A napi nyomás fokozza az allergiás tüneteit?

A napi nyomás fokozza az allergiás tüneteit?

Kispál Mónika Létrehozva: 2022.05.12 Módosítva: 2022.05.12

A stressz az egész szervezetre, így az immunrendszer működésére is hatással van. A folyamatos feszültség állandó készenléti állapotban tartja a szervezetünket, és hosszú távon komoly egészségügyi károsodást okozhat. Ha úgy érzi, hogy a korábban jól beállított allergia kezelés ellenére a tünetei kiújulnak vagy rosszabbodnak, Kispál Mónika, a Budai Allergiaközpont pszichológusának tanácsai segíthetnek a stressz kezeléssel kapcsolatban.

Stressz mellett kevésbé hatnak az allergia gyógyszerek?

Az allergia kezelése tüneti szerekkel vagy allergén immunterápiával lehetséges. A hagyományos orvoslás a tünetekre fókuszál, de nagyon ritka, hogy pusztán a tüneti kezeléstől megszűnik a betegség. Az eredmény sokkal hatékonyabb lehet, ha a testi tünetek mellett annak lelki okait is feltérképezzük. Gyakori eset azonban, hogy a testi tünetek kezelése ellenére a betegek a panaszaik erősödéséről számolnak be. Ennek egy lehetséges kiváltó oka, a valamilyen formában mindannyiunk életében jelenlévő stressz.

 

Érdekes megfigyelésre jutott egy kutatás, melynek során 45 orvostanhallgatónál figyelték meg, hogy a stressz negatívan befolyásolja-e betegségekkel szembeni védekezőképességüket. A diákok állapotát felmérték három-négy héttel a vizsgák előtt, majd a vizsgák alatt azt tanulmányozták, hogyan reagálnak a hepatitis elleni oltásra. A kutatók megállapították, hogy azokhoz a diákokhoz képest, akik nyugodt körülmények között kapták meg az oltást, a stresszes tanulók sokkal gyengébb immunválaszt mutattak a vakcinára.

 

Ha az eredményeket az allergiára vetítjük, azt mondhatjuk, hogy a stressz csökkentheti a gyógyszeres terápia hatékonyságát. Akinél tehát a kezelés ellenére sem szűnnek a panaszok és az életében jelen van a stressz, érdemes erre is gondolnia! Lelki problémáink sokszor testi tünetekben nyilvánulnak meg. Egy-egy ilyen tünet lehet figyelmeztetés arra, hogy nem vagyunk összhangban magunkkal, vagy a külvilággal. Mindazzal, ami körülvesz bennünket.

Stresszoldási stratégiák az allergiás tünetek enyhítésére

A stressz kezelése is javíthat az allergiás tüneteken.A stresszt elkerülni nem tudjuk, hiszen bármikor adódhatnak olyan váratlan helyzetek az életünkben, amelyekkel rövidebb ideig vagy akár tartósan is meg kell küzdenünk. A kulcs tehát nem az elkerülés, hanem a megküzdési stratégia elsajátítása, amelyben akár már a tudatos napirend szervezésével is jelentős lépéseket tehetünk - magyarázza Kispál Mónika. Van, hogy az eddig jól bevált megoldási technikáink már nem működnek. Ilyen esetekben segíthet a szakember új szempontokat találni, vagy rávilágíthat több, más lehetőségre, melyek közül mindenki eldöntheti, hogy melyik az, amellyel azonosulni tud, és ezáltal segítséget jelenthet számára.

 

  • Sokaknál egyszerűen az okozza a stresszt, hogy túlvállalják magukat, úgy érzik, hogy mindent nekik kell csinálniuk. Ilyen esetben meg kell tanulni delegálni, az elvégzendő feladatokat megosztani a családban vagy a munkahelyen.
  • Az önmagunkkal szemben támasztott túlzó elvárásokkal ellentétben, újra kell gondolni a prioritásokat, a saját egészségünket is belevéve.
  • Elegendő időt hagyni az alvásra, a napirendbe illeszteni a kikapcsolódást, szabadidős tevékenységet.
  • A testmozgás nagyon fontos, - legyen akár séta - mert segít csökkenteni a kimerülést okozó stresszhormonok termelését is.
  • Fontos, hogy folytassuk az allergia gyógyszerek szedését, mivel a fokozódó tünetek miatt csak még stresszesebbek lehetünk, illetve az alvást is megnehezíti.
  • Nagyon fontos, és talán a legfontosabb az ÉNidő, vagyis a minőségi egyedüllét. Ez alatt nem kell nagy dolgokra gondolni: akár napi 5 perc is segíthet levezetni a feszültséget, a felgyülemlett negatív energiákat, egyszerűen rendszerezni a napi teendőket. Akár a párkapcsolatunk is rámehet, ha a mindennapi stressz eluralkodik rajtunk, ennek következményeként depresszió is kialakulhat.
  • A relaxációs, vizualizációs gyakorlatok is nagyon sokat segíthetnek. Elalvás előtt, vagy akár napközben is lehet relaxációs zenét hallgatni.
  • A minőségi táplálkozás is nagyon fontos. Érdemes tudatosan odafigyelni a rostfogyasztásra és a folyadék bevitelre.

 

Ha azt érezzük, nem boldogulunk és a tünetek nem enyhülnek, sőt inkább felerősödnek, javasolt szakemberhez fordulni, aki új szempontok, meglátások mentén segítheti az életünk tudatosabb és kevésbé stresszes újraszervezését. Segíthet az elakadások feloldásában, ami miatt például újra és újra túlvállaljuk magunkat, vagy nem tudunk segítséget kérni. Emellett a pszichológus segítségével olyan hasznos stresszoldó technikákat is elsajátíthatunk, amelyeket a mindennapjainkba beépítve tartósan megőrizhetjük a lelki egyensúlyt.

Téma szakértője

Hírek

Szerteágazó panaszokat okozhat az ősszel fokozódó reflux

Szerteágazó panaszokat okozhat az ősszel fokozódó reflux

Az ősz nem kedvez az emésztőszervi betegségeknek, többek közt a reflux betegségnek sem. Ebben az évszakban sokan panaszolnak gyomorégést, torokban gombócérzést, de a szájszárazság és a kellemetlen lehelet is megnehezíti a mindennapokat. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a panaszok kezelése az életminőség javulásán túl azért is fontos, mert a kezeletlen reflux krónikus torokfájást és köhögést is okozhat.

További részletek
Nem csak légkondicionáló miatt tüsszöghetnek nyáron a gyerekek

Nem csak légkondicionáló miatt tüsszöghetnek nyáron a gyerekek

A nyári időszakban jelentkező náthás tüneteket hajlamosak vagyunk a túl hideg klímára, fagyira vagy huzatra fogni. Kisgyerekeknél pedig még ritkábban gondolunk szénanáthára, pedig pollenallergia már akár 2-3 éves korban is kialakulhat. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, az Allergiaközpont orvosa összefoglalta, milyen árulkodó jelei lehetnek annak, ha nem egy elhúzódó náthával van dolgunk.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok