Milyen tünetekről ismerhetjük fel a tejallergiát csecsemőknél?

Milyen tünetekről ismerhetjük fel a tejallergiát csecsemőknél?

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2020.08.18 20:21

A tejallergia szerteágazó tüneteket okozhat. Az emésztőrendszeri panaszoktól át a bőrtünetekig változatos panaszok jelentkezhetnek és az is előfordulhat, hogy nem allergia áll a tünetek háttérében. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialistát Budai Allergiaközpont orvosát a kivizsgálásról kérdeztük.

A tejallergia tünetei

tejallergia, tejfehérje allergia, tejérzékenység, csecsemőkori tejallergia, tejallergia teszt, tejallergia vizsgálat, tejallergia tápszer, tejallergia tünetei babáknál, tejallergia tünetei, Budai Allergiaközpont Mivel az édesanya által elfogyasztott tejfehérje az anyatejjel a csecsemő szervezetébe is kerülhetnek, ezért a tejallergia tünetei anyatejes babáknál épp úgy jelentkezhetnek, mint a tehéntej alapú tápszerrel táplált  kicsiknél.

"A tejallergia okozhat bőrtüneteket, -csalánkiütés, száraz ekcémás bőr - emellett a kicsinél gyomor-
és bélpanaszok is jelentkezhetnek: gyakori
hasfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, véres székletürítés is előfordulhat." 

Ártalmatlan jelenség is lehet

Ha apró, vörös vagy fehéres, kissé kidudorodó göbök jelennek meg a baba arcán, a legtöbb édesanya valamilyen allergiára gondol. Mivel ezek a tünetek rendszerint az első hónapokban jelentkeznek, kiváltó okként a tápszer, vagy az anyatej merülhet fel, hiszen a csecsemő abban az életkorban még mást nem fogyaszt. A tünetek hátterében azonban sok esetben nem allergia, hanem ártalmatlan tejkiütés áll.

"A tejkiütés tünetei elsősorban az arcon jelentkeznek, de előfordulhat a nyakon, fejen is és inkább világosabb színűek, fehérek. A csecsemőnél a bőrtünetek mellett egyéb panaszok nincsenek, egészséges, jól fejlődik. A tejkiütést mindössze a még fejletlen bélrendszere idézi elő, amely nem tudja tökéletesen megemészteni az anyatejet. Idővel ezek a tünetek minden külső beavatkozás nélkül megszűnnek." 

Nem csak a tej okozhat kiütéseket

A csecsemők immunrendszere még fejletlen, bőrük érzékeny. Kiütéseket ezért nem csak az elfogyasztott anyatej, vagy tápszer okozhat, hanem sok egyéb más is. A kicsi bőrét irritálhatja a mosásnál használt mosószer, öblítő is, vagy az ágynemű, pelenka anyaga. Ha sokat van kézben, akkor előfordulhat, hogy a mi ruhánk, testápolónk, szúrós arcszőrzet, vagy az arcszesz, az általunk használt parfüm okozza a tüneteket.

Egy vizsgálattal sok allergén szűrhető

tejallergia, teljfehérje allergia, tejérzékenység, csecsemőkori tejallergia, tejallergia teszt, tejallergia vizsgálat, tejallergia tápszer, tejallergia tünetei babáknál, tejallergia tünetei, Budai Allergiaközpont

 

Ha bizonytalanok vagyunk a kiütések kiváltó okát illetően, akkor allergia vizsgálat segíthet megállapítani, hogy tejallergia áll-e a tünetek hátterében. Kisgyerekeknél - egy éves kor felett, ennél korábban nem érdemes vérvizsgálatot végezni tejallergia tisztázására, mert az ellenanyag képződés még alacsony - ez vérvizsgálattal történik. A multiplex allergiateszt segítségével egy vérvétellel, egyszerre több allergént is vizsgálni lehet, így kisebb kellemetlenséggel lehet utána járni, hogy pontosan mi okozza a kicsinél jelentkező panaszokat. Hogy mikor melyik allergia vizsgálat elvégzésére van szükség, ezt minden esetben a problémában jártas szakorvos kompetenciája eldönteni. 

Mi a teendő tejallergia esetén?

Pozitív eredmény esetén diétával lehet megszüntetni a tüneteket. Anyatejjel táplált csecsemők esetében az édesanyának kell korlátoznia, átmenetileg megszüntetni a tejtermékek fogyasztását, a szoptatást nem kell felfüggeszteni! Tápszeres babáknál a tápszer cseréje jelent megoldást. Igazolt tejfehérje allergia esetében kizárólag nem tejfehérje alapú, vagy speciális tápszert adhatunk. Jó hír, hogy az ételallergiás gyerekek 95 százalékánál 3 éves korra megszűnnek a panaszok, a gyermekek kinövik a betegséget. Addig azonban nagyon fontos, hogy a problémát okozó ételeket, összetevőket szigorúan mellőzzük, a szilárd ételek bevezetésekor és az azt követő időszakban is.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt!

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Van egy 5 hónapos kisfiam és 6 hetes kontrollon váltották le a tápszert tejmentesre Milumil Pregominra előtte lactogen harmonyt kapott de mellette szopott is, csak néha pótoltuk.
A váltás azért történt, mert az arcán volt piros száraz kiütés, meg száraz bőr koszmó és felvetődött a tejallergia gyanúja de vérvizsgálat semmi nem történt csak ezek alapján, most mivel a pregomin nem volt jó Neocatet kap. Kérdésem, hogy mennyi idősen végeznek vérvizsgálatot babáknál, hogy valóban fennáll-e a tejallergia, mert ezeket a tápszereket nem szívesen eszi. A súlyfejlődése az kezdetektől nagyon jó volt. Első hónapokban 1 és 1,5 kilókat hízott. a tápszeres pótlás elejétől kezdve megvolt.
Tejérzékeny nincs a családban, férjem mai napig napi szinten fogyaszt tejet.
Lehetséges, hogy nem is tejallergia volt hanem akkor még szopott is és az anyai hormonok miatt volt az arcán a kiütés. Ugyanis előtte héten meg az állán volt 1 pici pattanás.
Ha csinálnak allergia vizsgálatot az miből áll ?
Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Tímea

Kedves Édesanya!



Egy éves kor alatt nem érdemes vérvizsgálatot végezni tejallergia tisztázására, mert ebben az életkorban az ellenanyag képződés még alacsony, és. a tünetek alapján látjuk el a csecsemőket. A leírtak alapján nagyon jó tápszert kap,de nem írta meg, hogy a bőre rendbe jött-e? A bőrtünetek tejallergiára utalnak, régebben volt az a felfogás, hogy az anyai hormonok váltják ki a tüneteket, ma úgy gondoljuk, hogy az anyatejben az anya által elfogyasztott fehérjék jutnak be és okozzák ezeket a tüneteket.



Üdvözlettel



Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Már a bejelentkezés alkalmával nagyon segítőkész volt az asszisztens hölgy (Dobos Erika), mindent elmagyarázott, segített a dokumentumok feltöltésekor is! Balogh doktor úr is nagyon kedves volt, minden kérdésemre, kielégítő választ kaptam!

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK