Milyen tünetek jelzik, ha az asztma mellett légúti allergia is kialakult?

Milyen tünetek jelzik, ha az asztma mellett légúti allergia is kialakult?

Dr. Tárnok Ildikó Létrehozva: 2019.08.30 Módosítva: 2020.06.08

Fel nem ismert légúti allergia is okozhatja, ha asztmás betegként a kezelőorvos által felírt gyógyszereket szedjük, s ennek ellenére tüneteink rosszabbodnak. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mit tegyünk ilyen esetben.

Légúti allergénektől fokozódnak az asztmás tünetek

Az asztma tünetei rosszabbodhatnak bizonyos triggerek hatására. Triggereknek nevezünk minden olyan tényezőt, ami a beteg állapotát rontja. Ilyen például a fizikai terhelés, időjárás változás, dohányfüst vagy légúti fertőzés, de egyidejűleg fennálló refluxbetegség esetén a savas panaszok fokozódása miatt is sok asztmásnál rosszabbodnak a tünetek.

Allergiás asztma esetén egy új, az asztmás tüneteket előhozó, felerősítő körülmény jelenik meg: a légúti allergének. A felnőtt asztmás betegek 60-70 százalékánál mutatható ki allergia is. Ilyen esetben allergiás asztmáról beszélünk. Attól függően, hogy a beteg mire allergiás, erősödő tüneteket, asztmás rohamot provokálhatnak az alábbi légúti allergének:

- pollenek

- háziállatok szőre

- poratka

- penészgomba.

„Ha valaki asztmás, és az utóbbi időben egyre többször tapasztal rosszulléteket: köhögés, sípoló légzés, mellkasi szorító érzés és nehézlégzés jelentkezik látszólag minden ok nélkül, akkor mindenképp vizsgáltassa ki magát. Pollenszezonban felmerül a gyanú, hogy esetleg egy fel nem ismert légúti allergia miatt is jelentkezhetnek ill. rosszabbodhatnak az asztmás tünetei.”

Asztma mellett allergiás tünetek is jelentkezhetnek.

A kivizsgálás lépései

Azt, hogy pontosan mitől romlanak az asztmás tünetek, allergia vizsgálattal lehet kideríteni. A Prick-teszt, vagy más néven bőrpróba során az alkar bőrére allergén kivonatot cseppentenek, majd ezen keresztül apró karcolást végeznek. Ha körülötte duzzanat, vörösség alakul ki és viszketés jelentkezik, akkor a vizsgálat pozitív, vagyis a beteg az adott allergénre érzékeny

Amennyiben most szeretnénk a vizsgálatot elvégeztetni, fontos tudni, hogy pollenszezonban, súlyos allergiás tünetek, terhesség esetén vagy egyes gyógyszerek, pl. antihisztaminok szedése mellett erre nincs mód, vagy nem ad megbízható eredményt. Ilyen esetben vérvizsgálatot végeznek, mely során a vérben keringő, allergénre specifikus IgE antitestek szintjét határozzák meg, majd a diagnózishoz az eredményt a beteg tüneteivel összevetve értékelik.

Allergia vérvizsgálat

Hogyan kezelhető az allergiás asztma?

Ilyenkor az allergiát és az asztmát együtt kell kezelni. Elképzelhető, hogy emiatt módosítani kell az asztmára szedett gyógyszereken, illetve ezt mindenképp ki kell egészíteni az allergiás tünetek elleni készítményekkel. A kezelőorvos által felírt inhalációs szteroidok, hörgőtágítók és allergia ellenes orrspray-k, tabletták segítségével, az asztma és az allergia együttes kezelésével valódi javulás érhető el. Az allergének azonosítása után törekednünk kell rá, hogy a környezetünkben minimalizáljuk azok előfordulását. Ennek érdekében a következőket érdemes megfogadni:

  • Pollenallergia esetén szezonban minden este javasolt hajat mosni, a párnahuzatot gyakrabban cserélni.
  • Az utcai ruhát tartsuk a hálószobán kívül, szabaduljunk meg a felesleges porfogóktól, például újságoktól, plüssöktől, a könyvek kerüljenek inkább a nappaliba.
  • Legalább hetente egyszer porszívózzunk nagy teljesítményű, HEPA szűrős készülékkel.
  • Allergénmentes, 60 vagy 90 fokon mosható ágyneműt használjunk. Az ágynemű huzatot hetente, az ágyneműt havonta mossuk át magas hőmérsékleten. 60 fok felett a poratkák elpusztulnak.
  • Háziállat allergia esetén kedvencünket ne engedjük be a hálószobába, de lehetőség szerint a lakásba se.

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Érthető tájékoztatás

Kedves, segítőkész légkör. Világos, érthető tájékoztatás. Gyors ügyintézés

További vélemények

Hírek

Utazók hasmenése – engem is érinthet?

Utazók hasmenése – engem is érinthet?

Ha külföldi utazásra készül, érdemes erre is gondolnia. Az utazók hasmenése bárkinél előfordulhat, de vannak rizikócsoportok, akiknél magasabb a kialakulásának kockázata. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy kiknek kell fokozottan figyelniük.

További részletek
Így vizsgálható a szénanátha gyerekeknél

Így vizsgálható a szénanátha gyerekeknél

Szénanáthás tünetek már bölcsődés és óvodáskorú gyerekeknél is jelentkezhetnek. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tüneteknél forduljunk orvoshoz és hogyan zajlik a kivizsgálás.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!