Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.
A Magyar Gyermekorvosok Társasága Evidence Based Bizottsága, valamint három magyarországi orvostársaság vezető közös konszenzus nyilatkozatot adott ki, melyben a korai anyatejes táplálás meghatározó szerepére hívta fel a figyelmet az allergiás megbetegedések kockázatának csökkentésében. A nyilatkozatból kiderül, hogy a születés, valamint a korai táplálás módja nagy mértékben befolyásolja a bélflóra összetételét és az allergiás megbetegedések kialakulásának kockázatát.
-Az allergiás megbetegedések kifejezés egy gyűjtőfogalom, amely számos betegséget foglal magában, klinikai megnyilvánulása pedig rendszerint életkor szerinti megoszlást mutat. Csecsemő- és kisdedkorban főként atópiás bőrbetegségekkel találkozunk, az óvodáskorúaknál az asztmás tünetek, majd serdülő- és felnőttkorban az allergiás rhinitis kialakulásának esélye a legnagyobb. Ezt a folyamatot atópiás menetelésnek hívjuk, ami sok esetben életre szóló betegséget jelent – mondja Dr. Balogh Ádám. Az atópiás alkat és az allergiás menetelés kialakulásának hátterében meghatározó szerepe van a genetikai tényezőknek. Ez azt jelenti, hogy ha a szülők egyikénél fennáll az allergia, akkor a gyermek 20-40 százalékban örökölheti a hajlamot. Ha mindkét szülőnél fellelhető valamely allergiás megbetegedés, akkor ez az arány már 60-80 százalék. A genetikai tényezők mellett azonban születésünk módja is befolyásolja azt, hogy életünk során kialakul-e nálunk allergiás megbetegedés – magyarázza Balogh doktor. Kutatások igazolták, hogy a császármetszéssel született gyermekek mikróbiómja eltér a hüvelyi úton világra jött gyermekek bélflórájától. Ez azért is kritikus pont, mert a császármetszések aránya világszerte, így hazánkban is jelentősen nő (a statisztikák szerint minden 100 gyermekből kb. 40-et császármetszéssel segítenek világra). Amikor a magzat végighalad a szülőcsatornán, találkozik az anya hüvely-, bél- és bőrflórájával, ami nagy mértékben meghatározza mikrobiómját, és hatással lesz későbbi egészségi állapotára. A császármetszéssel világra jött gyermekek esetében ez nem történik meg, így ők nem jutnak hozzá azokhoz a hasznos baktériumokhoz, melyek a bélflóra egészségéért felelősek. Ez megnöveli az allergiás kórképek, az elhízás és számos egyéb betegség (pl. fertőzések, cukorbetegség) kialakulásának kockázata.
Éppen ezért a császármetszéssel született gyermekek esetében különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a bélflóra helyreállítására, amiben az anyatejes táplálásnak van kiemelt szerepe. Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a gyermek számára, ami összetételében és kalóriatartalmában is biztosítja a megfelelő fejlődést. Az anyatej elsősorban zsírokat, fehérjéket és szénhidrátokat tartalmaz, továbbá kisebb mennyiségben nyomelemeket és vitaminokat is – mondja Balogh doktor, aki egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy az anyatejben található oligoszacharidok kiváló tápanyagok a csecsemő bélflórája számára, és gyulladáscsökkentő hatásúak.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és számos szakmai grémium ezért is javasolja a legalább hat hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálást. Anyatej hiányában olyan hidrolizált tápszer választása javasolt, ami segíthet a későbbi negatív hatások kockázatának csökkentésében, és prevenciós hatékonysága klinikailag is igazolt.
Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>
Rendelés típusa:
További véleményekNagyon elégedett vagyok a Dokor Úr mindent kielégítő tájékoztatásával és az orvostudományban járatlan ember számára is érthető kommunikációjával, alaposságával. Köszönjük.
Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.
Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.