Gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél

Gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2023.11.08

Cöliákia, lisztérzékenység, autoimmun gluténérzékenység – különböző néven is ismert a betegség, melynek során a glutén tartalmú ételek fogyasztása okoz tüneteket. A korai felismerés a komoly szövődmények megelőzése miatt nagyon fontos. Dr. Hidvégi Edit PhD gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan zajlik a gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél.

Öröklődő gluténérzékenység

Magasabb az autoimmun gluténérzékenység megjelenésének kockázata, ha a családban előfordult a betegség. Családi halmozódás esetén, ha például az egyik szülő, vagy testvér lisztérzékeny, akkor nő az esély arra, hogy a gyermeknél is kialakul a cöliákia. Az örökölt hajlam kimutatására alkalmas a gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél.

Így zajlik a vizsgálat

A teszt bármikor elvégezhető, akár csecsemőkorban is. Nem kell semmilyen kellemetlenségtől tartani, a vizsgálat fájdalmatlan, vérvétel nem történik. Néhány pillanat alatt az asszisztens egy kisméretű mintavételi kefét a gyermek szájnyálkahártyájához érint. A szájüreg belső felületéről vett hámsejt mintát aztán néhány nap alatt laboratóriumban vizsgálják meg. Az eredmény lehet pozitív, vagy negatív.

Cöliákia genetikai vizsgálat – negatív teszt

Gluténérzékenysé vizsgálata gyerekeknél.A vizsgálat a cöliákiára fogékonyságot jelentő genetikai kombináció meglétét vagy annak hiányát vizsgálja. Az autoimmun gluténérzékenység megjelenése a humán leukocyta antigén (HLA) géncsalád két tagjához köthető. Ha a gluténérzékenység genetikai vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a DQ2 és a DQ8 genotípusok hiányoznak, akkor a cöliákia kialakulásának a valószínűsége nem áll fenn. Ilyen esetben a szülő megnyugodhat, nincs további teendő.

Gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél – pozitív teszt

Ha a vizsgálat a cöliákára fogékonyságot jelentő genetikai kombináció meglétét igazolja, vagyis a teszt pozitív, akkor az azt jelenti, hogy a gyermek hordozza a gént, vagyis fennál nála a kialakulás esélye. Nagyon fontos, hogy ez nem egyenlő a diagnózissal, nem jelenti azt, hogy a gyermek cöliákiás, csakis a hajlamot mutatja. A HLA DQ2 és DQ8 géneket az átlagpopuláció körülbelül 40%-a hordozza, többségüknél pedig életük során soha nem alakul ki cöliákia. Az tehát, hogy valóban kialakul-e az autoimmun gluténérzékenység, a későbbi időszakban fog kiderülni.

 

Pozitív teszt esetén éppen ezért a hozzátáplálást meg lehet kezdeni a szokásos módon. A gluténtartalmú ételek bevezetése is az ajánlások szerint történjen meg a gyermek 6 hónapos kora körüli időszakban. Fontos azonban az utánkövetés, a szülőnek figyelni kell a tünetek esetleges megjelenésére, illetve évenkénti vérvizsgálatra – a szerológiai vizsgálat során a cöliákiára jellemző ellenanyagok szintjét mérik - is szükség van, hogy ha a hajlamból kialakul a betegség, akkor korán diagnosztizálni lehessen.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Kislányom 2019.03.24-én született, a 40. hétre, egészségesen, természetes úton. Anyatejjel szoptatom. Etetések után úgy látom fáj a hasa, nagyon nehezen nyugszik meg, feszeng, sokat sír, nehezen távoznak tőle a gázok, gyakran van hígabb, aranysárga széklete. Felmerült bennem, hogy esetleg tejallergiás lenne. Én laktóz érzékeny vagyok, a férjem pollen allergiás, a nagyobbik kisfiunknál is felmerült már tejérzékenység, de őt még nem vizsgáltuk ki, csecsemőként neki is hasonló panaszai voltak, amik nagyjából a szoptatás befejeztével (6 hónaposan) szűntek meg. A kérdésem az lenne, hogy ilyen kicsi korban kimutatható a tejallergia/laktóz érzékenység? Érdemes Önökhöz bejelentkezni vizsgálatra? Mit tudok tenni hogy jobb legyen a babának? Használjak etetések előtt laktózt bontó enzimet? Hagyjam ki az étrendemből a tejtermékeket? Vagy valami mást tanácsolnak?

Válaszukat előre is köszönöm szépen, tisztelettel: Dr. Csépány Éva

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Anyuka!

A kicsit híg, aranysárga széklet az optimális a szoptatott babáknál. Én ezt nem tartom kórosnak! (Persze a székletet magát nem láttam!)
Egy 3-4 hetes baba pocakja gyakran fáj, ennek lehet a még nem tökéletes emésztés is az oka. A baba 1 hónapos kortól kaphat lactase cseppet, de ebben az életkorban extrém ritka a tejcukor érzékenység. (Én 34 éves pályafutásom során 2 ilyen újszülöttet láttam.) Az anyatej laktóz tartalma fontos a baba fejlődéséhez. Inkább bélgázok megkötését, esetleg probiotikum adását javasolnám. Ha nagyon bukogatós, akkor többet büfiztesse.
Az Ön által leírtak nem utalnak tejérzékenységre. Ezért egyelőre sem az Ön diétáztatását, sem a kivizsgálást nem tartom szükségesnek.
Abban az esetben, ha mégis szeretnének további tanácsot kérni, készséggel állok rendelkezésükre a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit PhD

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elfogadó, empatikus

Sárdi Doktornő szakmai tudásával, kompetenciájával, elfogadó, empatikus attitűdjével nagyon elégedett voltam. Egy sok éve tartó problémát, bizonytalanságot sikerült bennem eloszlatnia, nagy megkönnyebbüléssel távoztam. 

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK