Penicillin allergia: a diagnózis hiányára az egészsége és a pénztárcája is rámehet!

Penicillin allergia: a diagnózis hiányára az egészsége és a pénztárcája is rámehet!

Dr. Garaczi Edina PhD Módosítva: 2023.11.16

A penicillin allergiára gyanús betegek többségénél valódi allergia nem igazolható és kivizsgálás után a későbbiekben sem okoz panaszt számukra penicillin szedése. A diagnózishoz ezért fontos volna mindenkinek, akinél felmerült a penicillin allergia gyanúja, allergia vizsgálatot végeztetni!


Egészségügyi és anyagi következményekkel is jár, ha egy beteg, a korábban felmerült penicillin allergia gyanúja miatt kap a betegségére az előírttól eltérő kezelést. Felesleges, pontatlan és költséges – jellemzi a diagnózis nélkül, kizárólag a beteg beszámolója alapján történő terápia módosítást a Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Fertőzések, hosszabb kezelés, több gyógyszer

A folyóirat márciusi számában közölt vizsgálat szerint pusztán a korábban előforduló, allergiára utaló tünetek, de vizsgálatokkal nem igazolt penicillin allergia következtében módosított terápia miatt a betegek több antibiotikumot szednek, és hosszabb időt töltenek kórházban egy-egy betegség kezelése során. Ezzel párhuzamosan nő a különböző súlyos fertőzések – főként a Clostridium difficile, methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA), és vancomycin-rezisztens Enterococcus (VRE)- gyakorisága is.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Nem mind valódi allergia

A kutatók szerint a becsült, az Egyesült Államokban önmagukat penicillin allergiásnak vélő mintegy 25 millió betegnél ténylegesen csak 2%-ban lenne igazolható penicillin allergia. „A penicillin allergiára gyanús betegek többségénél valódi allergia nem igazolható és kivizsgálás után a későbbiekben sem okoz panaszt számukra penicillin szedése” – mondta el dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A diagnózishoz ezért fontos volna mindenkinek, akinél felmerült a penicillin allergia gyanúja, allergia vizsgálatot végeztetni!

Szövődményes és költséges, ha elmarad a diagnózis

Az olyan betegeknél, akiknél korábban penicillin allergiára utaló tünetek jelentkeztek, de a pontos kivizsgálás nem történt meg, kezelőorvosuk a beteg jelzésére hagyatkozva módosította az egyébként szokásos kezelési tervet. A 2010 és 2012 között zajlott vizsgálat során a kutatók megfigyelték, hogy emiatt az ilyen betegek több széles spektrumú antibiotikumot szedtek, az átlagosnál 10 százalékkal több időt töltöttek a kórházban és több esetben - 23.4%-kal több C difficile, 14.1%-kal több MRSA, és 30.1%-kal több VRE - jelentkezett náluk többféle antibiotikumnak ellenálló fertőzés. A pontos diagnózis hiánya az egészségügyi következményeken túl anyagi terhet is jelent, mivel a módosított kezelés költségei átlagosan 63%-kal magasabbak.

Allergiára utaló jelek

A penicillin allergia tünetei az enyhe, bőrpírral és kiütéssel járó panaszoktól kezdve a fulladásos, vagypenicilin allergia heves köhögéssel járó rohamokon át a hevesebb reakciókig terjedhet, így akár még anafilaxiás sokk is jelentkezhet, ami orvosi felügyelet hiányában halálhoz is vezethet. A tünetek azonban egyéb problémát, más allergiát is jelezhetnek. Az is lehet, hogy valóban gyógyszerallergiáról van szó, de a panaszokat nem a penicillin, hanem az egyidejűleg beszedett másik készítmény okozta. A kiváltó ok beazonosítása tehát a továbbiak szempontjából mindenképp lényeges. Dr. Garaczi Edina elmondta, hogy a vizsgálat akkor is elvégezhető, ha a panaszok évekkel korábban, vagy gyermekkorban jelentkeztek, mivel az immunrendszer élethosszig képes emlékezni allergiás reakcióra.

Hogyan diagnosztizálható a penicillin allergia?

A gyógyszerallergia vizsgálatát allergológus szakorvos végzi, aki a tünetek, a beteg részletes kikérdezése és a kórelőzmény alapján meghatározza azon gyógyszereket, amelyekre a laboratóriumi teszt elvégzése javasolt. A laborteszt vérvizsgálattal, limfocita-transzformációs teszt segítségével történik. A laboreredmény visszakerül az allergológus szakorvoshoz, aki az eredményt a klinikai képpel összhangban értékeli, és amennyiben szükséges, meghatározza a további vizsgálatokat is. Így születik meg az eredmény, amelyből megállapítható, hogy az illető az adott gyógyszerre allergiás-e, panaszait valóban az adott készítmény, vagy hatóanyag okozza-e.
 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy van a fülkagylómon hátul viszkető hólyagok keletkeznek,viszketéssel kezdődik.
1het alatt kb elmúlik de 3 hetente mindig visszatér.Nem használnak a krémek ugyanúgy visszajön,ès csak a bal fülem.
Már több bőrgyógyásznál jártam ezzel a problémával.
Köszönöm válaszát

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Ákos,

A pontos diagnózis felállításához mindenképp szükséges a tüneteket látni. Amennyiben csak időszakosan jelentkeznek a hólyagok, akkor kérem , hogy készítsen róla fényképet és azzal jelentkezzen szakorvosi vizsgálatra.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Bizalommal fordulok hozzá

Nagyon meg vagyok elégedve Garaczi Doktornővel, aki érthetően felvilágosított a bőrproblémámmal kapcsolatban. Bármikor bizalommal fordulok hozzá. Köszönöm neki a segítséget.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK