Tévúton az allergiások? Sokan pusztán vérteszt alapján diagnosztizálnának és kezelnének – piackutatási eredmény

Tévúton az allergiások? Sokan pusztán vérteszt alapján diagnosztizálnának és kezelnének – piackutatási eredmény

Prof. Dr. Nékám Kristóf Módosítva: 2017.12.06
A magyar allergiások 26%-a szerint egy egyszerű vérteszt elégséges az allergia diagnózisának felállításához, a kezelés meghatározásához.

A Budai Allergiaközpont megbízásából végzett közvéleménykutatás meglepő, egyben elgondolkodtató eredményt hozott: Magyarországon az allergiás emberek 26%-a szerint a vérvizsgálat önmagában elegendő az allergia diagnózisának felállításához, a kezelés meghatározásához. A megkérdezettek mindössze 60%-a mondta azt, hogy a diagnózishoz és kezeléshez a vérteszt csak egy adalék, annak eredménye, a tünetek, a klinikai kép együttesen határozzák meg a kezelést.

A kutatás során megkérdezésre kerültek az allergológiával foglalkozó szakorvosok is, akik kivétel nélkül egybehangzó választ adtak: vértesztes allergiavizsgálat esetén a kezelés meghatározásához figyelembe veszik a vérteszt eredményét, és azt a klinikummal együtt értékelik.

A kutatás felhívja a figyelmet arra, hogy az utóbbi években jelentős változás zajlik az egészségügyi ellátásban. A egészségügyi szolgáltatások, azon belül is a laborvizsgálatok már mindenki számára közvetlenül – szakorvosi beutaló és kontroll nélkül – elérhetők, az interneten korlátlanul rendelkezésre állnak az eredmény értékelését „segítő” fórumok, leírások, tudományos és féltudományos anyagok.

Kérdés, hogy hová vezethet az öndiagnózis és önkezelés megfelelő tudás nélkül.

A Budai Allergiaközpont, mint Magyarország egyik legjelentősebb allergológiai szakmai műhelye, korunk egészség-szociológiai folyamatait követve erre a kérdésre keresi a választ a 2016. november 26-án megrendezésre kerülő „In vitro diagnosztika – hol tartunk ma?” című szakmai napján. A szakmai napon a kérdéskörről előadást tart többek között prof. Nékám Kristóf klinikusi szempontból, dr. Király Viktória Anna pedig labordiagnosztikai oldalról.

Téma szakértői

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász
Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
Dr. Tárnok Ildikó

Dr. Tárnok Ildikó

allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász

Orvos válaszol

jó napot
érdeklődni szeretnék.apro pont szerű kiütések jelentek meg rajtam es a páromon.ami viszket egy 10-15percig utánna már nem.de a helye ott marad.van egy 10 éves lanyunk akin nincs ilyen tünet.imkabb a labfejen es a labszaron vannak. de nekem a karomon is jott elo mar .
nem tudjuk mi lehet az ok.esetleg tudna segíteni?

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Kérdező

A pontos diagnózis felállításához mindenképpen szükséges a beteg vizsgálata. Enélkül sajnos további kezelést sem tudok javasolni.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK