Tévúton az allergiások? Sokan pusztán vérteszt alapján diagnosztizálnának és kezelnének – piackutatási eredmény

Tévúton az allergiások? Sokan pusztán vérteszt alapján diagnosztizálnának és kezelnének – piackutatási eredmény

Prof. Dr. Nékám Kristóf Létrehozva: 2016.11.24 Módosítva: 2017.12.06
A magyar allergiások 26%-a szerint egy egyszerű vérteszt elégséges az allergia diagnózisának felállításához, a kezelés meghatározásához.

A Budai Allergiaközpont megbízásából végzett közvéleménykutatás meglepő, egyben elgondolkodtató eredményt hozott: Magyarországon az allergiás emberek 26%-a szerint a vérvizsgálat önmagában elegendő az allergia diagnózisának felállításához, a kezelés meghatározásához. A megkérdezettek mindössze 60%-a mondta azt, hogy a diagnózishoz és kezeléshez a vérteszt csak egy adalék, annak eredménye, a tünetek, a klinikai kép együttesen határozzák meg a kezelést.

A kutatás során megkérdezésre kerültek az allergológiával foglalkozó szakorvosok is, akik kivétel nélkül egybehangzó választ adtak: vértesztes allergiavizsgálat esetén a kezelés meghatározásához figyelembe veszik a vérteszt eredményét, és azt a klinikummal együtt értékelik.

A kutatás felhívja a figyelmet arra, hogy az utóbbi években jelentős változás zajlik az egészségügyi ellátásban. A egészségügyi szolgáltatások, azon belül is a laborvizsgálatok már mindenki számára közvetlenül – szakorvosi beutaló és kontroll nélkül – elérhetők, az interneten korlátlanul rendelkezésre állnak az eredmény értékelését „segítő” fórumok, leírások, tudományos és féltudományos anyagok.

Kérdés, hogy hová vezethet az öndiagnózis és önkezelés megfelelő tudás nélkül.

A Budai Allergiaközpont, mint Magyarország egyik legjelentősebb allergológiai szakmai műhelye, korunk egészség-szociológiai folyamatait követve erre a kérdésre keresi a választ a 2016. november 26-án megrendezésre kerülő „In vitro diagnosztika – hol tartunk ma?” című szakmai napján. A szakmai napon a kérdéskörről előadást tart többek között prof. Nékám Kristóf klinikusi szempontból, dr. Király Viktória Anna pedig labordiagnosztikai oldalról.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm. Kisfiam szeme mellett és hónaljanal kiszáradásos foltok vannak. Erdélyben voltunk borgyogyasznal aki elkuldott vérvételre és kijott hogy allergia okozza. Kérdésem az lenne milyen irányban lenne érdemes elindulni. Milyen allergia tesztet kellene elvegeztetni elsőként.

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Kérdező,

További vizsgálatokat személyes megbeszélés, kikérdezés, szakorvosi vizsgálat nélkül nem tudunk javasolni, mert ilyen tüneteket okozhat több fajta dolog is, étel, pollen, por, tusfürdő, krémek, mosószer de akár öblítő is.
Javasoljuk egy allergológus gyermekorvos felkeresését.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
vezető asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Higgadt, körültekintő

Professzor úr higgadt és rendkivül körültekintö gyógyitani akaró hozzáállása. Valamint megfellebbbezhetetlenül nagy tudása.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Antihisztamin tabletta: gyakori kérdések

Antihisztamin tabletta: gyakori kérdések

Antihisztamin tabletta szedésével az allergia, szénanátha, csalánkiütés és allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás tüneteit lehet enyhíteni. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus válaszolt a készítmények szedésével kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdésekre.

További részletek
Mikrobiom jelentése – a diéta és a betegségek kapcsolata

Mikrobiom jelentése – a diéta és a betegségek kapcsolata

A mikrobiom kifejezéssel egyre gyakrabban találkozhatunk az egészséggel, életmóddal, diétával foglalkozó cikkekben. Jelentőségére az elmúlt években megjelent, és napjainkban is zajló kutatási eredmények hívják fel a figyelmet. A mikrobiom jelentéséről és az egészségünk megőrzésében betöltött szerepéről dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA