Tévúton az allergiások? Sokan pusztán vérteszt alapján diagnosztizálnának és kezelnének – piackutatási eredmény

Tévúton az allergiások? Sokan pusztán vérteszt alapján diagnosztizálnának és kezelnének – piackutatási eredmény

Prof. Dr. Nékám Kristóf Létrehozva: 2016.11.24 Módosítva: 2017.12.06
A magyar allergiások 26%-a szerint egy egyszerű vérteszt elégséges az allergia diagnózisának felállításához, a kezelés meghatározásához.

A Budai Allergiaközpont megbízásából végzett közvéleménykutatás meglepő, egyben elgondolkodtató eredményt hozott: Magyarországon az allergiás emberek 26%-a szerint a vérvizsgálat önmagában elegendő az allergia diagnózisának felállításához, a kezelés meghatározásához. A megkérdezettek mindössze 60%-a mondta azt, hogy a diagnózishoz és kezeléshez a vérteszt csak egy adalék, annak eredménye, a tünetek, a klinikai kép együttesen határozzák meg a kezelést.

A kutatás során megkérdezésre kerültek az allergológiával foglalkozó szakorvosok is, akik kivétel nélkül egybehangzó választ adtak: vértesztes allergiavizsgálat esetén a kezelés meghatározásához figyelembe veszik a vérteszt eredményét, és azt a klinikummal együtt értékelik.

A kutatás felhívja a figyelmet arra, hogy az utóbbi években jelentős változás zajlik az egészségügyi ellátásban. A egészségügyi szolgáltatások, azon belül is a laborvizsgálatok már mindenki számára közvetlenül – szakorvosi beutaló és kontroll nélkül – elérhetők, az interneten korlátlanul rendelkezésre állnak az eredmény értékelését „segítő” fórumok, leírások, tudományos és féltudományos anyagok.

Kérdés, hogy hová vezethet az öndiagnózis és önkezelés megfelelő tudás nélkül.

A Budai Allergiaközpont, mint Magyarország egyik legjelentősebb allergológiai szakmai műhelye, korunk egészség-szociológiai folyamatait követve erre a kérdésre keresi a választ a 2016. november 26-án megrendezésre kerülő „In vitro diagnosztika – hol tartunk ma?” című szakmai napján. A szakmai napon a kérdéskörről előadást tart többek között prof. Nékám Kristóf klinikusi szempontból, dr. Király Viktória Anna pedig labordiagnosztikai oldalról.

Téma szakértője

 • Prof. Dr. Nékám Kristóf

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, belgyógyász, klinikai farmakológus
 • Specialitások:
  • ételallergiák
  • szisztémás autoimmun betegségek
  • több szervrendszert érintő allergiás megbetegedések
  • multiplex allergia teszt
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Vélemények prof. dr. Nékám Kristófról>>>

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

A nyár óta rendszertelen időközönként apró piros foltok jelennek meg a szemem alatt, olykor mindkettő alatt egyszerre, olykor pedig csak az egyik alatt. Ezek a kis foltok gyulladáshoz hasonlóak, picit be is duzzad tőlük a szem alatti rész, illetve enyhe fájdalommal járnak.
Nyáron a klímára gyanakodtam, de sajnos azóta is fennáll a probléma. Jelenleg kb havonta 1x jönnek elő a kis foltok és általában 1-2 napon belül maradéktalanul eltűnnek.

Mi lehet a háttérben?

Előre köszönöm válaszát!

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Tisztelt Tamara!

Panaszai hátterében allergiás és szemészeti okok egyaránt állhatnak, javasolt szakorvosi konzultáció és szükség esetén kivizsgálás.

Üdvözlettel:

Dr.Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Higgadt, körültekintő

Professzor úr higgadt és rendkivül körültekintö gyógyitani akaró hozzáállása. Valamint megfellebbbezhetetlenül nagy tudása.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Hasmenés okai gyerekeknél

Hasmenés okai gyerekeknél

A csecsemőknél, kisgyermekeknél jelentkező hasmenés oka lehet fertőzés, de jelentkezhet akár a hozzátáplálás időszakában is, az új ételek bevezetése kapcsán. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, az AllergiaKözpont orvosának segítségével a leggyakoribb kiváltó okokat vesszük sorra.

További részletek
Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Az alkaros bőrpróba, másnéven prick-teszt és a vérvizsgálat nem minden allergia kimutatására alkalmas. Bizonyos allergiák csak az epicutan teszttel vizsgálhatók. Arról, hogy pontosan melyek ezek, és hogyan zajlik az epicutan teszt, dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, az AllergiaKözpont főorvosa számolt be részletesen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA