Miért ajánljuk allergiásoknak az allergén immunterápiát?

Miért ajánljuk allergiásoknak az allergén immunterápiát?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.02.26

Az allergén immunterápia régóta elérhető kezelési mód légúti allergia esetén. Egyre többen választják tartós megoldást keresve, a tüneti kezelés helyett. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, hogy milyen előnyökkel jár az alkalmazása.

Immunterápia online bejelentkezésTartós megoldást nyújt

Az allergén immunterápia a tüneti kezeléssel (például: antihisztamin tabletta szedése, szteroid orrspray) szemben nemcsak az allergia tüneteit kezeli, hanem a kiváltó okra hat. Az allergén immunterápiás kezelés során azt az anyagot kell szedni, ami az allergiás tüneteket okozza. Ezek a készítmények az allergén magas fokban tisztított kivonatát tartalmazzák, melyet szigorúan ellenőrzött adagolás szerint kell használni. A szedett készítmények segítségével az immunrendszer működését hangoljuk át, ami így idővel megtanulja elviselni azt az anyagot, amire a beteg allergiás, ami a tüneteit okozza. A hatás ezáltal nemcsak átmeneti, hanem valóban tartós.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy ha a tüneti szerek szedését abbahagyjuk, akkor allergiaszezonban az allergiás panaszok néhány nap múlva ismét jelentkezni fognak. A 3-5 éves kezelést követően az allergén immunterápia hatása ezzel szemben akár 10-12 éven át is tart, vagyis ez idő alatt az allergiás tünetek nem fognak jelentkezni.

Segít a szövődményeket megelőzni

Az allergén immunterápia segít megelőzni az asztmát.A légúti allergiákra jellemző, hogy idővel újabb allergiák alakulnak ki. A beteg, aki először még parlagfűre allergiás, idővel azt veszi észre, hogy például már tavasszal, a fűfélék szezonjában is tüsszög. Az allergiaszezon így kitolódik az életében, egyre hosszabb ideig, évente több hónapon át is kénytelen allergia elleni gyógyszereket szedni.

Az allergén immunterápia bizonyítottan segít megelőzni az újabb allergiák kialakulását, emellett pedig a légúti allergia egy másik komoly szövődménye ellen is véd: csökkenti az asztma kialakulásának kockázatát.

Terhesség alatt is szedhető

A várandósság időszakában a korábban bevált tüneti kezelést nem tudjuk folytatni, hiszen a tüneti szerek többsége nem szedhető terhesség és szoptatás alatt. A kismamák számára nem igazán tudunk hatékony megoldást kínálni, amivel valóban eredményesen enyhíthetnék az allergiás tüneteiket. Ráadásul gyakori jelenség, a terhesség alatt hormonális hatásokra jelentkező orrdugulás is, ami még nehezebbé teszi ezt az időszakot. Éppen ezért javasolni szoktuk, hogy még a tervezett gyermekvállalás előtt kezdjék meg az allergén immunterápiás kezelést, ezt ugyanis folytatni lehet a várandósság alatt is. Így már a kezelés megkezdését követő első évtől kezdve jelentősen csökkennek az allergiás tünetek – magyarázza dr. Moric Krisztina.

 

Fontos, hogy allergén immunterápiát várandósság alatt nem, csak előtte lehet kezdeni! A megkezdett terápia azonban folytatható. Érdemes tehát előre készülni és az allergológussal konzultálni.

Idejében gondolni kell a kezelésre!

Ha az allergén immunterápia mellett dönt, tartsa szem előtt, hogy a tüneti kezeléssel szemben ezt a terápiát legalább 2 hónappal az allergén növény pollenszórása előtt meg kell kezdeni. A májusban virágzó fűfélékre allergiásoknak tehát legkésőbb márciusban, az augusztusi parlagfű szezonban érintetteknek pedig legkésőbb május végéig.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Határozottságot sugárzó

Professzionális szervezés, felkészült, bizalmat , határozottságot sugárzó kedves Doktornő.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK