Tévúton az allergiások? Sokan pusztán vérteszt alapján diagnosztizálnának és kezelnének – piackutatási eredmény

Tévúton az allergiások? Sokan pusztán vérteszt alapján diagnosztizálnának és kezelnének – piackutatási eredmény

Prof. Dr. Nékám Kristóf Létrehozva: 2016.11.24 Módosítva: 2017.12.06
A magyar allergiások 26%-a szerint egy egyszerű vérteszt elégséges az allergia diagnózisának felállításához, a kezelés meghatározásához.

A Budai Allergiaközpont megbízásából végzett közvéleménykutatás meglepő, egyben elgondolkodtató eredményt hozott: Magyarországon az allergiás emberek 26%-a szerint a vérvizsgálat önmagában elegendő az allergia diagnózisának felállításához, a kezelés meghatározásához. A megkérdezettek mindössze 60%-a mondta azt, hogy a diagnózishoz és kezeléshez a vérteszt csak egy adalék, annak eredménye, a tünetek, a klinikai kép együttesen határozzák meg a kezelést.

A kutatás során megkérdezésre kerültek az allergológiával foglalkozó szakorvosok is, akik kivétel nélkül egybehangzó választ adtak: vértesztes allergiavizsgálat esetén a kezelés meghatározásához figyelembe veszik a vérteszt eredményét, és azt a klinikummal együtt értékelik.

A kutatás felhívja a figyelmet arra, hogy az utóbbi években jelentős változás zajlik az egészségügyi ellátásban. A egészségügyi szolgáltatások, azon belül is a laborvizsgálatok már mindenki számára közvetlenül – szakorvosi beutaló és kontroll nélkül – elérhetők, az interneten korlátlanul rendelkezésre állnak az eredmény értékelését „segítő” fórumok, leírások, tudományos és féltudományos anyagok.

Kérdés, hogy hová vezethet az öndiagnózis és önkezelés megfelelő tudás nélkül.

A Budai Allergiaközpont, mint Magyarország egyik legjelentősebb allergológiai szakmai műhelye, korunk egészség-szociológiai folyamatait követve erre a kérdésre keresi a választ a 2016. november 26-án megrendezésre kerülő „In vitro diagnosztika – hol tartunk ma?” című szakmai napján. A szakmai napon a kérdéskörről előadást tart többek között prof. Nékám Kristóf klinikusi szempontból, dr. Király Viktória Anna pedig labordiagnosztikai oldalról.

Téma szakértője

 • Prof. Dr. Nékám Kristóf

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, belgyógyász, klinikai farmakológus
 • Specialitások:
  • ételallergiák
  • szisztémás autoimmun betegségek
  • több szervrendszert érintő allergiás megbetegedések
  • multiplex allergia teszt
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Vélemények prof. dr. Nékám Kristófról>>>

Orvos válaszol

Üdvözlöm. Kisfiam szeme mellett és hónaljanal kiszáradásos foltok vannak. Erdélyben voltunk borgyogyasznal aki elkuldott vérvételre és kijott hogy allergia okozza. Kérdésem az lenne milyen irányban lenne érdemes elindulni. Milyen allergia tesztet kellene elvegeztetni elsőként.

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Kérdező,

További vizsgálatokat személyes megbeszélés, kikérdezés, szakorvosi vizsgálat nélkül nem tudunk javasolni, mert ilyen tüneteket okozhat több fajta dolog is, étel, pollen, por, tusfürdő, krémek, mosószer de akár öblítő is.
Javasoljuk egy allergológus gyermekorvos felkeresését.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
vezető asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Higgadt, körültekintő

Professzor úr higgadt és rendkivül körültekintö gyógyitani akaró hozzáállása. Valamint megfellebbbezhetetlenül nagy tudása.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Hisztamin diéta – így működik

Hisztamin diéta – így működik

Az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet azoknak, akik a hisztamintartalmú élelmiszerekre tünetekkel - például tüsszögés, viszketés, hasfájás vagy csalánkiütés - reagálnak. Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a hisztamin diéta lépéseit ismertette.

További részletek
Mit használjak torokviszketés ellen?

Mit használjak torokviszketés ellen?

Végtelenül bosszantó jelenség, sok allergiás beteg napjait teszi tönkre a torokviszketés. Rendszerint az apránként kortyolt üdítők és elszopogatott cukorkák sem oldják meg a helyzetet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tehetünk a torokviszketés ellen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA