6 betegség, ami kiütéseket okozhat a baba lábán

6 betegség, ami kiütéseket okozhat a baba lábán

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2022.08.10

A csecsemők és kisgyermekek érzékeny bőrén gyakran jelentkezhetnek különböző bőrtünetek. Ezek egy része ártalmatlan és magától elmúlik, de több is van, amelyik orvosi kezelést igényel. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével most a lábon előforduló kiütések gyakori kiváltó okait vesszük sorra.

Ekcéma (atópiás dermatitis)

A leggyakoribb panasz, amellyel a kisgyermekes szülők orvoshoz fordulnak. Atópiás dermatitisz (ekcéma) a kisgyerekek közel 20 százalékánál alakul ki. Általában csecsemőkorban kezdődik, a betegek több mint felénél már az első életévben, a legtöbb esetben 5 éves kor előtt jelentkeznek a tünetek. A vörös foltokban, szárazan hámló, repedezett bőr rendkívül viszket, kezelés nélkül a gyerekek éjszaka is gyakran felébrednek a viszketésre.

 

Az ekcéma előfordulhat a testhajlatokban - leggyakrabban a térd mögött – de kialakulhat az arcon és a fejbőrön is. A táplálékallergia mellett tusfürdő, mosószer, öblítő is kiválthatja a tüneteket. Az ekcéma kezelésében többek között helyi szteroidkészítmények – krémek – használhatóak a panaszok jelentkezésekor. Az antihisztamin készítmények fontos szerepet játszanak a tünetek fellángolásakor jelentkező nagyfokú viszketés csillapításában. Lényeges a mindennapos testápolás szerepe, a megfelelő fürdő és hidratáló készítmények használata.

Melegkiütés (Miliaria)

6 betegség, ami kiütéseket okozhat a baba lábán.A miliaria csecsemőknél fordul elő, amikor a verejtékmirigyeik elzáródnak. Ez egy nagyon gyakori állapot, különösen meleg, párás időben. Az apró rózsaszín kiütések, hólyagok, átlátszó dudorok elsősorban a testhajlatokban jelentkeznek, a fokozott verejtékezés miatt. A csecsemők combjai közti redőkben, a lábszár felső részén és a pelenka alatti területeken is előfordulhat. Emellett a nyak redőiben és a mellkas területén is kialakulhatnak kiütések.

 

A melegkiütések rendszerint kezelés nélkül elmúlnak, ha hagyjuk szellőzni a baba bőrét. Fontos, hogy elkerüljük a túlöltöztetést. A könnyű, légáteresztő, pamut ruhák viselése segít megelőzni a panaszok kiújulását.

Erythema multiforma

Fertőzések, gyógyszerek és betegségek is okozhatják az erythema multiforme nevű kórkép tüneteinek megjelenését. A kiütések a végtagokon jelennek meg, majd testszerte terjednek. Nem viszketnek, de hólyagosak lehetnek. Nem fertőz, rendszerint néhány hét alatt magától gyógyul.

Kéz-, láb- és szájbetegség

A kéz-, láb- és körömfájás gyulladt bőrkiütést okoz. A csecsemők nagy valószínűséggel tavasszal és nyáron fertőződnek meg. A tünetek kezelésén túl nem sokat tehetünk a gyógyulás érdekében. Szükség esetén a lázat csillapítsuk, ügyeljünk a folyadékpótlásra és az étkezésekre, a szájban kialakult kiütések miatt ugyanis ez akár fájdalommal is járhat.

Tinea

A tinea a bőr gombás, fertőző megbetegedése. A gombák a nyirkos, meleg helyeken tudnak jól elszaporodni, gyerekeknél a fejbőrön, lábon vagy az ágyék területén alakulhat ki. Jellegzetes tünete a nagyobb kiterjedésű, belül üres, piros kör alakú bőrtünet. A tinea gombaellenes krémekkel kezelhető, de a fertőzés tovább terjedését megelőzendő, az érintett gyermek nem mehet közösségbe.

Csalánkiütés

Az ekcéma mellett a másik gyakori bőrtünet a csalánkiütés gyerekeknél. Az erősen viszkető, csoportokban kialakuló kiütések a végtagok mellett a mellkas, has, hát területén jelentkezhetnek. A gyermekkori csalánkiütést leggyakrabban vírusok okozzák, de többek közt ételek, pollenek és kozmetikumok is előidézhetik, okainak felderítése ezért néha komplex kivizsgálást igényel.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Jo napot azt szeretném kérdezni hogy a 8 honapos kisfiamon kiütés van kicsik és körülöte vörös es a füle mögöt büdös is

Tisztelt Kérdező,
Gyermekorvos felkeresését javasoljuk, aki a tünetekre gyógyszert, gyógyhatású készítményt tud felírni.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Érthető kommunikáció

Nagyon elégedett vagyok a Dokor Úr mindent kielégítő tájékoztatásával és az orvostudományban járatlan ember számára is érthető kommunikációjával, alaposságával. Köszönjük.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK