Mentális immunerősítés légúti betegek részére

Mentális immunerősítés légúti betegek részére

dr. Révay Edit Létrehozva: 2020.03.30 Módosítva: 2020.04.09

A járványhelyzet miatt egyre többen küzdenek a szorongás és a stressz tüneteivel. Dr. Révay Edit a Budai Allergiaközpont életvezetési tanácsadója fontosnak tartja, ha így érzünk, mielőbb kérjünk segítséget. A fel nem dolgozott belső feszültségek a légúti betegségek tüneteit is felerősítik és az immunrendszer működését is gyengítik.

Stressz: kettős támadás

A légúti betegek már tapasztalhatták, hogy stresszhelyzetben felerősödnek a tüneteik. Asztmásoknál akár rohamot is provokálhat, de az allergiásoknak is több gyógyszerre lehet szükségük a tünetmentességhez, stresszes időszakban. Kutatások igazolják, hogy a tartós stressz, az aggódás és az idegesség emellett csökkenti az immunrendszer védekezőképességét is. Ezáltal védtelenebbé válunk a kórokozókkal szemben és nehezebben tudjuk a fertőzéseket is leküzdeni.

A testet és a lelket is kezelni kell

A koronavírus fertőzés a krónikus légúti betegekre fokozott veszélyt jelent. Annak érdekében, hogy a kockázatot minimalizáljuk, először is fontos, hogy az alapbetegség megfelelően legyen kezelve. A kezelőorvos által javasolt gyógyszereket ezért a megadott dózisban szükséges az allergiás, asztmás és COPD-s vagy egyéb krónikus légúti betegségben szenvedőknek szedni. Emellett azonban nagyon lényeges nemcsak a testi, hanem a lelki tüneteket is kezelni.

Szorongásaink 5 fő területe

 • Az izoláció növeli a stressz és a szorongást a légúti betegek tünetei romolhatnak.A járványhelyzettel kapcsolatban szorongunk a járvány terjedése és amiatt, hogy mi is elkaphatjuk a fertőzést.
 • Aggódunk szeretteinkért, a híradásokban látott képekre gondolunk, rossz érzéssel tölt el bennünket, hogy nem lehetünk mellettük, ha esetleg kórházi kezelésre szorulnak.
 • Tartunk a járvány gazdasági következményeitől, munkahelyünk elvesztésétől.
 • Szorongunk az izoláció, a személyes életterünk csökkenése miatt.
 • Hirtelen változott meg az életünk, félünk az ismeretlentől. Szorongunk a kiszámíthatatlanság érzése miatt, hogy nem látjuk a végét, és úgy érezzük egyénileg nem tudjuk kontrollálni és irányítani a ránk váró nehézségeket.

Hogyan csökkenthetjük a szorongást?

 • A krónikus légúti betegeknek megnyugtató a betegségük felett érzett kontroll. Ehhez fontos, hogy jól beállítsák a gyógyszereiket, hogy tünetmentesek legyenek. Jelen helyzetben erre távkonzultáció útján van lehetőség.
 • A tünetmentesség mellett a lelki egyensúlyt is meg kell teremtenünk ebben a helyzetben. Az elbagatellizálás épp úgy káros, mint a túlzott aggódás. Fontos, hogy a sokkoló, bénító hírek mellett ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a koronavírus fertőzöttek 80 százaléka enyhe lefolyású betegségen esik át. A napi statisztikában ne csak a fertőzések, hanem a gyógyultak számának növekedését is kövessük figyelemmel.
 • A bizonytalanság érzés csökkenthetjük azzal, ha tudjuk, mit kell megtennünk a fertőzés megelőzéséért. Tartsuk be a megelőzésre vonatkozó szükséges egészségügyi, higiénés előírásokat.
 • Egzisztenciális szorongás ellen először is tudatosítsuk magunkban, hogy a járvány időszaka átmeneti, néhány hónap múlva újra indul az életünk. Használjuk a jelenlegi időszakot a kreatív újratervezésre, és lehetőségeink átgondolására.
 • Az izoláció most szükségszerű, ám hamar nyomasztóvá tud válni. A távolságtartás azonban csak a fizikai érintkezésre vonatkozik, a virtuális kapcsolattartást nem zárja ki. Interneten, telefonon keresztül együtt ebédelés, beszélgetés a lehetőségünk arra, hogy ebben az időszakban egymásban tartsuk a lelket.
 • A jelenlegi helyzettel jár a bizonytalanság. Korábbi életünk jelentősen megváltozott, nem tudjuk, mi vár ránk, meddig tart ez a járványos időszak. Az első sokkhatást követően azonban kezdjük el újra tervezni a napjainkat. Állítsunk össze napirendet, legyen benne hely munkának, tanulásnak, mozgásnak, szórakozásnak, pihenésnek és a szeretteinkkel való kapcsolattartásnak is!

 

A bizonytalanság és a tartós stressz rengeteg energiát emészt fel. Ha úgy érezzük, egyedül nem tudunk megbirkózni a jelenlegi helyzetben ránk zúduló nehézségekkel, ne féljünk segítséget kérni! Az életvezetési tanácsadó jól bevált, a helyzet kezelését szolgáló gyakorlati tanácsai átsegíthetnek a nehéz időszakon.

Téma szakértői

Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos
Dr. Tárnok Ildikó

Dr. Tárnok Ildikó

allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Üdvözlöm. Kisfiam szeme mellett és hónaljanal kiszáradásos foltok vannak. Erdélyben voltunk borgyogyasznal aki elkuldott vérvételre és kijott hogy allergia okozza. Kérdésem az lenne milyen irányban lenne érdemes elindulni. Milyen allergia tesztet kellene elvegeztetni elsőként.

Tisztelt Kérdező,

További vizsgálatokat személyes megbeszélés, kikérdezés, szakorvosi vizsgálat nélkül nem tudunk javasolni, mert ilyen tüneteket okozhat több fajta dolog is, étel, pollen, por, tusfürdő, krémek, mosószer de akár öblítő is.
Javasoljuk egy allergológus gyermekorvos felkeresését.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
vezető asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!