Milyen tünetekről ismerhetjük fel a tejallergiát csecsemőknél?

Milyen tünetekről ismerhetjük fel a tejallergiát csecsemőknél?

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2020.08.18

A tejallergia szerteágazó tüneteket okozhat. Az emésztőrendszeri panaszoktól át a bőrtünetekig változatos panaszok jelentkezhetnek és az is előfordulhat, hogy nem allergia áll a tünetek háttérében. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialistát Budai Allergiaközpont orvosát a kivizsgálásról kérdeztük.

A tejallergia tünetei

tejallergia, tejfehérje allergia, tejérzékenység, csecsemőkori tejallergia, tejallergia teszt, tejallergia vizsgálat, tejallergia tápszer, tejallergia tünetei babáknál, tejallergia tünetei, Budai Allergiaközpont Mivel az édesanya által elfogyasztott tejfehérje az anyatejjel a csecsemő szervezetébe is kerülhetnek, ezért a tejallergia tünetei anyatejes babáknál épp úgy jelentkezhetnek, mint a tehéntej alapú tápszerrel táplált  kicsiknél.

"A tejallergia okozhat bőrtüneteket, -csalánkiütés, száraz ekcémás bőr - emellett a kicsinél gyomor-
és bélpanaszok is jelentkezhetnek: gyakori
hasfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, véres székletürítés is előfordulhat." 

Ártalmatlan jelenség is lehet

Ha apró, vörös vagy fehéres, kissé kidudorodó göbök jelennek meg a baba arcán, a legtöbb édesanya valamilyen allergiára gondol. Mivel ezek a tünetek rendszerint az első hónapokban jelentkeznek, kiváltó okként a tápszer, vagy az anyatej merülhet fel, hiszen a csecsemő abban az életkorban még mást nem fogyaszt. A tünetek hátterében azonban sok esetben nem allergia, hanem ártalmatlan tejkiütés áll.

"A tejkiütés tünetei elsősorban az arcon jelentkeznek, de előfordulhat a nyakon, fejen is és inkább világosabb színűek, fehérek. A csecsemőnél a bőrtünetek mellett egyéb panaszok nincsenek, egészséges, jól fejlődik. A tejkiütést mindössze a még fejletlen bélrendszere idézi elő, amely nem tudja tökéletesen megemészteni az anyatejet. Idővel ezek a tünetek minden külső beavatkozás nélkül megszűnnek." 

Nem csak a tej okozhat kiütéseket

A csecsemők immunrendszere még fejletlen, bőrük érzékeny. Kiütéseket ezért nem csak az elfogyasztott anyatej, vagy tápszer okozhat, hanem sok egyéb más is. A kicsi bőrét irritálhatja a mosásnál használt mosószer, öblítő is, vagy az ágynemű, pelenka anyaga. Ha sokat van kézben, akkor előfordulhat, hogy a mi ruhánk, testápolónk, szúrós arcszőrzet, vagy az arcszesz, az általunk használt parfüm okozza a tüneteket.

Egy vizsgálattal sok allergén szűrhető

tejallergia, teljfehérje allergia, tejérzékenység, csecsemőkori tejallergia, tejallergia teszt, tejallergia vizsgálat, tejallergia tápszer, tejallergia tünetei babáknál, tejallergia tünetei, Budai Allergiaközpont

 

Ha bizonytalanok vagyunk a kiütések kiváltó okát illetően, akkor allergia vizsgálat segíthet megállapítani, hogy tejallergia áll-e a tünetek hátterében. Kisgyerekeknél - egy éves kor felett, ennél korábban nem érdemes vérvizsgálatot végezni tejallergia tisztázására, mert az ellenanyag képződés még alacsony - ez vérvizsgálattal történik. A multiplex allergiateszt segítségével egy vérvétellel, egyszerre több allergént is vizsgálni lehet, így kisebb kellemetlenséggel lehet utána járni, hogy pontosan mi okozza a kicsinél jelentkező panaszokat. Hogy mikor melyik allergia vizsgálat elvégzésére van szükség, ezt minden esetben a problémában jártas szakorvos kompetenciája eldönteni. 

Mi a teendő tejallergia esetén?

Pozitív eredmény esetén diétával lehet megszüntetni a tüneteket. Anyatejjel táplált csecsemők esetében az édesanyának kell korlátoznia, átmenetileg megszüntetni a tejtermékek fogyasztását, a szoptatást nem kell felfüggeszteni! Tápszeres babáknál a tápszer cseréje jelent megoldást. Igazolt tejfehérje allergia esetében kizárólag nem tejfehérje alapú, vagy speciális tápszert adhatunk. Jó hír, hogy az ételallergiás gyerekek 95 százalékánál 3 éves korra megszűnnek a panaszok, a gyermekek kinövik a betegséget. Addig azonban nagyon fontos, hogy a problémát okozó ételeket, összetevőket szigorúan mellőzzük, a szilárd ételek bevezetésekor és az azt követő időszakban is.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt!

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Szép napot.A kislányom 4hónapos.Beba HA sensitive tápszert kap(anyatejet evett 2hónapos koráig).tünetek; sok trüsszőgés,nyugtalanság,széklet olajzöld szìnű és túl bűzös,sok szellentés és túl bűzös.A családban édesanyának azaz nekem volt tej allergiám 9éves koromra kinőttem.Lehet hogy a kislányomnak tejallergiaja lenne ? köszönöm

Kedves Édesanya!

Valóban felmerül a tejallergia lehetősége a panaszok alapján. Keresse fel háziorvosát, hogy a gyermek más tápszert kaphasson.

üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló színvonal

A doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte. 

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK