244-es nanotechnológiás allergia teszt
Asztma

Asztma tünetei

Az asztma tüntei

  • Gyorsuló vagy nehezebbé váló légzés, zihálás
  • Gyakori köhögés, elsősorban éjszaka, de fizikai terheléskor is jelentkezhet
  • Mozgás során gyengeség érzése, kifáradás érzése, ami felgyorsuló rövid légzéssel, vagy sípoló légzéssel is társul
  • Mellkason szorító, nyomó érzés
  • Alvászavarok
  • Meghüléses, hurutos tünetek

Mikor jelentkeznek az asztma tünetei?

Asztma bármely életkorban kialakulhat, azonban gyermekkorban a leggyakoribb krónikus betegségnek számít. Asztma tünetei gyerekeknél leggyakrabban három éves kor körül alakulnak ki. Az asztma tünetek az egészen rövid pár perces légzészavartól a hosszabb rohamokig, egyéni állapottól függően változhatnak. Szinte minden asztmás beteg más asztma tünetekről számol be. Az  asztma tüntei időnként "eltűnnek", csillapodnak, majd újra visszatérnek. Jellemzően az asztma tüneteinek előfodulása és erőssége egyénenként változik, az összes asztma tünet egyszerre csak nagyon ritkán fordul elő.

Az asztma tünetei a tavasztól- őszig terjedő pollenszezonban felerősödhetnek, mivel az allergének kifejezetten izgathatják a beteg tüdő-nyálkahártyáját, hörgőit.

Az asztma tünetei mérsékelhetők, illetve tünetmentesíthetőek a ma használatos asztma gyógyszerekkel. A megfelelő kezelés megakadályozza az asztma tüneteinek súlyosbodását és a betegség romlását lelassítja. Amennyiben Önnek allergiás asztmája van, minden egyes allergénnel való találkozás súlyosbíthatja állapotát. Asztma tünetei a stressznek, az időjárás változásainak is függvénye.

Az asztma tünteinek kivizsgálását magánrendelőnkben tüdőgyógyász szakorvosaink végzik, akik az asztma gyógyszerek kezelését is beállítják és kontrollálják a beteg állapotát.