Ekcéma csecsemőkorban: hogyan kezdjük a hozzátáplálást?

Ekcéma csecsemőkorban: hogyan kezdjük a hozzátáplálást?

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2019.03.11 Módosítva: 2019.03.13

Különbséget kell-e tenni, eltérő-e a hozzátáplálás menete, ha a csecsemő ekcémás és /vagy már kialakult nála ételallergia? Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyászt, allergia specialistát arról kérdeztük, hogy mikor vezessük be az allergéneket az ekcémás, allergiára hajlamos csecsemő étrendjébe.

Első falatok: csak az ekcéma kivizsgálása után

Az ekcéma a csecsemő- és kisgyermekkor leggyakoribb bőrbetegsége, előfordulása 8-15 százalék közötti.

Tünetei már pár hetes korban is megjelenhetnek: az arcon és a fejbőrön vöröses, száraz, viszkető foltok formájában. Több kiváltó oka lehet, előfordul, hogy ételallergia okozza.

„Ha a csecsemőnél ekcémás tünetek jelentkeznek, még a hozzátáplálás megkezdése előtt utána kell járni, hogy mi okozhatja. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy az ételek bevezetésével még súlyosabb allergiás reakció fog jelentkezni, hiszen nagyobb mennyiségben kapja azt az allergént, ami az ekcémáját is okozza.”


Hozzátáplálás ekcémás és/vagy ételallergiás csecsemőknél

hozzátáplálás, ekcéma csecsemőkorban, ételallergia,Ételallergiás gyermeknél természetesen a tüneteket okozó ételeket nem vezetjük be, ezeket teljes mértékben kizárjuk egyelőre az étrendjéből.

Az ételallergia tüneteivel korábban foglalkoztunk részletesebben.

Az ekcéma mindenképpen figyelmeztető tünet, - allergiára való hajlamot jelezhet.

A csecsemőnél közepes vagy súlyos ekcémás tünetek esetén magasabb az ételallergia kialakulásának kockázata.

Ezzel együtt életveszélyes reakcióról eddig nem számoltak be egyik - az ekcéma súlyosságával összefüggő - esetben sem, így a hozzátáplálást 4-6 hónapos kor között, az ekcéma súlyossági fokától függetlenül meg lehet kezdeni.


Csak jól kontrollált ekcémás csecsemőnél vezessünk be új ételeket!

Ha a csecsemőkori ekcéma nincsen megfelelően kezelve, az megnehezítheti az új ételek bevezetése kapcsán esetleg jelentkező allergiás bőrtünetek észlelését.

Éppen ezért fontos, hogy csak megfelelően kezelt ekcéma mellett ismertessük meg az új ízeket.

Ha az allergének bevezetése kapcsán romlanak az ekcémás tünetek – ezt csak jól beállított kezelésnél tudjuk megállapítani, hogy valóban az ételekhez köthető-e a tünetek erősödése – akkor átmenetileg szüneteltessük az adott étel bevezetését és konzultáljunk szakemberrel.


Tojás és mogyoró az étlapon

tojás, ekcéma csecsemőkorban, hozzátáplálásA The Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóirat közlése alapján a közepes-súlyos ekcémás és/vagy azok a csecsemők között, akiknél az ekcéma az első három hónapban jelentkezett, a tojás és a mogyoró bevezetésénél a legmagasabb az allergiás reakció veszélye.

Ha azonban jól tolerálják, a korai – 1 éves kor előtt történő - bevezetés a legjobb választás, mely képes csökkenteni a később megjelenő IgE-mediált tojás- és/vagy mogyoró allergia kialakulásának kockázatát.

A Brit Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság és a Brit Dietetikusok Szövetsége ajánlása alapján a hozzátáplálást a szokásos módon kezdjük. 

  • Először a gyümölcsöket és zöldségeket vezetjük be, majd a gyakori allergének közül a tojás – főtt tojás formájában – és a mogyoró – a félrenyelés veszélye miatt semmiképp sem egészben, hanem például mogyoróvajként – kerül a kicsi étrendjébe, majd a későbbiekben ezeket követhetik a további gyakori allergének.
  • A hozzátáplálás alatt mindenképp javasolt az anyatejes táplálás folytatása, az anyatejben lévő értékes összetevők ugyanis védelmet nyújthatnak az ételallergia ellen is.
  • Tápszeres babáknál tehéntej alapú tápszer adása javasolt, nem szükséges hypoallergén tápszert fogyasztania – ha csak a kicsi nem allergiás a tehéntejre.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy szakértelem

Keveset kellett várakoznunk. Az orvos nagy szakértelemmel rendelkezett, úgy éreztük hogy rendesen foglalkozik a problémánkkal.

További vélemények

Hírek

Hasfájás az óvodában, iskolában – reflux is okozhatja!

Hasfájás az óvodában, iskolában – reflux is okozhatja!

Az új közösségbe való beilleszkedés, a szülőtől való elválás is okozhatja, ha a gyerekeknek az évkezdés idején gyakrabban fáj a hasa. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a reflux is okozhat ilyen tüneteket, már bölcsődések, óvodások és iskolások körében is.

További részletek
Gyerekek a közösségben: allergia vagy nátha miatt beteg?

Gyerekek a közösségben: allergia vagy nátha miatt beteg?

A gyerekközösségekben a különböző légúti fertőzések gyorsan terjednek. Gyakori, hogy akár már néhány nappal az óvoda vagy iskolakezdést követően otthon kell maradniuk náthás tünetekkel, amit aztán hamarosan egy másik megbetegedés követ. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa arra figyelmeztet, hogy hetek óta tartó náthás tünetek esetén felmerül az allergia gyanúja is.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!