Mentális immunerősítés légúti betegek részére

Mentális immunerősítés légúti betegek részére

dr. Révay Edit Módosítva: 2020.04.09

A járványhelyzet miatt egyre többen küzdenek a szorongás és a stressz tüneteivel. Dr. Révay Edit a Budai Allergiaközpont életvezetési tanácsadója fontosnak tartja, ha így érzünk, mielőbb kérjünk segítséget. A fel nem dolgozott belső feszültségek a légúti betegségek tüneteit is felerősítik és az immunrendszer működését is gyengítik.

Stressz: kettős támadás

A légúti betegek már tapasztalhatták, hogy stresszhelyzetben felerősödnek a tüneteik. Asztmásoknál akár rohamot is provokálhat, de az allergiásoknak is több gyógyszerre lehet szükségük a tünetmentességhez, stresszes időszakban. Kutatások igazolják, hogy a tartós stressz, az aggódás és az idegesség emellett csökkenti az immunrendszer védekezőképességét is. Ezáltal védtelenebbé válunk a kórokozókkal szemben és nehezebben tudjuk a fertőzéseket is leküzdeni.

A testet és a lelket is kezelni kell

A koronavírus fertőzés a krónikus légúti betegekre fokozott veszélyt jelent. Annak érdekében, hogy a kockázatot minimalizáljuk, először is fontos, hogy az alapbetegség megfelelően legyen kezelve. A kezelőorvos által javasolt gyógyszereket ezért a megadott dózisban szükséges az allergiás, asztmás és COPD-s vagy egyéb krónikus légúti betegségben szenvedőknek szedni. Emellett azonban nagyon lényeges nemcsak a testi, hanem a lelki tüneteket is kezelni.

Szorongásaink 5 fő területe

  • Az izoláció növeli a stressz és a szorongást a légúti betegek tünetei romolhatnak.A járványhelyzettel kapcsolatban szorongunk a járvány terjedése és amiatt, hogy mi is elkaphatjuk a fertőzést.
  • Aggódunk szeretteinkért, a híradásokban látott képekre gondolunk, rossz érzéssel tölt el bennünket, hogy nem lehetünk mellettük, ha esetleg kórházi kezelésre szorulnak.
  • Tartunk a járvány gazdasági következményeitől, munkahelyünk elvesztésétől.
  • Szorongunk az izoláció, a személyes életterünk csökkenése miatt.
  • Hirtelen változott meg az életünk, félünk az ismeretlentől. Szorongunk a kiszámíthatatlanság érzése miatt, hogy nem látjuk a végét, és úgy érezzük egyénileg nem tudjuk kontrollálni és irányítani a ránk váró nehézségeket.

Hogyan csökkenthetjük a szorongást?

  • A krónikus légúti betegeknek megnyugtató a betegségük felett érzett kontroll. Ehhez fontos, hogy jól beállítsák a gyógyszereiket, hogy tünetmentesek legyenek. Jelen helyzetben erre távkonzultáció útján van lehetőség.
  • A tünetmentesség mellett a lelki egyensúlyt is meg kell teremtenünk ebben a helyzetben. Az elbagatellizálás épp úgy káros, mint a túlzott aggódás. Fontos, hogy a sokkoló, bénító hírek mellett ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a koronavírus fertőzöttek 80 százaléka enyhe lefolyású betegségen esik át. A napi statisztikában ne csak a fertőzések, hanem a gyógyultak számának növekedését is kövessük figyelemmel.
  • A bizonytalanság érzés csökkenthetjük azzal, ha tudjuk, mit kell megtennünk a fertőzés megelőzéséért. Tartsuk be a megelőzésre vonatkozó szükséges egészségügyi, higiénés előírásokat.
  • Egzisztenciális szorongás ellen először is tudatosítsuk magunkban, hogy a járvány időszaka átmeneti, néhány hónap múlva újra indul az életünk. Használjuk a jelenlegi időszakot a kreatív újratervezésre, és lehetőségeink átgondolására.
  • Az izoláció most szükségszerű, ám hamar nyomasztóvá tud válni. A távolságtartás azonban csak a fizikai érintkezésre vonatkozik, a virtuális kapcsolattartást nem zárja ki. Interneten, telefonon keresztül együtt ebédelés, beszélgetés a lehetőségünk arra, hogy ebben az időszakban egymásban tartsuk a lelket.
  • A jelenlegi helyzettel jár a bizonytalanság. Korábbi életünk jelentősen megváltozott, nem tudjuk, mi vár ránk, meddig tart ez a járványos időszak. Az első sokkhatást követően azonban kezdjük el újra tervezni a napjainkat. Állítsunk össze napirendet, legyen benne hely munkának, tanulásnak, mozgásnak, szórakozásnak, pihenésnek és a szeretteinkkel való kapcsolattartásnak is!

 

A bizonytalanság és a tartós stressz rengeteg energiát emészt fel. Ha úgy érezzük, egyedül nem tudunk megbirkózni a jelenlegi helyzetben ránk zúduló nehézségekkel, ne féljünk segítséget kérni! Az életvezetési tanácsadó jól bevált, a helyzet kezelését szolgáló gyakorlati tanácsai átsegíthetnek a nehéz időszakon.

Téma szakértői

Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos
Dr. Tárnok Ildikó

Dr. Tárnok Ildikó

allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt doktor/dr.nő

Évek óta szenvedek allergiával és ez mellett asztmás is vagyok. az allergiámat próbálták kivizsgálni, 4 éve volt még külföldön egy vérvételem ami alapján a kutyanyál alergia jött csak ki.
Ezen ki azóta is küszködöm folyamatos arcüreg problémával és gyomor problémáim is vannak. A Gasztroenterológus étel Intolerancia tesztet rendelt el, ezen felül szerintem hisztamin érzékenységem is van, mert alkoholt abszolút nem tudok inni utána begyullad az arcüregem. az orrdugulás, orrfolyás folyamatos. Tavaly prick tesztet végeztek ami kb csak 8 féle dolog volt,ami alapján nem mutattak ki allergiát, viszont étel Intolerancia vagy valamilyen étel allergiám biztos hogy van, amit sajnos még nem sikerült kideríteni, de nem tudom hogy melyik teszt felé induljak el.Panaszaim legfőképpen, folyamatos orrdugulás néha viszket a fülem, a torkom, szemem, néha a bőröm, de kiütésem sosincs, van amikor megfájdul a gyomrom, reflux, puffadás a legfőbb, hasmenés, fejfájás, közérzetem sem jó, és szorongás is kialakul.
Sokat olvastam az étel Intolerancia és allergiáról, de ezek a tünetek sajnos mindkettőnél előfordulhatnak ezért szeretném az ön szakmai segítségét kérni hogy merre felé induljak el hogy minél előbb ennek a végére járjunk. hajlandó vagyok bármilyen tesztet elvégezni csak járjunk a végére hogy mi okozza ezeket a tüneteket és hogy ne kell legyen három havonta antibiotikumos kúrát alkalmaznom.
2020 októberében volt orrsövény és polip műtétem, de nem veszem észre hogy bármi is javult volna. Én úgy érzem hogy itt valami más lesz a probléma. legjobban a hisztamin Intolerancia vagy allergiára gondolok még de sajnos nem tudom hogy mi a pontos diagnózis, ezért is kérném szíves válaszát minél előbb.
Köszönettel,
Temesi H.

Tisztelt Érdeklődő,

Kérem keressen minket telefonon hogy segíteni tudjunk a megfelelő szakorvos kiválasztásában.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok