Távkonzultáció - miben tud segíteni az allergológus online?

Távkonzultáció - miben tud segíteni az allergológus online?

Dr. Tárnok Ildikó Módosítva: 2020.04.22

A járványhelyzetben keressük azokat a biztonságos megoldásokat, amelyekkel kölcsönösen vigyázhatunk egymás egészségére. Emiatt az életünk számos területe jelentősen átalakult, így a kezelőorvosunkkal történő találkozó is megváltozott. A megnyugtató orvosi háttér és biztonságos kapcsolattartás lehetőségét nyújtja a távkonzultáció, melyről bővebben dr. Tárnok Ildikó allergológus, tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa beszélt.

A koronavírus az orvosi konzultációt is megváltoztatja

Ahhoz, hogy a koronavírus terjedését lelassítsuk, fontos, hogy a személyes találkozások számát csökkentsük. Aki azonban allergiás vagy asztmás, időnként szüksége van arra, hogy a kezelőorvosával konzultáljon. Hogy a jelenlegi helyzetben elkerüljük a tömegközlekedést, lehetőségünk van távkonzultációra is. Otthonunk kényelméből, telefonon, e-mailben vagy skype segítségével tudjuk feltenni kérdéseinket, átbeszélni a felmerült problémákat.

Milyen problémákra nyújt megoldást a távkonzultáció?

A távkonzultáció során leggyakrabban felmerülő kérdések az aktuális tünetek átbeszélésére és a meglévő laboreredmények kiértékelésére vonatkoznak. Emellett sokan kérnek segítséget a meglévő terápia folytatásával kapcsolatban is, legyen szó akár tüneti kezelésről, akár az allergén immunterápiáról.

 

  • A járványhelyzet sok szempontból stresszhelyzet, ami miatt az allergiás és az asztmás tünetek is felerősödhetnek. Sokan kérnek tanácsot emiatt, hogyan módosíthatják a gyógyszeres kezelést, hogy a tüneteik megszűnjenek.
  • A szénanátha tüneti kezelése mellett többen választják a hosszútávú terápiás lehetőséget, az allergén immunterápiát – ezzel kapcsolatban is sok kérdés merül fel. A parlagfű immunterápia idén még májusig elkezdhető, aki pedig már az előző években kezdte a kezelést, idén is folytatnia kell, ehhez szüksége lesz receptre is.
  • Távkonzultáció-hogyan segít az allergológus online?Sokan aggódnak amiatt, hogy az asztma és allergia gyógyszereiket szedhetik-e a járvány időszakában, esetleg növelheti-e a fertőzés kockázatát az alapbetegségük. Nagyon fontos, hogy saját döntésünk alapján ne csökkentsük le és főleg ne hagyjuk el a megelőző hatású gyógyszereinket, mert a tüneteink várhatóan rosszabbodni fognak! Inkább egyeztessünk kezelő orvosunkkal az aktuális, személyre szabott terápiát illetően.
  • Mivel a távolból eszközös vizsgálatok elvégzésére nincs lehetőség, ezért ajánlott asztmás betegeknek peak-flow meter, másnéven csúcsáramlásmérő készülék vagy egyéb távdiagnosztikai eszköz beszerzése. Ennek segítségével a kezelőorvos a távolból is követni tudja az asztmás állapot változását, a tünetek és a mért eredmények alapján szükség szerint tudja módosítani a kezelést.
  • A gyakori panaszként jelentkező elhúzódó köhögés esetén mindenképp érdemes szakemberrel egyeztetni, mert hátterében az asztmán kívül számos más ok is állhat (például allergia, gégészeti eltérés, reflux, gyógyszermellékhatás) - fontos ezt tisztázni, hogy az egyéb okok célzott kezelésével elkerülhessük az asztma gyógyszerek felesleges adagemelését.

Hogyan veheti igénybe a távkonzultációt?

A Budai Allergiaközpont elérhetőségein telefonon vagy e-emailben van lehetőség bejelentkezni. Segítség, részletes leírás a bejelentkezéshez honlapunkon.

Téma szakértője

  • Dr. Tárnok Ildikó

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
  • Specialitások:
    • allergiás asztma
    • pollen allergia
    • légúti allergiák
    • asztma kezelése
    • poratka allergia

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

    • Hétfő, szerda, csütörtök : 1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)
    • Kedd: 1147 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák térnél)

    Vélemények dr. Tárnok Ildikóról>>>

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Édesanyámmal kapcsolatban érdeklődnék. Sebészeti eljárás során a cérna kilökődött, nem szívódott fel. Speciális emberi szövetből készített cérnával varrták. Az bevált. Az őt opráló orvos (Dr. Orosz Ernő főorvos úr) megállapítása az volt, hogy ritka műanyag allergiája van. Ezt akkor sajnos nem vizsgálták ki nála. Viszont zöldhályog műtétje volt 3 éve és ugyanez történt. Most viszont szürkehályog műtétét kellene elvégezni rajta, azt viszont nem meri vállalni a műanyag szemlencsék miatt. Van e lehetőség műanyag allergiára való vizsgálatra? Illetve támogatja e aTB? Kérem ezúton is segítségüket.

Tisztelettel: Hegedűs Zoltán

Tisztelt Kérdező,

Ahhoz hogy az allergia vizsgálatról, annak elvégzéséről nyilatkozni tudjunk, tudni kell a műanyag pontos összetételét, mivel az allergia vizsgálat összetevőkre vizsgál. A nagyon sok féle műanyagból az összetétel nélkül nem tudjuk mire kellene vizsgálni.
Mi magánrendelő vagyunk, szolgáltatásaink díját az allergia központ honlapján meg tudja tekinteni az alábbi linken.
https://www.allergiakozpont.hu/arak

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiemelkedő segítség

Maximálisan elégedett vagyok a doktornővel és a szakmai tudásával. Emellett kiemelném a recepció által nyújtott kiemelkedő segítséget. Nagyon megnyutató volt látni, hogy az intézmény fokozottan betartja a higiénia előírásokat így a koronavírus idején.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK