Terhességi Asztma

Terhességi Asztma

Módosítva: 2021.08.14 18:34

A terhesség egy különleges élettani állapot. Most két testért lélegzik, így asztmájának ellenőrzése különleges jelentőséggel bír. Tudnia kell, hogy az asztma nem növeli a különböző fejlődési rendellenességek kialakulásának a valószínűségét. Az asztma jól kontrollálható a terhesség ideje alatt.

Asztma és terhesség

Az asztmás betegek számának növekedésével párhuzamosan a terhes anyák körében is folyamatosan nő az asztma előfordulásának gyakorisága - állítja egy frissen megjelent amerikai felmérés. Az adatok szerint az állapotos nők 3,7-8,4%-a asztmás. Ezzel az asztma a leggyakoribb orvosi komplikációt jelentő betegség terhesség alatt.

 

Az asztmás nők többsége jól érzi magát a terhesség ideje alatt, de az esetek mintegy 30%-ban a tünetek súlyosbodása figyelhető meg. Egy több száz kismamán végzett vizsgálat eredménye szerint az asztma 35%-uknál súlyosbodott, 28%-uknál javult, és 33%-uknál maradt változatlan súlyosságú. Egyes esetekben az asztmás tünetek terhesség alatt jelentkeznek első ízben. Ezért tanácsos, hogy a terhesség tervezésekor szakorvossal konzultáljon, aki aprólékosan megvizsgálja Önt, kikérdezi a kórelőzményeket illetően, megállapítja, hogy melyek azok a tényezők, amelyek asztmás rohamot válthatnak ki és rendszeresen légzésfunkciós vizsgálatokat is végez.


A leggyakoribb tévedések a betegség súlyosságának alábecsülése, a tünetek súlyosbodásának elégtelen kezelése.


Súlyosbodás esetén a főbb tünetek a terhesség 29. és 36. hete között jelentkeznek. Ha nincs ellenőrizve, az asztma veszélyeztetheti az Ön és gyermeke egészségét. A terhességi szövődmények nem vagy helytelenül kezelt asztma esetén elsősorban a következők lehetnek: preeclampsia, magas vérnyomás, hányinger, hüvelyi vérzések, koraszülés. A magzati szövődmények magukba foglalják az elhalálozás veszélyének fokozódását szülés során, kis születési testsúlyt.

 

Melyek a legfontosabb tudnivalók ?

Ahhoz, hogy ellenőrizni tudja asztmáját, tudnia kell a következőket:

 • Melyek az asztmás rohamokat kiváltó tényezők? Ezek lehetnek allergének mint a házipor, penészgombák, virágpor, állatszőr, irritáló anyagok ,(dezodorok, füst) vagy fizikai megerőltetés.
 • A vírusos légúti fertőző megbetegedések gyakran válthatnak ki asztmás rohamokat. A zsúfolt helyek elkerülése csökkenti a vírusokkal való kontaktus lehetőségét.
 • A dohányzás mellőzése és a passzív dohányzás elkerülése különösen fontos, mivel a dohányfüst az asztmás rohamok kiváltásáért felelős, fontos tényező, és a magzatra is káros hatást fejthet ki.
 • Melyek azok a tünetek, melyek az asztmás roham kezdetét jelzik?


Leggyakrabban a figyelmeztető jelek a köhögés, kaparó-viszkető érzés a torokban, fáradékonyság, tüsszögés, fejfájás, a légzés módosulása. Nehézlégzés gyakran észlelhető terheseknél; ezért fontos ennek az asztmás fulladásos rohamoktól való megkülönböztetése. A kilégzési csúcsáramlás-mérő készülék mindennapi használatával nyomon követhető a betegség alakulása a terhesség ideje alatt. A légzési funkciók folyamatos figyelemmel kísérése lehetővé teszi ezek rosszabbodásának korai felismerését és a kezelés idejében történő módosítását.

 

Kezelés

Az asztma kezelésének legfontosabb szempontja terhesség során az anya egészségének biztosítása a magzat normális fejlődése mellett. Ennek során el kell érni, hogy:

 • ne legyenek nappali, illetve éjszakai krónikus tünetek,
 • legfeljebb minimális exacerbáció forduljon elő (exacerbáció: fellobbanás; krónikus gyulladásokra
 • így az asztmára is - jellemző, hogy időnként aktivizálódik a gyulladás, felerősödnek a tünetek)
 • a betegség ne korlátozza a terhest napi aktivitásában,
 • maradjon fent a normális tüdőfunkció,
 • ne forduljon elő gyógyszerelési mellékhatás,
 • a rövid hatású inhalatív beta-2 agonisták a lehető legritkábban kerüljenek alkalmazásra. (Rövid hatású béta-2 izgatók: az asztma kezelésének alapgyógyszerei közé tartoznak. A béta-2 receptor izgalmának hatására tágulnak a légutak. Mellékhatása, hogy a légutak tágítása mellett tágítja az ereket, fokozza a szívfrekvenciát, ezzel terheli a keringési rendszert. Emiatt általában nem a krónikus, nap mint napi kezeléshez használják, hanem az asztmás rohamok gyors oldására.)

 

Bizonyított tény, hogy mind a magzat, mind a terhes nő számára biztonságosabb az asztma kezelése gyógyszerekkel, mint a tünetekkel, légzési nehezítettséggel járó kezeletlen asztma megléte. A kezeletlen asztma csökkenti a vér oxigéntartalmát, ezzel gátolja a magzat egészséges fejlődését.

 

A kezelés fő szempontjai

Az asztma kezelése négy szempont körül csoportosul:

 • Az asztma súlyosságának folyamatos mérése és követése légzésfunkciós vizsgálattal,
 • Az asztmás rohamot kiváltó tényezők (dohányfüst, allergének, hideg, stb.) elkerülése,
 • Páciensoktatás,
 • A gyógyszeres kezelés állapotnak megfelelő folyamatos optimalizálása

 

A legfontosabb, hogy ismerje a megelőzési lehetőségeket és a tünetek korai kezelésének módjait. Ne feledje, hogy az asztmában szenvedő terhes nő kettőnek biztosítja a levegőt.

 

Kezelés a szülés alatt

Általában szülés közben nem lép fel asztmás roham. Ugyanakkor fontos, hogy megbeszélje orvosával az érzéstelenítéssel kapcsolatos kérdéseket a szülés beindulása előtt, főleg, ha fennáll a császármetszés lehetősége. Lényeges, hogy a megfelelő asztmaellenes szerek kéznél legyenek, legjobb, ha a saját otthoni gyógyszereit viszi magával.

 

Kerülendő az F2 prosztaglandin használata a szülés beindítására, mivel hörgszűkítő hatása van. Fontos, hogy ezeket a lehetőségeket időben megbeszélje orvosával, csökkentve ezáltal a szülés közben előadódható komplikációk lehetőségét.

 

Szoptatás

Az elegendő ideig történő szoptatás megelőzheti, késleltetheti a gyermekkori asztma kialakulását. A terhesség ideje alatt használt gyógyszerek általában a szoptatás folyamán is probléma nélkül használhatóak. Megjegyzendő, hogy az inhalációs gyógyszerek minimális mennyiségben választódnak ki az anyatejjel, ezért főleg ezek javasoltak.

Hírek

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Az allergiás betegségek kezelése olyan mértékben fejlődött az elmúlt években, hogy ma már minőségi, akár tünetmentes életet biztosíthatunk allergiával küszködő, várandós pácienseink számára is – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész orvosa, akit arról kérdeztünk, hogy belekezdhetnek-e az allergénspecifikus immunterápiába a kismamák.  

További részletek
Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Az utóbbi hetek csapadékos időjárása a pázsitfűfélék fejlődésének is kedvezett, amelyek pollenkoncentrációja közepes-magas tartományban van jelen a levegőben. Lehet, hogy a pollenallergiásoknak érdemes lesz ismét maszkot viselniük? A kérdésre dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakembere válaszol.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK