Miért ajánljuk allergiásoknak az allergén immunterápiát?

Miért ajánljuk allergiásoknak az allergén immunterápiát?

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2022.01.17 Módosítva: 2023.02.26

Az allergén immunterápia régóta elérhető kezelési mód légúti allergia esetén. Egyre többen választják tartós megoldást keresve, a tüneti kezelés helyett. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, hogy milyen előnyökkel jár az alkalmazása.

Immunterápia online bejelentkezésTartós megoldást nyújt

Az allergén immunterápia a tüneti kezeléssel (például: antihisztamin tabletta szedése, szteroid orrspray) szemben nemcsak az allergia tüneteit kezeli, hanem a kiváltó okra hat. Az allergén immunterápiás kezelés során azt az anyagot kell szedni, ami az allergiás tüneteket okozza. Ezek a készítmények az allergén magas fokban tisztított kivonatát tartalmazzák, melyet szigorúan ellenőrzött adagolás szerint kell használni. A szedett készítmények segítségével az immunrendszer működését hangoljuk át, ami így idővel megtanulja elviselni azt az anyagot, amire a beteg allergiás, ami a tüneteit okozza. A hatás ezáltal nemcsak átmeneti, hanem valóban tartós.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy ha a tüneti szerek szedését abbahagyjuk, akkor allergiaszezonban az allergiás panaszok néhány nap múlva ismét jelentkezni fognak. A 3-5 éves kezelést követően az allergén immunterápia hatása ezzel szemben akár 10-12 éven át is tart, vagyis ez idő alatt az allergiás tünetek nem fognak jelentkezni.

Segít a szövődményeket megelőzni

Az allergén immunterápia segít megelőzni az asztmát.A légúti allergiákra jellemző, hogy idővel újabb allergiák alakulnak ki. A beteg, aki először még parlagfűre allergiás, idővel azt veszi észre, hogy például már tavasszal, a fűfélék szezonjában is tüsszög. Az allergiaszezon így kitolódik az életében, egyre hosszabb ideig, évente több hónapon át is kénytelen allergia elleni gyógyszereket szedni.

Az allergén immunterápia bizonyítottan segít megelőzni az újabb allergiák kialakulását, emellett pedig a légúti allergia egy másik komoly szövődménye ellen is véd: csökkenti az asztma kialakulásának kockázatát.

Terhesség alatt is szedhető

A várandósság időszakában a korábban bevált tüneti kezelést nem tudjuk folytatni, hiszen a tüneti szerek többsége nem szedhető terhesség és szoptatás alatt. A kismamák számára nem igazán tudunk hatékony megoldást kínálni, amivel valóban eredményesen enyhíthetnék az allergiás tüneteiket. Ráadásul gyakori jelenség, a terhesség alatt hormonális hatásokra jelentkező orrdugulás is, ami még nehezebbé teszi ezt az időszakot. Éppen ezért javasolni szoktuk, hogy még a tervezett gyermekvállalás előtt kezdjék meg az allergén immunterápiás kezelést, ezt ugyanis folytatni lehet a várandósság alatt is. Így már a kezelés megkezdését követő első évtől kezdve jelentősen csökkennek az allergiás tünetek – magyarázza dr. Moric Krisztina.

 

Fontos, hogy allergén immunterápiát várandósság alatt nem, csak előtte lehet kezdeni! A megkezdett terápia azonban folytatható. Érdemes tehát előre készülni és az allergológussal konzultálni.

Idejében gondolni kell a kezelésre!

Ha az allergén immunterápia mellett dönt, tartsa szem előtt, hogy a tüneti kezeléssel szemben ezt a terápiát legalább 2 hónappal az allergén növény pollenszórása előtt meg kell kezdeni. A májusban virágzó fűfélékre allergiásoknak tehát legkésőbb márciusban, az augusztusi parlagfű szezonban érintetteknek pedig legkésőbb május végéig.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmesen végig hallgatott

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel az Allegriaközpontot. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek. A doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!