Nyírfapollen allergiás? Decemberben kezdődik az allergén immunterápia!

Nyírfapollen allergiás? Decemberben kezdődik az allergén immunterápia!

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2022.12.05 Módosítva: 2022.12.05

Nyírfapollen allergiásként decemberben még aligha gondol a tavaszi pollenszezonra. Ha azonban tartósan megszabadulna allergiás tüneteitől, az ünnepi készülődés mellett bizony az allergia kezelésére is érdemes időt szánnia. Az allergén immunterápiát ugyanis még ebben a hónapban el kell kezdeni. A kezelésről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

A változó időjárás megnehezíti az allergiások életét

Ha eddig tüneti kezelést használt az allergiás tünetek ellen, akkor már jól tudja, hogy a nyírfa pollenszórása a pollennaptár szerint áprilisban kezdődik, ám ez az utóbbi években bizony több alkalommal is ettől eltérően alakult.

 

A tüneti kezelést akkor kell megkezdeni, amikor a nyírfapollenek megjelennek a levegőben. Ez az időpont az időjárás függvényében akár hetekkel korábbra is módosulhat. Az időjárás kiszámíthatatlansága ezért bizony igen kellemetlen napokat szerezhet a nyírfapollen allergiásoknak. Az utóbbi években jellemző volt, hogy a hirtelen jött felmelegedés miatt az összes kora tavaszi allergén szinte egy időben indult virágzásnak. Ilyen esetben annyira magas a pollenkoncentráció a levegőben, hogy a nyírfapollen allergiásoknál a korábbiaknál erősebb allergiás tünetek jelentkeznek – magyarázza dr. Moric Krisztina.

Tartós megoldás allergén immunterápiával

A nyírfapollen allergia allergén immunterápia decemberben kezdődik.Az allergia kezelésére a másik lehetőség az allergén immunterápia. A tüneti kezeléssel szemben nemcsak kevésbé szolgáltatja ki a beteget az időjárás változásainak, de az újabb allergiákat és a szövődményként gyakran jelentkező asztmát is segít megelőzni.

 

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy az allergén immunterápia az immunrendszer működését hangolja át, így megszűnik az a túlműködés, ami miatt allergiás tünetekkel reagált az allergén jelenlétére a levegőben. Ez azt jelenti, hogy már a kezelés első évétől kezdődően csökkenteni lehet a tüneti készítmények használatát, majd akár teljesen el is lehet hagyni a minimum 3 éves teljes kezelést követően.

 

Allergén immunterápiás kezelést követően tehát elfelejthetjük a pollennaptárt és az aktuális napi pollenjelentés követését, hiszen a kezelésnek köszönhetően már panaszok nélkül el tudjuk viselni az allergén jelenlétét.

Keresztallergiás tünetek ellen is hatásos

Dr. Moric Krisztina hozzátette, hogy a nyírfapollen allergiások körében emellett magas a keresztallergiások száma is. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos ételek fogyasztása kapcsán szájüregi tüneteik – égő, bizsergő, viszkető érzés a szájpadláson, nyelven, torokban - jelentkezhetnek. Elsősorban az alma fogyasztása, de a mogyoró, őszibarack, kivi és zeller is okozhat ilyen tüneteket.

 

Az allergén immunterápia a pollenallergia miatt jelentkező szénanáthás tüneteket és a keresztallergia tüneteit is képes enyhíteni.

Most kell elkezdeni!

Különbség a tüneti kezeléshez képest az is, hogy az allergén immunterápiát nem tavasszal, hanem legalább két hónappal az allergén növény pollenszórása előtt meg kell kezdeni.

 

A kezelés indításának ideális időpontja nyírfapollen allergiások esetén december hónap. Aki tehát szeretné élvezni a kezelés pozitív hatásait már a jövő évi nyírfapollen szezonban is, most kell jelentkeznie konzultációra!

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmesen végig hallgatott

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel az Allegriaközpontot. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek. A doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Diéta orvosi diagnózis nélkül?

Diéta orvosi diagnózis nélkül?

Egyfajta divattá vált a különböző hasi panaszokat az étkezéssel összefüggésbe hozni, önmagunk számára diagnózist megállapítani, majd ez alapján diétázni. Lehetnek-e és ha igen, milyen hátrányai annak, ha valaki orvosi diagnózis nélkül kezd el például tej vagy gluténmentesen étkezni? Az egyre népszerűbb mentes diéták kapcsán kérdeztük dr. Németh Alíz gasztronterológus, hepatológust, a Budai Allergiaközpont orvosát.

További részletek
Melyik allergiatesztre van szükségem?

Melyik allergiatesztre van szükségem?

Ételallergia vagy ételintolerancia esetén a speciális diéta hosszabb időre, akár egy életre is szól, ezért nagyon lényeges tudni, hogy pontosan mi az, amit nem szabad fogyasztani. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a kivizsgálásról, allergia tesztekről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!