Távkonzultáció - miben tud segíteni az allergológus online?

Távkonzultáció - miben tud segíteni az allergológus online?

Dr. Tárnok Ildikó Módosítva: 2020.04.22 10:17

A járványhelyzetben keressük azokat a biztonságos megoldásokat, amelyekkel kölcsönösen vigyázhatunk egymás egészségére. Emiatt az életünk számos területe jelentősen átalakult, így a kezelőorvosunkkal történő találkozó is megváltozott. A megnyugtató orvosi háttér és biztonságos kapcsolattartás lehetőségét nyújtja a távkonzultáció, melyről bővebben dr. Tárnok Ildikó allergológus, tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa beszélt.

A koronavírus az orvosi konzultációt is megváltoztatja

Ahhoz, hogy a koronavírus terjedését lelassítsuk, fontos, hogy a személyes találkozások számát csökkentsük. Aki azonban allergiás vagy asztmás, időnként szüksége van arra, hogy a kezelőorvosával konzultáljon. Hogy a jelenlegi helyzetben elkerüljük a tömegközlekedést, lehetőségünk van távkonzultációra is. Otthonunk kényelméből, telefonon, e-mailben vagy skype segítségével tudjuk feltenni kérdéseinket, átbeszélni a felmerült problémákat.

Milyen problémákra nyújt megoldást a távkonzultáció?

A távkonzultáció során leggyakrabban felmerülő kérdések az aktuális tünetek átbeszélésére és a meglévő laboreredmények kiértékelésére vonatkoznak. Emellett sokan kérnek segítséget a meglévő terápia folytatásával kapcsolatban is, legyen szó akár tüneti kezelésről, akár az allergén immunterápiáról.

 

  • A járványhelyzet sok szempontból stresszhelyzet, ami miatt az allergiás és az asztmás tünetek is felerősödhetnek. Sokan kérnek tanácsot emiatt, hogyan módosíthatják a gyógyszeres kezelést, hogy a tüneteik megszűnjenek.
  • A szénanátha tüneti kezelése mellett többen választják a hosszútávú terápiás lehetőséget, az allergén immunterápiát – ezzel kapcsolatban is sok kérdés merül fel. A parlagfű immunterápia idén még májusig elkezdhető, aki pedig már az előző években kezdte a kezelést, idén is folytatnia kell, ehhez szüksége lesz receptre is.
  • Távkonzultáció-hogyan segít az allergológus online?Sokan aggódnak amiatt, hogy az asztma és allergia gyógyszereiket szedhetik-e a járvány időszakában, esetleg növelheti-e a fertőzés kockázatát az alapbetegségük. Nagyon fontos, hogy saját döntésünk alapján ne csökkentsük le és főleg ne hagyjuk el a megelőző hatású gyógyszereinket, mert a tüneteink várhatóan rosszabbodni fognak! Inkább egyeztessünk kezelő orvosunkkal az aktuális, személyre szabott terápiát illetően.
  • Mivel a távolból eszközös vizsgálatok elvégzésére nincs lehetőség, ezért ajánlott asztmás betegeknek peak-flow meter, másnéven csúcsáramlásmérő készülék vagy egyéb távdiagnosztikai eszköz beszerzése. Ennek segítségével a kezelőorvos a távolból is követni tudja az asztmás állapot változását, a tünetek és a mért eredmények alapján szükség szerint tudja módosítani a kezelést.
  • A gyakori panaszként jelentkező elhúzódó köhögés esetén mindenképp érdemes szakemberrel egyeztetni, mert hátterében az asztmán kívül számos más ok is állhat (például allergia, gégészeti eltérés, reflux, gyógyszermellékhatás) - fontos ezt tisztázni, hogy az egyéb okok célzott kezelésével elkerülhessük az asztma gyógyszerek felesleges adagemelését.

Hogyan veheti igénybe a távkonzultációt?

A Budai Allergiaközpont elérhetőségein telefonon vagy e-emailben van lehetőség bejelentkezni. Segítség, részletes leírás a bejelentkezéshez honlapunkon.

Téma szakértője

  • Dr. Tárnok Ildikó

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
  • Specialitások:
    • allergiás asztma
    • pollen allergia
    • légúti allergiák
    • asztma kezelése
    • poratka allergia

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

    • Hétfő, szerda, csütörtök : 1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)
    • Kedd: 1147 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák térnél)

    Vélemények dr. Tárnok Ildikóról>>>

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

A nyár óta rendszertelen időközönként apró piros foltok jelennek meg a szemem alatt, olykor mindkettő alatt egyszerre, olykor pedig csak az egyik alatt. Ezek a kis foltok gyulladáshoz hasonlóak, picit be is duzzad tőlük a szem alatti rész, illetve enyhe fájdalommal járnak.
Nyáron a klímára gyanakodtam, de sajnos azóta is fennáll a probléma. Jelenleg kb havonta 1x jönnek elő a kis foltok és általában 1-2 napon belül maradéktalanul eltűnnek.

Mi lehet a háttérben?

Előre köszönöm válaszát!

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Tisztelt Tamara!

Panaszai hátterében allergiás és szemészeti okok egyaránt állhatnak, javasolt szakorvosi konzultáció és szükség esetén kivizsgálás.

Üdvözlettel:

Dr.Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiemelkedő segítség

Maximálisan elégedett vagyok a doktornővel és a szakmai tudásával. Emellett kiemelném a recepció által nyújtott kiemelkedő segítséget. Nagyon megnyutató volt látni, hogy az intézmény fokozottan betartja a higiénia előírásokat így a koronavírus idején.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK