Nyírfapollen allergiás? Decemberben kezdődik az allergén immunterápia!

Nyírfapollen allergiás? Decemberben kezdődik az allergén immunterápia!

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2022.12.05 Módosítva: 2022.12.05

Nyírfapollen allergiásként decemberben még aligha gondol a tavaszi pollenszezonra. Ha azonban tartósan megszabadulna allergiás tüneteitől, az ünnepi készülődés mellett bizony az allergia kezelésére is érdemes időt szánnia. Az allergén immunterápiát ugyanis még ebben a hónapban el kell kezdeni. A kezelésről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

A változó időjárás megnehezíti az allergiások életét

Ha eddig tüneti kezelést használt az allergiás tünetek ellen, akkor már jól tudja, hogy a nyírfa pollenszórása a pollennaptár szerint áprilisban kezdődik, ám ez az utóbbi években bizony több alkalommal is ettől eltérően alakult.

 

A tüneti kezelést akkor kell megkezdeni, amikor a nyírfapollenek megjelennek a levegőben. Ez az időpont az időjárás függvényében akár hetekkel korábbra is módosulhat. Az időjárás kiszámíthatatlansága ezért bizony igen kellemetlen napokat szerezhet a nyírfapollen allergiásoknak. Az utóbbi években jellemző volt, hogy a hirtelen jött felmelegedés miatt az összes kora tavaszi allergén szinte egy időben indult virágzásnak. Ilyen esetben annyira magas a pollenkoncentráció a levegőben, hogy a nyírfapollen allergiásoknál a korábbiaknál erősebb allergiás tünetek jelentkeznek – magyarázza dr. Moric Krisztina.

Tartós megoldás allergén immunterápiával

A nyírfapollen allergia allergén immunterápia decemberben kezdődik.Az allergia kezelésére a másik lehetőség az allergén immunterápia. A tüneti kezeléssel szemben nemcsak kevésbé szolgáltatja ki a beteget az időjárás változásainak, de az újabb allergiákat és a szövődményként gyakran jelentkező asztmát is segít megelőzni.

 

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy az allergén immunterápia az immunrendszer működését hangolja át, így megszűnik az a túlműködés, ami miatt allergiás tünetekkel reagált az allergén jelenlétére a levegőben. Ez azt jelenti, hogy már a kezelés első évétől kezdődően csökkenteni lehet a tüneti készítmények használatát, majd akár teljesen el is lehet hagyni a minimum 3 éves teljes kezelést követően.

 

Allergén immunterápiás kezelést követően tehát elfelejthetjük a pollennaptárt és az aktuális napi pollenjelentés követését, hiszen a kezelésnek köszönhetően már panaszok nélkül el tudjuk viselni az allergén jelenlétét.

Keresztallergiás tünetek ellen is hatásos

Dr. Moric Krisztina hozzátette, hogy a nyírfapollen allergiások körében emellett magas a keresztallergiások száma is. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos ételek fogyasztása kapcsán szájüregi tüneteik – égő, bizsergő, viszkető érzés a szájpadláson, nyelven, torokban - jelentkezhetnek. Elsősorban az alma fogyasztása, de a mogyoró, őszibarack, kivi és zeller is okozhat ilyen tüneteket.

 

Az allergén immunterápia a pollenallergia miatt jelentkező szénanáthás tüneteket és a keresztallergia tüneteit is képes enyhíteni.

Most kell elkezdeni!

Különbség a tüneti kezeléshez képest az is, hogy az allergén immunterápiát nem tavasszal, hanem legalább két hónappal az allergén növény pollenszórása előtt meg kell kezdeni.

 

A kezelés indításának ideális időpontja nyírfapollen allergiások esetén december hónap. Aki tehát szeretné élvezni a kezelés pozitív hatásait már a jövő évi nyírfapollen szezonban is, most kell jelentkeznie konzultációra!

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes körű tájékoztatás

Nagyon elégedett vagyok dr. Moric Krsiztina doktornővel, mert teljeskörű tájékoztatást kaptam a problémámmal kapcsolatban. Ajánlom másnak is teljes szívből!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!