5 meglepő tény asztmáról és szezonális allergiáról

5 meglepő tény asztmáról és szezonális allergiáról

Dr. Potecz Györgyi Módosítva: 2017.12.05
Hogyan befolyásolja az időjárás a tüneteket? Meglephetjük-e virágcsokorral allergiás ismerősünket? Miért tart egyre tovább a pollenszezon? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adunk választ, szakértőnk segítségével.

Hogyan befolyásolja az időjárás a tüneteket? Meglephetjük-e virágcsokorral allergiás ismerősünket? Miért tart egyre tovább a pollenszezon? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adunk választ, szakértőnk segítségével.

A pollenek a legnagyobb utazók

Aki allergiás a parlagfűre, számolnia kell azzal, hogy sem a vidéki sem pedig a nagyvárosi környezet nem nyújt biztonságot a növény pollenjei ellen. Ha nem látunk a közelben elhanyagolt, parlagfüves területeket, akkor azt gondolhatjuk, hogy fellélegezhetünk, pedig ez sajnos nincs így – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A parlagfű pollenek ugyanis akár többszáz kilométert is képesek a széllel megtenni, ez a képessége segítette abban, hogy az I. világháború idejére tehető megjelenését követően gyorsan elterjedjen hazánk területén.

Bátran vegyen virágcsokrot allergiás ismerősének!

5 meglepő tény asztmáról és szezonális allergiárólTavasszal-nyár elején sok növény virágba borul, a színkavalkádban pedig könnyen gyanúba keverednek egyébként teljesen ártalmatlan, színes virágok is. Ha valakinek ebben az időszakban allergiás tünetei vannak, azt sokkal inkább okozzák a füvek, fák vagy gyomok, mint a különböző, vágott virágként, ajándékként is kedvelt virágfajok. Allergiásként egyébként a szélbeporzású fajoktól kell inkább óvakodnunk, ezek ugyanis jóval nagyobb mennyiségben bocsátanak polleneket a levegőbe, mint az illatukkal, vagy színes virágzatukkal a figyelmet magukra felhívó növényfajok, melyek beporzását rovarok végzik. Azért nem árt az óvatosság, mert sok asztmás beteget az erős illatok - így erős virágillat is irritálhat és tünetet válthat ki, de ez nem allergiás eredetű. Aki ebben érintett, erős illatú virágot ne tartson tartósan zárt légtérben – teszi hozzá dr. Potecz Györgyi.

Még tovább szenvedünk a pollenektől

A klímaváltozás egyik kellemetlen velejárója, hogy az évszakok határai eltolódtak. Az utóbbi években észrevehettük, hogy egyre rövidebb az átmeneti időszak. A télből kilépve hirtelen köszönt ránk a tavasz, a gyors felmelegedés miatt a fák – egy időben több faj is – virágba borulnak, ontják magukból a polleneket. Emiatt tavasszal szinte egyik napról a másikra törnek ránk az erős allergiás tünetek. Nyár végén az enyhe idő is egyre tovább tart, amit rendszerint hirtelen, gyors lehűlés követ. Ez az elnyúló indián nyár főleg a parlagfű allergiásoknak megterhelő, az ő tüneteik akár október közepéig is erősek lehetnek. Az időjárás is befolyásolja az allergiás, asztmás tüneteket A légúti betegeknek az aktuális pollenjelentés mellett fontos figyelni az időjárás változásait is. Pollenallergiások számára a meleg, szeles napokra jobb szabadtéri programokat nem tervezni, mert a pollenkoncentráció ilyenkor a legmagasabb. A asztmás betegeknél a párás, esős időjárás és a magas légszennyezettség fokozhatja a panaszokat, de az asztmás rohamok száma nagy viharok idején is megemelkedhet.

A stressz rontja a tüneteket

Mint minden betegségnél, úgy allergia és asztma esetén is felerősíti a tüneteket a stressz. Ha idegesek és feszültek vagyunk, a légzésünk felületesebbé, rövidebbé válik, ami egyik betegség esetén sem előnyös. Az erős stresszhatás asztmásoknál akár rohamot is provokálhat. A megerőltető, intenzív sírás, félelem vagy a harag is negatívan hat a betegek légzésére.

Mit tanácsol a szakember?

- Utazás, szabadéri programok szervezése előtt mindig tájékozódjunk az aktuális pollenhelyzetről és várható időjárásról. Programjainkat lehetőleg ezek figyelembe vételével szervezzük meg.
- Allergiások, asztmások számára ideális nyaralási helyszín a tengerpart, vagy a hegyvidék, ahol pollenmentes környezetben pihenhetnek.
- Ahhoz, hogy a vakáció valóban pihentető legyen, vigyük magunkkal a szükséges gyógyszereinket, hogy ne a tüneteink határozzák meg a nyaralás alatt a mindennapjainkat. Ne felejtsük el indulás előtt a szükséges mennyiséget felíratni kezelőorvosunkkal!
- Ha nem boldogulunk a stresszhelyzetek kezelésével, gyógytornász segítségével célzott légzőgyakorlatokat is elsajátíthatunk, amelyek segítségével – a gyógyszeres kezelést kiegészítve - a tüneteinket is kordában tarthatjuk.
- Ha úgy érezzük, hogy az allergiánk folyamatos alkalmazkodást kíván tőlünk és a gyógyszeres kezelés mellett sem élhetünk teljes életet, akkor érdemes elgondolkodni az allergén immunterápia lehetőségén. Ez a terápia tartósan képes megszüntetni az allergiát, akár 8-10 évre is. A kezelést az allergén növény virágzása előtt legkésőbb 2 hónappal kell megkezdeni, így parlagfű allergia esetén erre még egy évet várni kell, de a nyírfa allergiások már ősz végén-tél elején elkezdhetik, hogy a következő szezont könnyebben viseljék.

Téma szakértői

Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos
Dr. Tárnok Ildikó

Dr. Tárnok Ildikó

allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Üdvözlöm !
Én 3 hónapos fiam problémájával fordulok Önhöz segítségért .
A probléma úgy 6 héttel ezelőtt kezdődött orrfolyással kicsi köhögéssel . Gyermekorvos látta de mivel láza nem volt C vitaminon kívül nem kellett mást szednie . Két héttel később a tünetek nem vàltoztak hanem szemtünet is csatlakozott hozzá . Ismét doktor bácsi - akkor a diagnózis kötőhártya gyulladás volt . Szemcseppet használva elmúlt viszont az orrfolyás és kissé hurutos köhögés maradt . Egy hete mindkét arccsontján ekcémás kiütés jelent meg ami viszket neki nagyon . Ismét orvos aki szerint tej allergia áll a dolog mögött és tejmentes tápszert írt amit semmilyen formában nem hajlandó meginni .
Lehet , hogy buta dolgot követtem el de gyermekemet egy lapos toll töltetű kispárnán altattam mindvégig .
A szokásos tej allergiás tünetek mint a hasmenés , hányás , puffadás rossz közérzet és sírás nem volt jelen csak kizárólag felső légúti és bőr tünetek .
Én emiatt kicsit bizonytalannak tartom a diagnózist . Történhet az , hogy a fiamnak inkább poratka allergiája van ? Már nincs a feje alatt a párna és folyamatosan figyelem , hogy múlik e a tünet . Ha nem érintkezik már az allergénnel akkor mennyi idő után enyhülnek a tünetek ?
Vagy ne gondoljam túl a dolgot és fogadjam el ,hogy a tej / tápszer/ áll a tünetek mögött és próbáljam rávenni arra a szörnyű ízű rémségre ?? Köszönöm szépen , hogy elolvasta .

Kedves Édesanya!

A 3 hónapos kisgyermeke számár mindenképpen előnyős a poratka elleni küzdelem, még akkor is, ha nem kiváltója a panaszoknak.

A másik opció pedig, hogy tejallergia áll a háttérben lehetséges. Határozott véleményt csak a gyermek ismeretében tudok mondani

Ami a terápiás tápszert illeti, ha nincs anyatej és a gyermek tápszerre szorul, tökéletesen megfelel a gyermek szükségleteinek, és az ízét sem úgy ítéli meg egy csecsemő, mint egy felnőtt, akinek már kialakult ízlése van.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok