Nyírfapollen allergiás? Decemberben kezdődik az allergén immunterápia!

Nyírfapollen allergiás? Decemberben kezdődik az allergén immunterápia!

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2022.12.05

Nyírfapollen allergiásként decemberben még aligha gondol a tavaszi pollenszezonra. Ha azonban tartósan megszabadulna allergiás tüneteitől, az ünnepi készülődés mellett bizony az allergia kezelésére is érdemes időt szánnia. Az allergén immunterápiát ugyanis még ebben a hónapban el kell kezdeni. A kezelésről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

A változó időjárás megnehezíti az allergiások életét

Ha eddig tüneti kezelést használt az allergiás tünetek ellen, akkor már jól tudja, hogy a nyírfa pollenszórása a pollennaptár szerint áprilisban kezdődik, ám ez az utóbbi években bizony több alkalommal is ettől eltérően alakult.

 

A tüneti kezelést akkor kell megkezdeni, amikor a nyírfapollenek megjelennek a levegőben. Ez az időpont az időjárás függvényében akár hetekkel korábbra is módosulhat. Az időjárás kiszámíthatatlansága ezért bizony igen kellemetlen napokat szerezhet a nyírfapollen allergiásoknak. Az utóbbi években jellemző volt, hogy a hirtelen jött felmelegedés miatt az összes kora tavaszi allergén szinte egy időben indult virágzásnak. Ilyen esetben annyira magas a pollenkoncentráció a levegőben, hogy a nyírfapollen allergiásoknál a korábbiaknál erősebb allergiás tünetek jelentkeznek – magyarázza dr. Moric Krisztina.

Tartós megoldás allergén immunterápiával

A nyírfapollen allergia allergén immunterápia decemberben kezdődik.Az allergia kezelésére a másik lehetőség az allergén immunterápia. A tüneti kezeléssel szemben nemcsak kevésbé szolgáltatja ki a beteget az időjárás változásainak, de az újabb allergiákat és a szövődményként gyakran jelentkező asztmát is segít megelőzni.

 

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy az allergén immunterápia az immunrendszer működését hangolja át, így megszűnik az a túlműködés, ami miatt allergiás tünetekkel reagált az allergén jelenlétére a levegőben. Ez azt jelenti, hogy már a kezelés első évétől kezdődően csökkenteni lehet a tüneti készítmények használatát, majd akár teljesen el is lehet hagyni a minimum 3 éves teljes kezelést követően.

 

Allergén immunterápiás kezelést követően tehát elfelejthetjük a pollennaptárt és az aktuális napi pollenjelentés követését, hiszen a kezelésnek köszönhetően már panaszok nélkül el tudjuk viselni az allergén jelenlétét.

Keresztallergiás tünetek ellen is hatásos

Dr. Moric Krisztina hozzátette, hogy a nyírfapollen allergiások körében emellett magas a keresztallergiások száma is. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos ételek fogyasztása kapcsán szájüregi tüneteik – égő, bizsergő, viszkető érzés a szájpadláson, nyelven, torokban - jelentkezhetnek. Elsősorban az alma fogyasztása, de a mogyoró, őszibarack, kivi és zeller is okozhat ilyen tüneteket.

 

Az allergén immunterápia a pollenallergia miatt jelentkező szénanáthás tüneteket és a keresztallergia tüneteit is képes enyhíteni.

Most kell elkezdeni!

Különbség a tüneti kezeléshez képest az is, hogy az allergén immunterápiát nem tavasszal, hanem legalább két hónappal az allergén növény pollenszórása előtt meg kell kezdeni.

 

A kezelés indításának ideális időpontja nyírfapollen allergiások esetén december hónap. Aki tehát szeretné élvezni a kezelés pozitív hatásait már a jövő évi nyírfapollen szezonban is, most kell jelentkeznie konzultációra!

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális bizalom

Abszolút bizalmat keltett bennem a doktornő, azzal hogy mindent elmagyarázott és látszott hogy segíteni akar, minél gyorsabban megoldani ezt a problémát.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok