Távkonzultáció - miben tud segíteni az allergológus online?

Távkonzultáció - miben tud segíteni az allergológus online?

Dr. Tárnok Ildikó Létrehozva: 2020.04.14 Módosítva: 2020.04.22

A járványhelyzetben keressük azokat a biztonságos megoldásokat, amelyekkel kölcsönösen vigyázhatunk egymás egészségére. Emiatt az életünk számos területe jelentősen átalakult, így a kezelőorvosunkkal történő találkozó is megváltozott. A megnyugtató orvosi háttér és biztonságos kapcsolattartás lehetőségét nyújtja a távkonzultáció, melyről bővebben dr. Tárnok Ildikó allergológus, tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa beszélt.

A koronavírus az orvosi konzultációt is megváltoztatja

Ahhoz, hogy a koronavírus terjedését lelassítsuk, fontos, hogy a személyes találkozások számát csökkentsük. Aki azonban allergiás vagy asztmás, időnként szüksége van arra, hogy a kezelőorvosával konzultáljon. Hogy a jelenlegi helyzetben elkerüljük a tömegközlekedést, lehetőségünk van távkonzultációra is. Otthonunk kényelméből, telefonon, e-mailben vagy skype segítségével tudjuk feltenni kérdéseinket, átbeszélni a felmerült problémákat.

Milyen problémákra nyújt megoldást a távkonzultáció?

A távkonzultáció során leggyakrabban felmerülő kérdések az aktuális tünetek átbeszélésére és a meglévő laboreredmények kiértékelésére vonatkoznak. Emellett sokan kérnek segítséget a meglévő terápia folytatásával kapcsolatban is, legyen szó akár tüneti kezelésről, akár az allergén immunterápiáról.

 

 • A járványhelyzet sok szempontból stresszhelyzet, ami miatt az allergiás és az asztmás tünetek is felerősödhetnek. Sokan kérnek tanácsot emiatt, hogyan módosíthatják a gyógyszeres kezelést, hogy a tüneteik megszűnjenek.
 • A szénanátha tüneti kezelése mellett többen választják a hosszútávú terápiás lehetőséget, az allergén immunterápiát – ezzel kapcsolatban is sok kérdés merül fel. A parlagfű immunterápia idén még májusig elkezdhető, aki pedig már az előző években kezdte a kezelést, idén is folytatnia kell, ehhez szüksége lesz receptre is.
 • Távkonzultáció-hogyan segít az allergológus online?Sokan aggódnak amiatt, hogy az asztma és allergia gyógyszereiket szedhetik-e a járvány időszakában, esetleg növelheti-e a fertőzés kockázatát az alapbetegségük. Nagyon fontos, hogy saját döntésünk alapján ne csökkentsük le és főleg ne hagyjuk el a megelőző hatású gyógyszereinket, mert a tüneteink várhatóan rosszabbodni fognak! Inkább egyeztessünk kezelő orvosunkkal az aktuális, személyre szabott terápiát illetően.
 • Mivel a távolból eszközös vizsgálatok elvégzésére nincs lehetőség, ezért ajánlott asztmás betegeknek peak-flow meter, másnéven csúcsáramlásmérő készülék vagy egyéb távdiagnosztikai eszköz beszerzése. Ennek segítségével a kezelőorvos a távolból is követni tudja az asztmás állapot változását, a tünetek és a mért eredmények alapján szükség szerint tudja módosítani a kezelést.
 • A gyakori panaszként jelentkező elhúzódó köhögés esetén mindenképp érdemes szakemberrel egyeztetni, mert hátterében az asztmán kívül számos más ok is állhat (például allergia, gégészeti eltérés, reflux, gyógyszermellékhatás) - fontos ezt tisztázni, hogy az egyéb okok célzott kezelésével elkerülhessük az asztma gyógyszerek felesleges adagemelését.

Hogyan veheti igénybe a távkonzultációt?

A Budai Allergiaközpont elérhetőségein telefonon vagy e-emailben van lehetőség bejelentkezni. Segítség, részletes leírás a bejelentkezéshez honlapunkon.

Téma szakértője

 • Dr. Tárnok Ildikó

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
 • Specialitások:
  • allergiás asztma
  • pollen allergia
  • légúti allergiák
  • asztma kezelése
  • poratka allergia

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

  • kizárólag magyar nyelvű ellátás

  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelési információ:

  • Hétfő, szerda, csütörtök : 1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)
  • Kedd: 1147 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák térnél)

  Vélemények dr. Tárnok Ildikóról>>>

   

Orvos válaszol

Üdvözlöm !
Én 3 hónapos fiam problémájával fordulok Önhöz segítségért .
A probléma úgy 6 héttel ezelőtt kezdődött orrfolyással kicsi köhögéssel . Gyermekorvos látta de mivel láza nem volt C vitaminon kívül nem kellett mást szednie . Két héttel később a tünetek nem vàltoztak hanem szemtünet is csatlakozott hozzá . Ismét doktor bácsi - akkor a diagnózis kötőhártya gyulladás volt . Szemcseppet használva elmúlt viszont az orrfolyás és kissé hurutos köhögés maradt . Egy hete mindkét arccsontján ekcémás kiütés jelent meg ami viszket neki nagyon . Ismét orvos aki szerint tej allergia áll a dolog mögött és tejmentes tápszert írt amit semmilyen formában nem hajlandó meginni .
Lehet , hogy buta dolgot követtem el de gyermekemet egy lapos toll töltetű kispárnán altattam mindvégig .
A szokásos tej allergiás tünetek mint a hasmenés , hányás , puffadás rossz közérzet és sírás nem volt jelen csak kizárólag felső légúti és bőr tünetek .
Én emiatt kicsit bizonytalannak tartom a diagnózist . Történhet az , hogy a fiamnak inkább poratka allergiája van ? Már nincs a feje alatt a párna és folyamatosan figyelem , hogy múlik e a tünet . Ha nem érintkezik már az allergénnel akkor mennyi idő után enyhülnek a tünetek ?
Vagy ne gondoljam túl a dolgot és fogadjam el ,hogy a tej / tápszer/ áll a tünetek mögött és próbáljam rávenni arra a szörnyű ízű rémségre ?? Köszönöm szépen , hogy elolvasta .

Kedves Édesanya!

A 3 hónapos kisgyermeke számár mindenképpen előnyős a poratka elleni küzdelem, még akkor is, ha nem kiváltója a panaszoknak.

A másik opció pedig, hogy tejallergia áll a háttérben lehetséges. Határozott véleményt csak a gyermek ismeretében tudok mondani

Ami a terápiás tápszert illeti, ha nincs anyatej és a gyermek tápszerre szorul, tökéletesen megfelel a gyermek szükségleteinek, és az ízét sem úgy ítéli meg egy csecsemő, mint egy felnőtt, akinek már kialakult ízlése van.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos kikérdezés

Teljes körű tájékoztatást kaptam már az orvosi konzultáció előtt, hogy mi a menet, illetve a doktornő is alaposan kikérdezett.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok