A rosacea tünetei általában 40-50 éves kor körül kezdődnek, a kiváltásban szereplő tényezők sokfélék lehetnek.
Örökletes tényezőkön kívül fontos szerepe van bármely gyomor-bél rendszeri betegségnek, vérnyomás-ingadozásnak, nőknél a klimax idején a petefészek hormontermelésének egyenetlenségének.
Minden kimelegedést, értágulatot előidéző faktor (pl. alkohol, kávé, forró ételek, erős fűszerek fogyasztása) is a tünetek fellángolásához vezethet. E tényezők kezdetben csak múló értágulatot és bőrvörösödést okoznak, később a kiserek falának tartós károsodása miatt az értágulatok is állandósulnak.
Tulajdonképpen az UV-sugárzás (napfény), a hőhatás és bizonyos szteroid kenőcsök is a tartós érfali károsodás kialakításán keresztül vezetnek a rosacea tüneteinek fellángolásához, illetve romlásához. A tágult erekből gyulladást keltő anyagok jutnak a bőrbe, ezek eredményezik a gennyes "pattanások" kialakulását, majd jóval később ez a gyulladásos beszűrődés kötőszöveti és faggyúmirigy-túlburjánzást gerjesztve alakítja ki a végstádiumot jelentő krumpliorrot.
Aki frissen szembesül a darázscsípés allergiával, akár önmagára, akár valamelyik családtagjára vonatkozóan, számos égető kérdés merülhet fel benne, amelyekre csak szakorvos válaszolhat hitelesen. Honnan tudhatjuk, hogy valóban anafilaxiás sokk zajlik? Még az Epipen injekció beadása után is mentőt kell ezután hívni? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa.
Ki ne kívánna meg a nagy melegben egy hideg sört, néhány gombóc fagyit, vagy ülne be esténként egy bárba koktélt kortyolgatni? A gluténérzékenyeknek azonban ilyenkor is résen kell lenniük, ugyanis az alkoholok egyes fajtái és a fagyitölcsér is tartalmaz glutént. Vajdovich Dorottya, az Allergiaközpont – Prima Medica dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató segített a tájékozódásban.