Ekcéma csecsemőkorban: hogyan kezdjük a hozzátáplálást?

Ekcéma csecsemőkorban: hogyan kezdjük a hozzátáplálást?

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2019.03.13

Különbséget kell-e tenni, eltérő-e a hozzátáplálás menete, ha a csecsemő ekcémás és /vagy már kialakult nála ételallergia? Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyászt, allergia specialistát arról kérdeztük, hogy mikor vezessük be az allergéneket az ekcémás, allergiára hajlamos csecsemő étrendjébe.

Első falatok: csak az ekcéma kivizsgálása után

Az ekcéma a csecsemő- és kisgyermekkor leggyakoribb bőrbetegsége, előfordulása 8-15 százalék közötti.

Tünetei már pár hetes korban is megjelenhetnek: az arcon és a fejbőrön vöröses, száraz, viszkető foltok formájában. Több kiváltó oka lehet, előfordul, hogy ételallergia okozza.

„Ha a csecsemőnél ekcémás tünetek jelentkeznek, még a hozzátáplálás megkezdése előtt utána kell járni, hogy mi okozhatja. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy az ételek bevezetésével még súlyosabb allergiás reakció fog jelentkezni, hiszen nagyobb mennyiségben kapja azt az allergént, ami az ekcémáját is okozza.”


Hozzátáplálás ekcémás és/vagy ételallergiás csecsemőknél

hozzátáplálás, ekcéma csecsemőkorban, ételallergia,Ételallergiás gyermeknél természetesen a tüneteket okozó ételeket nem vezetjük be, ezeket teljes mértékben kizárjuk egyelőre az étrendjéből.

Az ételallergia tüneteivel korábban foglalkoztunk részletesebben.

Az ekcéma mindenképpen figyelmeztető tünet, - allergiára való hajlamot jelezhet.

A csecsemőnél közepes vagy súlyos ekcémás tünetek esetén magasabb az ételallergia kialakulásának kockázata.

Ezzel együtt életveszélyes reakcióról eddig nem számoltak be egyik - az ekcéma súlyosságával összefüggő - esetben sem, így a hozzátáplálást 4-6 hónapos kor között, az ekcéma súlyossági fokától függetlenül meg lehet kezdeni.


Csak jól kontrollált ekcémás csecsemőnél vezessünk be új ételeket!

Ha a csecsemőkori ekcéma nincsen megfelelően kezelve, az megnehezítheti az új ételek bevezetése kapcsán esetleg jelentkező allergiás bőrtünetek észlelését.

Éppen ezért fontos, hogy csak megfelelően kezelt ekcéma mellett ismertessük meg az új ízeket.

Ha az allergének bevezetése kapcsán romlanak az ekcémás tünetek – ezt csak jól beállított kezelésnél tudjuk megállapítani, hogy valóban az ételekhez köthető-e a tünetek erősödése – akkor átmenetileg szüneteltessük az adott étel bevezetését és konzultáljunk szakemberrel.


Tojás és mogyoró az étlapon

tojás, ekcéma csecsemőkorban, hozzátáplálásA The Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóirat közlése alapján a közepes-súlyos ekcémás és/vagy azok a csecsemők között, akiknél az ekcéma az első három hónapban jelentkezett, a tojás és a mogyoró bevezetésénél a legmagasabb az allergiás reakció veszélye.

Ha azonban jól tolerálják, a korai – 1 éves kor előtt történő - bevezetés a legjobb választás, mely képes csökkenteni a később megjelenő IgE-mediált tojás- és/vagy mogyoró allergia kialakulásának kockázatát.

A Brit Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság és a Brit Dietetikusok Szövetsége ajánlása alapján a hozzátáplálást a szokásos módon kezdjük. 

  • Először a gyümölcsöket és zöldségeket vezetjük be, majd a gyakori allergének közül a tojás – főtt tojás formájában – és a mogyoró – a félrenyelés veszélye miatt semmiképp sem egészben, hanem például mogyoróvajként – kerül a kicsi étrendjébe, majd a későbbiekben ezeket követhetik a további gyakori allergének.
  • A hozzátáplálás alatt mindenképp javasolt az anyatejes táplálás folytatása, az anyatejben lévő értékes összetevők ugyanis védelmet nyújthatnak az ételallergia ellen is.
  • Tápszeres babáknál tehéntej alapú tápszer adása javasolt, nem szükséges hypoallergén tápszert fogyasztania – ha csak a kicsi nem allergiás a tehéntejre.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy szakértelem

Keveset kellett várakoznunk. Az orvos nagy szakértelemmel rendelkezett, úgy éreztük hogy rendesen foglalkozik a problémánkkal.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok