Allergiák

Allergiák

Módosítva: 2021.11.02 12:48

Az allergia a szervezet téves immunválasza, amikor is olyan anyag, molekula ellen védekezik, amely alapjában véve ártalmatlan, nem jelent a szervezetre. A betegség hátterében lévő allergiás immunválaszban részt vehetnek IgE immunoglobulinok, eosinophil és basophil fehérvérsejtek, limphociták, hízósejtek, stb.

Hírek

Ha nyár, akkor sör és fagyi? Kisokos gluténérzékenyeknek

Ha nyár, akkor sör és fagyi? Kisokos gluténérzékenyeknek

Ki ne kívánna meg a nagy melegben egy hideg sört, néhány gombóc fagyit, vagy ülne be esténként egy bárba koktélt kortyolgatni? A gluténérzékenyeknek azonban ilyenkor is résen kell lenniük, ugyanis az alkoholok egyes fajtái és a fagyitölcsér is tartalmaz glutént. Vajdovich Dorottya, az Allergiaközpont – Prima Medica dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató segített a tájékozódásban.

További részletek
Nem IgE ételallergia - mit jelent és hogyan lehet kimutatni?

Nem IgE ételallergia - mit jelent és hogyan lehet kimutatni?

Ha valakinél felmerül, hogy bizonyos élelmiszerek miatt jelennek meg nála enyhébb-súlyosabb emésztőszervi vagy egyéb tünetek, nagyon alapos kivizsgáláson kell eldönteni, pontosan milyen típusú ételérzékenység állhat a háttérben. Az immun-mediált ételérzékenységek jelentős részében IgE típusú ellenanyagok játszanak főszerepet, de dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont – Prima Medica csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus a nem IgE mediált ételallergiákra is felhívta a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK