Sacher torta (gluténmentes)

Sacher torta (gluténmentes)

allergiakozpont.hu Módosítva: 2017.11.17 21:46
Sacher torta (gluténmentes)

Minden csokoládétorták leghíresebbjének eredeti receptjét a Sacherben, páncélszekrénybe zárva tartják, és kincsként őrzik. A következő recept egy valamelyest leegyszerűsített, de az eredetihez közel álló variáció - lisztérzékenyek részére.

Hozzávalók egy 22-24 cm átmérőjű sütőformához:

  • 140 g szobahőmérsékletű vaj
  • 110 g porcukor fél vaníliarúd kikapart belseje
  • 6 tojássárgája
  • 130 g étcsokoládé (gluténmentes)
  • 6 tojásfehérje
  • 110 g kristálycukor
  • 140 g szitált kukoricaliszt (vagy más gluténmentes liszt)
  • kb. 200 g sárgabaracklekvár
  • Vaj és gluténmentes liszt a formához
  • Tejszínhab díszítésül a tálaláshoz
  • A mázhoz: 200 g kristálycukor
  • 125 ml víz
  • 150 g csokoládé (gluténmentes)

Elkészítés
A puha vajat a porcukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével krémes állagúra keverjük egy edényben. Egyenként, lassan hozzáadjuk a tojások sárgáját, és az egészet habos masszává verjük. A csokoládét vízfürdőben megolvasztjuk, és hozzákeverjük a masszához. A tojásfehérjét keményre felverjük, közben hozzáadjuk a kristálycukrot. A tojásfehérjét a massza tetejére helyezzük, ráhintjük a lisztet és az egészet óvatosan elkeverjük. Egy sütőforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kikenjük vajjal, és megszórjuk liszttel. A masszát beleöntjük a formába, és elegyengetjük. Előmelegített sütőben 170 fokon, 55-60 percig sütjük úgy, hogy az első 10-15 percben a sütő ajtaját egy ujjnyira nyitva hagyjuk. A tortaformát fejjel lefelé egy tortarácsra fektetjük, és 20 percig hűlni hagyjuk, majd eltávolítjuk a papírt, és a tésztát a formában hagyjuk teljesen kihűlni. A tortát kivesszük a formából, félbevágjuk, mindkét felét megkenjük a meglangyosított lekvárral, majd újra összerakjuk. Oldalait is megkenjük lekvárral. A mázhoz cukros vizet forralunk 5-6 percig, majd hagyjuk kihűlni. Csokoládét melegítünk, a cukros sziruphoz adjuk, és simára keverjük. A langyos masszát a tortára öntjük, és amilyen gyorsan csak lehet, egyenletesen elosztjuk a torta egész felületén. Pár órát hűlni hagyjuk, amíg az egész meg nem szárad, majd szeletekre vágva friss tejszínhabbal tálaljuk.

Forrás:http://www.elelmiszerallergia.hu

Hírek

Hashimoto-kórral küzd? Érdemes a lisztérzékenységet is kivizsgáltatni

Hashimoto-kórral küzd? Érdemes a lisztérzékenységet is kivizsgáltatni

Mi közös lehet a Hashimoto-kórban és a cöliákiában? Az autoimmun eredet! Az autoimmun betegségek lényege, hogy a szervezet a saját sejtjeit idegennek, illetve ártalmatlan anyagokat ártalmasnak tekint és támadásba lép ellenük. A Hashimoto esetében a pajzsmirigy az érintett, a cöliákiában (lisztérzékenységben) pedig a káros immunválasz a vékonybélbolyhok pusztulását eredményezi. Éppen ezért nem ritka, hogy a két állapot együttesen van jelen. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont – Prima Medica gasztroenterológusa ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyik megléte esetén érdemes a másikat is kivizsgáltatni.

További részletek
Atópiás dermatitisz vagy ekcéma? Ismerni kell az allergiás hátteret

Atópiás dermatitisz vagy ekcéma? Ismerni kell az allergiás hátteret

Az allergiás bőrbetegség egy általános megnevezés, amelynek többféle megnyilvánulási formája ismert az atópiás dermatitisztől az ekcémáig. Közös bennük, hogy bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketést okoznak. De vajon mi okozza a tüneteket, és elég-e csupán a tüneteket kezelni, vagy a kiváltó ok, az allergia kezelése is elérhető? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa és klinikai immunológusa, gyermektüdőgyógyász a differenciál diagnózis jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK