Hogyan lehet biztonságosan csökkenteni az asztma gyógyszereket?

Hogyan lehet biztonságosan csökkenteni az asztma gyógyszereket?

Dr. Potecz Györgyi Létrehozva: 2016.10.24 Módosítva: 2017.12.06
Az asztma nem gyógyítható, de megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel a betegség tüneteit minimálisra lehet csökkenteni. A lépcsős kezelési terv lehetővé teszi, hogy a terápiát bizonyos idő elteltével módosítsuk, a korábban szedett gyógyszereket csökkentsük. Mitől függ, hogy kinél és mikor jön el az a pillanat, amikor kevesebb gyógyszer is elegendő a tünetmentességhez?

Az asztma nem gyógyítható, de megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel a betegség tüneteit minimálisra lehet csökkenteni. A lépcsős kezelési terv lehetővé teszi, hogy a terápiát bizonyos idő elteltével módosítsük, a korábban szedett gyógyszereket csökkentsük. Mitől függ, hogy kinél és mikor jön el az a pillanat, amikor kevesebb gyógyszer is elegendő a tünetmentességhez?

Lépcsős kezelés - csökkenteni és növeli is lehet a dózist

Az asztma terápiája során ún. több lépcsős kezelési tervet alkalmazunk. Az életkor, a tünetek súlyossága, gyakorisága és a vizsgálati eredmények függvényében állítunk össze egy kezdő terápiát, melyet bizonyos idő elteltével, a rendszeres kontroll vizsgálatok alkalmával van lehetőség módosítani – mondja dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A lépcsőkről le és fel is léphetünk, attól függően, hogy a beteg panaszai súlyosbodtak, vagy javultak-e az addig alkalmazott gyógyszeres kezelés mellett.

asztma kezelésEgy éve jól kontrollált asztmával van rá esély

A Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóirat egy korábban megjelent írásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy mennyi az az idő, aminek átlagosan el kell telnie, amíg az asztma kezelésére használt gyógyszerek mennyiségét csökkenteni lehet. A vizsgálat során olyan 4000 felnőtt és gyermek asztmás adatait összesítették, akik naponta szedtek gyógyszert a betegségük kezelésére. Az egy éve stabil, továbbra is gyógyszert szedő asztmások adatait ezt követően összevetették azokkal, akik egy év stabil (jól kontrollált) asztmát követően elhagyták a napi gyógyszeradagjukat. Az adatok összegzése után megállapították, hogy a gyógyszert elhagyó csoport mindössze 11 százalékánál jelentkezett a betegség tüneteinek súlyosbodása, 4-5 hónapon belül. A kutatók azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a gyógyszerek elhagyása kizárólag orvosi felügyelet mellett, a kezelőorvos javaslatára történhet.

Nem minden asztmásnak van szüksége napi gyógyszerszedésre

z asztma diagnózisát követően mindenki megkapja a személyre szabott terápiát, majd a kezelőorvossal egyeztetett időpontokban rendszeres kontroll vizsgálaton vesz részt. Az asztma típusától is függ, hogy a betegnél szükség van-e fenntartó kezelésre – magyarázza dr. Potecz Györgyi. A csak allergén indukált, szezonális, vagy másnéven allergiás asztmában, vagy a csak légúti fertőzések kapcsán tünetes BHR (bronchiális hiperreaktivitás, a hörgők túlérzékenysége) betegeknél nem szükséges állandó fenntartó terápia, de ez is rendszeres kontrollt igényel. Az asztma egyéb típusainál úgy állítjuk be a fenntartó kezelést, hogy az a legoptimálisabb legyen, biztosítsa a tünetmentességet.

Akár fél év után is elhagyhatja a napi gyógyszereket

A fél évenként javasolt kontroll vizsgálatok alkalmával a beteg és a kezelőorvos részletesen átbeszélik a tüneteket, amik a betegség kapcsán jelentkezhettek. Többek közt szó esik arról, hogy zavarta-e az asztma a mindennapos tevékenységeinek a végzésében, tapasztalt-e a betegség miatt éjszakai ébredéseket, illetve milyen gyakran kellett használnia az akut tünetek csillapítására belélegző készüléket. A vizsgálatok alapján pedig pontosan kimutatható, hogy mennyit változott a tüdőfunkció. Ezt összehasonlítva az előző vizsgálatnál mért értékkel, szintén fontos adatot kapunk ahhoz, hogy a gyógyszeres kezelést milyen irányba módosítsuk – magyarázza dr. Potecz Györgyi. A jelenlegi ajánlások szerint, ha a legalább 6 hónapja alkalmazott gyógyszeres kezeléssel az asztma jól kontrollált, a gyógyszerelést lehetőleg csökkenteni kell. A gyógyszerelés csökkenthető a dózis csökkentésével vagy egy gyógyszer elhagyásával. Ennek megfelelően a terápia folytatható az azonos, vagy az eggyel alacsonyabb lépcsőn.

Fontos kiemelni, hogy senkinek sem szabad felfüggesztenie a gyógyszerek szedését orvosi ellenőrzés nélkül, pusztán azért, mert bizonyos idő elteltével, jól beállított kezelés mellett jobban érezte magát! A fenntartó kezelés nagyon fontos, hogy az asztma súlyosbodását, az asztmás roham kialakulását megelőzzük. A gyógyszereket módosítani, vagy csökkenteni éppen ezért csak orvosi ellenőrzés mellett szabad!

További híreink>>>

Téma szakértője

  • Dr. Potecz Györgyi

  • Szakterületek:
    • tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • Asztma
    • COPD
    • légúti allergia
    • tüdőgyulladás kezelése
    • krónikus köhögés
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Vélemények dr. Potecz Györgyiről >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

A fenisztil tablettát,hogyan kell szedni?

Tisztelt Kérdező,

A fenistil tablettát az orvos utasításának megfelelően kell szedni. Amennyiben az orvos a szedésről nem rendelkezik, a tájékoztatójában lévő adagolási útmutató alapján kell szedni.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Világosan elmondott mindent

Világosan elmondta az immunterápia menetét, a lehetséges előnyöket-hátrányokat. Minden felmerülő kérdésemre választ kaptam. Kedves, udvarias, hatékony, nem húzta az időt, de semmi fontos dolog nem maradt ki.

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok