Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Dr. Sárdi Krisztina Módosítva: 2024.03.22 07:13

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az ételallergiával kapcsolatos online keresések

Az ételallergia világszerte a lakosság 10 százalékában van jelen, régiónként változó mértékben, nem meglepőt tehát, hogy az ételallergiákkal kapcsolatos online keresések száma is jelentős mértékben nőtt az elmúlt években – derül ki a Clinical and Translational Allergy folyóiratban közzétett tanulmányból. Az ecuadori kutatók a 2012 és 2022 közötti internetkeresések adatait elemezve tíz ország, köztük Magyarország ételallergiával kapcsolatos Google kereséseit vizsgálták meg. A keresési adatok elemzésekor kiderült, hogy a felhasználók az „allergia”, „ételallergia” és „földimogyoró allergia” keresőkifejezések mellett, nagy érdeklődést mutattak az olyan kapcsolódó kifejezések iránt is, mint a „laktóz intolerancia”, a „tejtermék intolerancia”, valamint a „cöliákia”. A legnagyobb érdeklődést kiváltó tünetek az „ekcéma”, „csalánkiütés” és az „anafilaxia” keresőszavak voltak ebben az időszakban. Az ételallergiával kapcsolatos diagnosztikai módszerek és tesztek iránt Írország mellett Magyarországon mutatkozott a legnagyobb érdeklődés, erre utal „ételallergia teszt" és az "ételintolerancia teszt" keresések gyakorisága. Érdekesség, hogy az életkorral kapcsolatos keresések között a "baba" és a "kisgyermek" keresőszavak is gyakran feltűntek. A „mandulatej" és a "szójatej" mind a 10 vizsgálatba bevont országban az említésre méltó keresések között szerepelt az élelmiszer-alternatívákra és az "adrenalinra" vonatkozó lekérdezések között. A vizsgálat fontos tanulságokkal szolgál a betegedukációval kapcsolatban az egészségügyi szakemberek számára – emelték ki a kutatók, hiszen támpontokat nyújt számukra abban, hogy az allergiával küszködő pácienseiket milyen témák foglalkoztatják.

Az öndiagnózis tévutakra vihet

-A Google az egészségügyi információk fontos forrásává vált. Pácienseink is gyakran fordulnak azA Google az ételallergiákkal kapcsolatos információk fontos  forrásává vált. internethez, hogy tájékozódjanak egészségügyi állapotukról, tüneteikről és a kezelésekről, még mielőtt hozzánk fordulnának – tapasztalja dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont orvosa is. A szakember úgy látja, hogy az étkezések kapcsán jelentkező panaszok miatt gyakran hiszik azt az érintettek, hogy ételallergiások, pedig a valódi ételallergia nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolják, és sokszor keverik az allergia és intolerancia fogalmát is. A hibás öndiagnózis miatt ráadásul sokan kezdenek diétázni, és száműznek bizonyos ételeket az étrendjükből, ami hiányállapotokhoz vezethet. Fontos tudni, hogy a gyomor- és bélrendszeri tünetek (puffadás, hasfájás, hasmenés, székrekedés, hányinger) nemcsak ételallergiát, hanem intoleranciát vagy egyéb betegségeket is jelezhetnek, így más-más más típusú kezelést is igényelnek– magyarázza Sárdi doktornő. Az ételallergia tünetei közvetlenül vagy rövid időn belül a problémás étel elfogyasztását követően lépnek fel. A szervezet heves immunválaszát bizonyos élelmiszerek fehérjéi okozzák, és a betegség akár súlyos következményekkel (légzészavar vagy életveszélyes anafilaxiás reakció) is járhat. Ilyen esetben tehát szigorú, élethosszig tartó diétára lesz szükség! Ezzel szemben a táplálékintolerancia hátterében az emésztőenzim hiánya (pl. laktóz-, hisztamin, fruktóz intolerancia) illetve a bél áteresztőképességének megváltozása áll. Tünetei nem közvetlenül étkezés után, hanem több órával, akár napokkal később jelentkeznek, és kizárólag az emésztőszervet érintik. Ha ételintoleranciánk van, akkor a tünetek a problémás élelmiszer elhagyásával megszűnnek.

-Ha arra gyanakszunk, hogy gyomor- és bélrendszeri panaszaink valamilyen élelmiszer fogyasztásával lehetnek összefüggésben, akkor ne állítsunk fel öndiagnózist az online információkra hagyatkozva, és ne kezdjünk bele a mostanában divatos étrendek valamelyikébe! Ha ételallergia áll fenn, akkor akár életveszélyes következményei is lehetnek az öndiagnózisnak vagy a halogatott kivizsgálásnak. Mihamarabb forduljunk tehát szakemberhez, aki az alapos anamnézist követően segít kiválasztani és értékelni is a számunkra megfelelő diagnosztikai tesztet. Amennyiben pedig diétára lesz szükségünk, a személyre szabott étrend kialakításában dietetikus szakember lesz segítségünkre.

Téma szakértői

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász
Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember MSc

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor úr !

Érdeklődnék, hogy Önöknél melyik szolgáltatást kellene választanom az alábbi esetben. Kisfiam kazein allergiás, mely évek óta tartó diétával jelenleg tünetmentes (diétahiba esetén rövid időn belül tünetel ) az iskolába kérnek friss igazolást a tejmentes étkezés biztosításához , mert a jelenlegi szakorvosi igazolása lejárt, de állami intézményben jelenleg 3-4 hónapos várólisták vannak, de így szeptembertől nem kaphatna diétás étkezést ami esetében erős gyomorfájdalom , bőrkiütés ( darabos, "homokos" érzetű bőr ) , kiborulás és kontrollálhatatlan hisztikkel , folyamatos felsőlégúti panaszokkal, hasmenéssel járna, melyeket a teljes tejkizárás óta csak hiba esetén tapasztaltunk. Mely vizsgálatra vagy konzultációra tudnánk Önökhöz bejelentkezni, hogy friss szakorvosi ajánlást kapjunk kisfiúnk diétás étkeztetéséhez ? Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK