Sokat tüsszög a lakásban? Poratka allergia is okozhatja!

Sokat tüsszög a lakásban? Poratka allergia is okozhatja!

Dr. Potecz Györgyi Módosítva: 2021.11.02

A légúti allergiák két csoportját ismerjük. A „szerencsésebbeknél” valamilyen pollen okozza a tüneteket, így panaszaik az év egy adott időszakában, az allergén növény virágzásának idején jelentkeznek. Az egész éven át tartó allergia esetében azonban a tünetek évszaktól függetlenül is jelen vannak. A lakáson belüli allergének közül jellemzően a poratka okozza a legtöbb panaszt.

A légúti allergiák két csoportját ismerjük. A „szerencsésebbeknél” valamilyen pollen okozza a tüneteket, így panaszaik az év egy adott időszakában, az allergén növény virágzásának idején jelentkeznek. Az egész éven át tartó allergia esetében azonban a tünetek évszaktól függetlenül is jelen vannak. A lakáson belüli allergének közül jellemzően a poratka okozza a legtöbb panaszt.

Mi a poratka?

poratka-allergia-takarítás-lakásSokan úgy gondolják, hogy a lakás padlóján, bútorokon időről-időre megjelenő, szabad szemmel is jól látható por okozza az allergiát, így egy jó alapos takarítással meg is szabadulhatnak a tüneteiktől. A helyzet azonban ennél bonyolultabb. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológustól, a Budai Allergiaközpont főorvosától megtudtuk, hogy a köznyelvben házipor-allergiaként ismert betegség okozója a háziporatka mikroszkopikus méretűre feltöredezett, így a levegőben szálló beszáradt széklete. Ez az ürülék az, amit belélegezve, megérintve a jellegzetes allergiás tüneteket kiváltja.

Kritikus pontok a lakásban

A háziporatkák fő tápláléka lakáson belül a lakásban élő ember elhalt, lehullt hámsejtjei, ennek megfelelően a legnagyobb mennyiségben az ágyneműkben, párnákban, bútorhuzatokban, szőnyegekben, plüssállatokban találhatóak. A háziporatka az arra érzékenyekből szénanáthás, asztmás tüneteket válthat ki, de az ágyban, ágyneművel érintkezve okozhat csalánkiütést, ekcémát is.

Télen erősebb tünetekre számíthat

A háziporatka a magas páratartalmú (60 százalék feletti) környezetet és a 17-25 °C közötti hőmérsékletet kedveli. Napjainkban a jól szigetelt házakban, tökéletesen záródó nyílászárók mellett, a természetes légcsere minimálisra csökken. A fűtési szezon idején ezért sokan szembesülnek azzal, hogy a magas páratartalom első jeleként, az ablakokon gyöngyöző pára jelenik meg. Ez azonban nem csak esztétikailag zavaró, de számos betegség forrása is lehet. „A levegő ideális relatív páratartalmának mértéke 40-60 százalék. A lakások száraz levegőjétől a légutak kiszáradhatnak, köhögés léphet fel, komfortérzetünk csökken, nő a légúti fertőzések kockázata. A túl magas páratartalom pedig hozzájárul a háziporatka elszaporodásához. Mivel a téli időszakban, a zárt térben eltöltött időarány elérheti a 95 százalékot, így különösen fontos, hogy megfelelő minőségű levegőt lélegezzünk be.”

 

Atkamentesítés 8 pontban

1. A poratkák kedvenc élőhelyei a lakásban az ágynemű, a szőnyeg, a plüssállatok, a függöny, a bútorhuzat. A háziporatka allergiában szenvedő beteg lakásának padlója ezért lehetőleg könnyen mosható, hézagmentesen záródó parketta, csempe legyen, a lehető legkevesebb szőnyeggel.
2. A függönyök könnyű, műszálas anyagból készüljenek és mossuk gyakran, legalább havonta.
3. Kárpitozott bútorok helyett válasszuk a bőr, illetve műbőr borításúakat.
4. Az ágynemű talán a legideálisabb atka-tenyészhely, ezért az ágyneműt (paplant és párnát is, nem csak a huzatot) 1-2 havonta, 60oC-on mossuk át.
5. Nyáron sokat segíthet az ágyneműk rendszeres napoztatása, ugyanis az atkák sötétséget kedvelő lények, a napsugárzás elpusztítja őket. A már lerakott atkaürülék azonban csak mosással távolítható el. 6. A plüssjátékok tisztítására a 60 foknál magasabb hőmérsékleten végzett mosás mellett megoldás lehet, ha 24 órára a fagyasztóba helyezzük – és után alaposan rázzuk, ütögessük át - ugyanis -20 °C-on az atkák elpusztulnak.
7. A szőnyeg – ha van -, lehetőleg mosható legyen, ha nem az, évente 2-3 alkalommal mélytisztítás javasolt, és/vagy atkairtás . Ugyanez vonatkozhat a kárpitokra is, illetve az ágymatracra is.
8. Takarításhoz hepa-szűrős porszívó javasolt, portalanításhoz nedves kendő- 1 csepp eukaliptuszolaj hozzáadásával.

Poratka-allergiáról bővebben 

Allergia vizsgálati módok

Téma szakértője

  • Dr. Potecz Györgyi

  • Szakterületek:
    • tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • Asztma
    • COPD
    • légúti allergia
    • tüdőgyulladás kezelése
    • krónikus köhögés
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Vélemények dr. Potecz Györgyiről >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Édesanyámmal kapcsolatban érdeklődnék. Sebészeti eljárás során a cérna kilökődött, nem szívódott fel. Speciális emberi szövetből készített cérnával varrták. Az bevált. Az őt opráló orvos (Dr. Orosz Ernő főorvos úr) megállapítása az volt, hogy ritka műanyag allergiája van. Ezt akkor sajnos nem vizsgálták ki nála. Viszont zöldhályog műtétje volt 3 éve és ugyanez történt. Most viszont szürkehályog műtétét kellene elvégezni rajta, azt viszont nem meri vállalni a műanyag szemlencsék miatt. Van e lehetőség műanyag allergiára való vizsgálatra? Illetve támogatja e aTB? Kérem ezúton is segítségüket.

Tisztelettel: Hegedűs Zoltán

Tisztelt Kérdező,

Ahhoz hogy az allergia vizsgálatról, annak elvégzéséről nyilatkozni tudjunk, tudni kell a műanyag pontos összetételét, mivel az allergia vizsgálat összetevőkre vizsgál. A nagyon sok féle műanyagból az összetétel nélkül nem tudjuk mire kellene vizsgálni.
Mi magánrendelő vagyunk, szolgáltatásaink díját az allergia központ honlapján meg tudja tekinteni az alábbi linken.
https://www.allergiakozpont.hu/arak

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Profi, kedves

Dr. Potecz Györgyi doktornőnél voltam asztma-vizsgálaton. A doktornő szakmailag rendkívül profi és emberileg nagyon kedves volt. Csak ajánlani tudom mindenkinek

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok