hogy közvetlenül megtekintse a gyomor és a bél belső falát, és esetleges rendellenességeket, mint például fekélyeket, daganatokat vagy gyulladásos állapotokat, melyek a goymorfájdalmat okozhatták.

A gasztroenterológus szakorvos által javasolt kezelés a diagnózistól és a hátterében álló októl függ. A kezelés lehet diétás és életmódbeli változtatások, gyógyszerek, vagy műtét a gyomorfájdalom megszüntetésére. A gasztroenterológus szakorvos a páciens számára személyre szabott kezelési tervet állít össze a gyomorfájdalom enyhítése és a szövődmények megelőzése érdekében.

Fontos megjegyezni, hogy az időben felállított diagnózis és személyre szabott kezelés lehetővé teszi a legtöbb gyomor-bélrendszeri betegség sikeres kezelését és az egészséges életmód visszanyerését. Ezért ajánlott időben felkeresni a gasztroenterológust, ha Ön is gyomorfájdalom tüneteit tapasztalja..

Téma szakértője

 • Dr. Pászthory Erzsébet

 • Szakterületek:
  • gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos
 • Specialitások:
  • irritábilis bél szindróma (IBS)
  • SIBO
  • bél minkrobiom problémáinak kezelése
  • funkcionális bélbetegségek
  • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
  • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok