Orrfolyást és orrdugulást hisztamin intolerancia is okozhat

Orrfolyást és orrdugulást hisztamin intolerancia is okozhat

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2018.11.14 17:50

A téli időszakban gyakori náthás panaszok mellett bizonyos ételek is okozhatják, ha állandóan orrfolyástól, orrdugulástól szenvedünk. Ilyen esetben a magas hisztamin tartalmú ételek kerülésével, és a hiányzó enzim pótlásával szüntethetők meg a tünetek.

Légúti tüneteket okozó ételek

hisztamin intolerancia-nátha-orrfolyás-orrdugulásBizonyos ételek hisztamin tartalma magas, más ételek pedig a szervezet hisztamin termelését fokozzák. Az eredmény mindkét esetben az, hogy a hisztamin intoleranciás beteg, ha ezeket az ételeket elfogyasztja, kellemetlen tünetek megjelenését fogja tapasztalni. Hasfájás, hasmenés, fejfájás, hányás a leggyakoribb panasz – sorolja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. „ A visszatérő tünetektől szenvedő betegek idővel összefüggésbe hozzák a gyomor-és bélrendszeri panaszokat valamilyen étel elfogyasztásával, megfigyelik melyik fogás után jelentkeztek a tüneteik, így előbb-utóbb sikerül a tettest beazonosítani. Az viszont sokkal kevésbé nyilvánvaló, hogy bizonyos élelmiszerek légúti tüneteket is okozhatnak, pedig a krónikus orrfolyás és orrdugulás hátterében is megbújhat hisztamin intolerancia, ami ritkán, de asztmás rohamot is kiválthat.”

Paradicsomtól, sajttól és vörösbortól orrdugulás?

A hisztamin az élő szervezetben jelen lévő természetes anyag, mely részben a szervezetben termelődik, illetve bizonyos élelmiszerek is tartalmazzák eltérő mennyiségben, így az étkezések során is emelkedhet szervezetünkben a hisztamin szint mértéke. Mindez problémát akkor jelent, ha a diamino-oxidáz (DAO) enzim csökkent, vagy hiányzó működése miatt a hisztamin lebontása nem történik meg megfelelően. Ezt a jelenséget hisztamin intoleranciának nevezzük. A hisztamin mértékét növeli az alábbi ételek fogyasztása: halak, pácolt húsok, alkohol (különösen a vörösbor), sajtok, savanyú káposzta, padlizsán, ketchup, citrusfélék, papaya, eper, ananász, dió, mogyoró, paradicsom, spenót és csokoládé.

Az antibiotikumok is felerősíthetik a hisztamin intoleranciás tüneteket

Dr. Balogh Katalin elmondta, hogy az elhúzódó orrfolyással, orrdugulással orvoshoz forduló betegeknél a hisztamin intolerancia által okozott tünetek gyakran keverednek a téli időszakban egyébként is gyakori meghűléses, légúti fertőzések által okozott panaszokkal. „Ha a beteg meglévő hisztamin intoleranciás tünetei –orrfolyás, orrdugulás- mellé légúti fertőzés is társul, a panaszok függvényében a kezelőorvos antibiotikumot írhat fel a betegség kezelésére. A helyzet ilyenkor gyakran tovább súlyosbodhat, bizonyos gyógyszerek ugyanis hisztamin felszabadítók, vagy gátolják a DAO enzim működését, így a tünetek tovább fokozódhatnak. A cefuroxim, cefotiam, izoniazid, pentamidin, klavulánsav és klorokvin antibiotikumok mellett bizonyos nyákoldó hatóanyagok is – acetilcisztein és ambroxol is ebbe a csoportba tartoznak.”

Diéta, enzimpótlás és körültekintő gyógyszerszedés

Dr. Balogh Katalin fontosnak tartja megjegyezni, hogy a felsorolt tünetek más betegségek tünetei is lehetnek. Ezért ki kell vizsgálni, hogy valóban enzimhiány, hisztamin érzékenység áll-e a panaszok hátterében, mielőtt valaki diétázni kezdene. „A kivizsgálás azért is fontos, mert a panaszok sok esetben hasonlatosak az allergia (légúti , illetve étel) tüneteihez, ezért ál allergiának is nevezik. Fontos elkülöníteni, ami sokszor nem egyszerű.”

A főorvosnő elmondta, hogy a hisztamin intolerancia kimutatása vérvizsgálattal lehetséges. A tünetek megszűnéséhez diétát kell tartani, a magas hisztamin tartalmú ételeket kerülni, illetve a hiányzó enzim tablettával történő pótlására is van lehetőség. Bármilyen gyógyszer bevétele előtt pedig meg kell győződni arról, hogy nem hisztamin felszabadító, illetve nem gátolja a DAO enzim működését. Amennyiben szükséges, a kezelőorvossal konzultálni kell a gyógyszer cseréjéről, lehetőleg olyan hatóanyagot választva, ami nem fokozza a hisztamin intoleranciás tüneteket.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Augusztinovicz Mónika!

Augusztusban jártam Önnél, ahol a hisztamin intoleranciámról beszéltünk. Arra ajánlotta nekem, hogy szedjem a diéta mellé a Claritin nevű antihisztamint. A diétától és a gyógyszertől jobban lettem, pár hét után a gyógyszert elhagytam. Azóta kiderült hogy kisbabát várok (első trimeszterben járok) és a hányinger és étvágytalanság nagyon erősen jelen van szinte egész nap. Interneten körbenéztem és mindenhol azt írják ilyenkor nem szabad antihisztamint szedni. Önnek erről mi a véleménye?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv,
K. Linda

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt K. Linda !

Várandósság alatt, főleg az első három hónapban célszerű mindenfajta gyógyszer szedésétől tartózkodni, de amennyiben mégis szükséges, a Claritine az egyetlen antihisztamin készítmény, amely megengedett. A mostani hányinger oka feltehetően nem a hisztamin intolerancia. Ahogy telnek a hónapok, ez javulni fog.
Próbáljon inkább az étrendi megszorításra koncentrálni és csak akkor vegyen be gyógyszert, ha nagyon fontos.

üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakmailag felkészült

A doktornő szakmailag felkészült. Kedves és a betegek érdekeit tartja szem előtt.

További vélemények

Hírek

Mit kell tudni a darázscsípés allergiáról?

Mit kell tudni a darázscsípés allergiáról?

Aki frissen szembesül a darázscsípés allergiával, akár önmagára, akár valamelyik családtagjára vonatkozóan, számos égető kérdés merülhet fel benne, amelyekre csak szakorvos válaszolhat hitelesen. Honnan tudhatjuk, hogy valóban anafilaxiás sokk zajlik? Még az Epipen injekció beadása után is mentőt kell ezután hívni? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa.

További részletek
Ha nyár, akkor sör és fagyi? Kisokos gluténérzékenyeknek

Ha nyár, akkor sör és fagyi? Kisokos gluténérzékenyeknek

Ki ne kívánna meg a nagy melegben egy hideg sört, néhány gombóc fagyit, vagy ülne be esténként egy bárba koktélt kortyolgatni? A gluténérzékenyeknek azonban ilyenkor is résen kell lenniük, ugyanis az alkoholok egyes fajtái és a fagyitölcsér is tartalmaz glutént. Vajdovich Dorottya, az Allergiaközpont – Prima Medica dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató segített a tájékozódásban.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK