Milyen tünetek jelzik, ha az asztma mellett légúti allergia is kialakult?

Milyen tünetek jelzik, ha az asztma mellett légúti allergia is kialakult?

Dr. Tárnok Ildikó Módosítva: 2020.06.08

Fel nem ismert légúti allergia is okozhatja, ha asztmás betegként a kezelőorvos által felírt gyógyszereket szedjük, s ennek ellenére tüneteink rosszabbodnak. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mit tegyünk ilyen esetben.

Légúti allergénektől fokozódnak az asztmás tünetek

Az asztma tünetei rosszabbodhatnak bizonyos triggerek hatására. Triggereknek nevezünk minden olyan tényezőt, ami a beteg állapotát rontja. Ilyen például a fizikai terhelés, időjárás változás, dohányfüst vagy légúti fertőzés, de egyidejűleg fennálló refluxbetegség esetén a savas panaszok fokozódása miatt is sok asztmásnál rosszabbodnak a tünetek.

Allergiás asztma esetén egy új, az asztmás tüneteket előhozó, felerősítő körülmény jelenik meg: a légúti allergének. A felnőtt asztmás betegek 60-70 százalékánál mutatható ki allergia is. Ilyen esetben allergiás asztmáról beszélünk. Attól függően, hogy a beteg mire allergiás, erősödő tüneteket, asztmás rohamot provokálhatnak az alábbi légúti allergének:

- pollenek

- háziállatok szőre

- poratka

- penészgomba.

„Ha valaki asztmás, és az utóbbi időben egyre többször tapasztal rosszulléteket: köhögés, sípoló légzés, mellkasi szorító érzés és nehézlégzés jelentkezik látszólag minden ok nélkül, akkor mindenképp vizsgáltassa ki magát. Pollenszezonban felmerül a gyanú, hogy esetleg egy fel nem ismert légúti allergia miatt is jelentkezhetnek ill. rosszabbodhatnak az asztmás tünetei.”

Asztma mellett allergiás tünetek is jelentkezhetnek.

A kivizsgálás lépései

Azt, hogy pontosan mitől romlanak az asztmás tünetek, allergia vizsgálattal lehet kideríteni. A Prick-teszt, vagy más néven bőrpróba során az alkar bőrére allergén kivonatot cseppentenek, majd ezen keresztül apró karcolást végeznek. Ha körülötte duzzanat, vörösség alakul ki és viszketés jelentkezik, akkor a vizsgálat pozitív, vagyis a beteg az adott allergénre érzékeny

Amennyiben most szeretnénk a vizsgálatot elvégeztetni, fontos tudni, hogy pollenszezonban, súlyos allergiás tünetek, terhesség esetén vagy egyes gyógyszerek, pl. antihisztaminok szedése mellett erre nincs mód, vagy nem ad megbízható eredményt. Ilyen esetben vérvizsgálatot végeznek, mely során a vérben keringő, allergénre specifikus IgE antitestek szintjét határozzák meg, majd a diagnózishoz az eredményt a beteg tüneteivel összevetve értékelik.

Allergia vérvizsgálat

Hogyan kezelhető az allergiás asztma?

Ilyenkor az allergiát és az asztmát együtt kell kezelni. Elképzelhető, hogy emiatt módosítani kell az asztmára szedett gyógyszereken, illetve ezt mindenképp ki kell egészíteni az allergiás tünetek elleni készítményekkel. A kezelőorvos által felírt inhalációs szteroidok, hörgőtágítók és allergia ellenes orrspray-k, tabletták segítségével, az asztma és az allergia együttes kezelésével valódi javulás érhető el. Az allergének azonosítása után törekednünk kell rá, hogy a környezetünkben minimalizáljuk azok előfordulását. Ennek érdekében a következőket érdemes megfogadni:

  • Pollenallergia esetén szezonban minden este javasolt hajat mosni, a párnahuzatot gyakrabban cserélni.
  • Az utcai ruhát tartsuk a hálószobán kívül, szabaduljunk meg a felesleges porfogóktól, például újságoktól, plüssöktől, a könyvek kerüljenek inkább a nappaliba.
  • Legalább hetente egyszer porszívózzunk nagy teljesítményű, HEPA szűrős készülékkel.
  • Allergénmentes, 60 vagy 90 fokon mosható ágyneműt használjunk. Az ágynemű huzatot hetente, az ágyneműt havonta mossuk át magas hőmérsékleten. 60 fok felett a poratkák elpusztulnak.
  • Háziállat allergia esetén kedvencünket ne engedjük be a hálószobába, de lehetőség szerint a lakásba se.

Téma szakértője

  • Dr. Tárnok Ildikó

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
  • Specialitások:
    • allergiás asztma
    • pollen allergia
    • légúti allergiák
    • asztma kezelése
    • poratka allergia

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

    • Hétfő, szerda, csütörtök : 1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)
    • Kedd: 1147 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák térnél)

    Vélemények dr. Tárnok Ildikóról>>>

     

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Betegközpontú, kedves

Nagyon elégedett vagyok a Doktornővel, aki kérdéseimre kedvesen válaszolt és érthetően elmagyarázott mindent. Hatalmas szaktudás betegközpontú hozzáállás és kedves személyzet. Bátran ajánlom mindenkinek!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok