Új útmutató ételallergiásoknak – a Mentes és Finom védjegy

Új útmutató ételallergiásoknak – a Mentes és Finom védjegy

allergiakozpont.hu Létrehozva: 2015.04.03 Módosítva: 2023.11.14

A közeljövőben egy új jelölés segít eligazodni az ételallergiásoknak az allergénmentes élelmiszerek útvesztőjében. A Mentes és Finom emblémát éttermek, cukrászdák, pékségek, kávézók vagy pizzériák ajtóin is láthatjuk majd. A védjegy garanciát ad arra, hogy a betérő vendég biztosan allergénmentes ételekből választhat. A védjegy kiötlőjével, dr. Babai Lászlóval beszélgettünk.


A közeljövőben egy új jelölés segít eligazodni az ételallergiásoknak az allergénmentes élelmiszerek útvesztőjében. A Mentes és Finom emblémát éttermek, cukrászdák, pékségek, kávézók vagy pizzériák ajtóin is láthatjuk majd. A védjegy garanciát ad arra, hogy a betérő vendég biztosan allergénmentes ételekből választhat. A védjegy kiötlőjével, dr. Babai Lászlóval beszélgettünk.

Hogyan született a Mentes és Finom ötlete?

- Az Allergiamentes Életért Alapítvány 2010-es elindulása óta több programot is szerveztünk, amivel az allergiás, asztmás betegek mindennapjait igyekeztünk könnyebbé tenni. A táplálékallergiások, ételintoleranciában szenvedők számának növekedése kapcsán úgy gondoltuk, hogy fontos kidolgozni egy olyan rendszert, ami gyakorlati segítséget nyújt. Az alapítvánnyal kapcsolatban álló betegek igényeit figyelembe véve kezdtük el megszervezni a Mentes és Finom védjegyet.

Mire számíthat a beteg, ha védjeggyel ellátott üzletben vacsorázik, vagy vásárol?mentes és finom védjegy

- Sajnos elég sok a negatív tapasztalat az allergénmentesként címkézett élelmiszerekkel kapcsolatban. A termék készítője a legtöbb esetben nincs tisztában azzal, hogy a gluténmentesség eléréséhez például nem elegendő a hagyományos lisztet gluténmentesre cserélni, az elkészítés módja is lényeges. Az allergén nagyon sok esetben az alapanyagok tárolása, vagy sütés-főzés közben kerül az ételbe. Allergiásoknál, ételérzékenyeknél pedig már egészen kis mennyiség is tüneteket okozhat.
A Mentes és Finom embléma megszerzése garantálja, - amennyiben az adott vendéglátóhely vállalja az auditálási folyamat elvégzését - hogy tud és akar allergén mentes élelmiszert a vásárló számára ki- vagy felszolgálni, és a védjeggyel ellátott étel garantáltan mentes az emblémán feltüntetett allergéntől. A védjegy egy évre érvényes, 12 hónap elteltével az audit megismétlésére kerül sor.

Milyen allergénekre igényelhető védjegy?

- Első körben a védjegy a leggyakoribb allergénekre terjed ki: glutén-, tejfehérje-, laktóz-, tojás- és szójamentes emblémát biztosítunk.

A védjegy igényléséhez számíthat-e gyakorlati segítségre is a vendéglátóhely az Alapítványtól?

- Természetesen igen, hiszen a védjegy lényege épp a biztonságos étkezés lehetőségének terjesztése. Célunk az allergén élelmiszereket helyettesítő alapanyagok megismertetése, a mentes sütés-főzés lépéseinek és praktikáinak bemutatása, az ételek, főzéshez használt eszközök tárolásától egészen az étel elkészítéséig. Jelenleg folyamatban van a sütés-főzés tanfolyamok szervezése, ahová az érintett vendéglátóhelyek szakemberei mellett szívesen látjuk majd a szülők, gyakorló édesanyák, vagy maguk az érintettek, ételallergiával, intoleranciával küzdők jelentkezését is.

A fővárostól távolabb élők számára is elérhetőek lesznek a Mentes és Finom keretén belül nyújtott szolgáltatások?

- Terveink szerint igen, a védjegy kidolgozásában több, az ország távolabbi pontjain működő szervezet segítségét is kértük. A Mentes és Finom működtetésében, fenntartásában, terjesztésében az Alapítvánnyal együttműködésben részt vesz: a veszprémi Táplálék Érzékenyek Alapítvány, a Vas megyei Lisztérzékenyek Érdekvédelmi Egyesülete – Szombathely, a Lisztérzékenyek Békés megyei Közhasznú Egyesülete – Békéscsaba, "Cöli" Lisztérzékenyek Közhasznú Egyesülete – Szeged, a Dietetikusok Országos Szövetsége, a Lisztérzékenyek Érdekvédelmi Egyesülete és a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság. Idővel mind szélesebb lefedettséget szeretnénk biztosítani az érdeklődők részére, az ország egész területén. Reményeink szerint egyre több helyen találkozhatunk majd a Mentes és Finom logóval, a fővárosban és vidéken egyaránt.

Bővebb információ: www.mentesesfinom.hu
https://www.facebook.com/MentesEsFinom

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok