Csalánkiütés gyerekeknél – ezekre figyeljünk kivizsgálás előtt

Csalánkiütés gyerekeknél – ezekre figyeljünk kivizsgálás előtt

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2020.03.02

Csalánkiütés gyerekeknél több okból is jelentkezhet. A kivizsgálást nehezíti, ha a tünetek épp elmúlnak, mire a kis beteg orvoshoz kerül. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta a gyakori kiváltó okokat ás elmondta, hogyan segíthetjük a mielőbbi kezelést.

Mi a csalánkiütés?

A csalánkiütést - orvosi nevén urticaria – onnan ismerhetjük fel, hogy jellegzetes duzzanattal járó, csoportokban elhelyezkedő vagy nagyobb kiterjedésű kiütéseket okoz, melyek testszerte jelentkezhetnek. A bőr felsőbb rétegeinek duzzanatát a hisztamin nevű anyag felszabadulása okozza. Súlyosabb esetben arc-, szemhéj-, ajak-, súlyos esetekben nyelvduzzanat, nehézlégzés is társulhat hozzá.

Akut és krónikus csalánkiütés

A tünetek rendszerint hirtelen jelennek meg és típustól függően órákon belül eltűnhetnek, de akár heteken át is megmaradhatnak. Az akut csalánkiütés 4-6 héten belül elmúlik. Hátterében állhat valamilyen allergia, gyógyszer, étel fogyasztása vagy rovarméreg allergia esetén fellépő súlyos allergiás reakció - tüneteként is jelentkezhet. A csalánkiütés gyerekeknél leggyakoribb oka azonban valamilyen vírusfertőzés, például felső légúti hurut kapcsán is jelentkezhet. Orvosnak és betegnek is a nagyobb kihívást a krónikus – 6 hétnél tovább fennálló - csalánkiütés kiváltó okainak meghatározása jelenti.

Csalánkiütés gyerekeknél – krónikus panaszok

Csalánkiütés gyerekeknél akár hetekig is viszkethet.Krónikus csalánkiütés esetében a panaszok 6 hétnél tovább tartanak. Ez idő alatt a csalángöbök eltűnhetnek, majd más helyeken megjelennek. Hosszabb időre, akár napokra is megszűnhetnek, majd újra felbukkannak, mindig újabb bőrterületeken.

 

A krónikus urticaria lehet spontán és indikálható. A krónikus spontán csalánkiütést okozhatja például valamilyen fertőzés, (Sterptococcus, Staphylococcus, Helicobacter pylori, Chlamydia, Mycoplasma), gyógyszer vagy autoimmun folyamat. Sokszor sajnos kiváltó ok nem azonosítható.

 

A krónikus indukálható csalánkiütés kiváltó oka lehet:

  • a hideg (víz vagy levegő),
  • a meleg
  • a nyomás érzékenység – például túl szűk ruházat viselése,
  • dermografizmus – a csalánkiütés ilyenkor például egy karcolást vagy tapsolást követően is megjelenhet,
  • napfény – akár percekkel vagy órákkal a napon töltött időt követően is megjelenhet,
  • a kolinerg csalánkiütés gyerekeknél edzés, érzelmi szorongás, forró fürdő vagy a szokásosnál fűszeresebb ételek után jelentkezhet és általában 1 órán belül megszűnik.

A csalánkiütés kivizsgálása gyermekeknél

A csalánkiütés diagnózisának első lépéseként a kezelőorvos megismeri a kórelőzményeket és a csalánkiütéssel összefüggésbe hozható egyéb panaszokat. A kórtörténet alapján tudja meghatározni, hogy milyen rutin – például teljes vérkép, süllyedés – és milyen speciális – például ételallergia – vizsgálatok elvégzésére van szükség. A válaszok függvényében a rendelőben is végezhető provokációs teszt, például hideg-meleg, karcolás vagy UV-fény segítségével.

 

Csalánkiütés kivizsgálása gyerekeknélA részletes beszámoló tehát önmagában is közelebb vihet a diagnózishoz és nagymértékben leszűkíti a további vizsgálatok körét. Az alábbi kérdéseket gondoljuk át, az orvosi konzultáció előtt:

 

- Mikor jelentkeztek először a tünetek?

- Köthető-e valamihez a megjelenésük? (pl. új étel bevezetése, testedzés, betegség, gyógyszer szedés, fürdés meleg vízben, stressz)

- Melyik testrészen jelent meg csalánkiütés és mennyi ideig?

- Jelentkezett-e egyéb tünet is a csalánkiütés mellett? (pl. szem-, vagy ajakduzzanat, orrfolyás, nehézlégzés)

 

Dr. Balogh Ádám javasolja, hogy konzultáció előtt vezessünk tüneti naplót. Így minden nap, minden fontos adatot, panaszt feljegyezhetünk. A számunkra lényegtelen vagy összefüggéstelennek tűnő leírás értékes információt jelenthet a kezelőorvos számára.

Csalánkiütés kezelése gyerekeknél

A csalánkiütés megszűnéséhez a legfontosabb a kiváltó ok elkerülése, amennyiben ez lehetséges. Tüneti kezelésként második generációs antihisztamin készítmények adhatók a kezelőorvos által meghatározott, akár a szokásos dózisnál jóval magasabb mennyiségben is. Ha 2-4 héten belül nem észlelhető javulás, akkor az antihisztamin cseréje javasolt. Amennyiben továbbra sem sikerül változást elérni, ritkán szteroid készítmények használata is következhet, de ezek szedése csak a tünetek fellángolásakor, rövid ideig javasolt. A kezelés gyermekenként eltérhet, függ az életkortól, a tünetektől, a meglévő egyéb betegségektől is.

 

A csalánkiütés kivizsgálása és kezelése a szakemberek számára kihívást jelent. Fontos tudni, hogy a csalánkiütés gyerekeknél a sikeres kezelést követően is kiújulhat egy éven belül. A csalánkiütés fellángolása, az ismétlődő epizódok nagymértékben befolyásolják a gyerekek és szüleik életminőségét. A prognózis azonban bíztató, kutatók megfigyelése szerint ugyanis a diagnózist követő ötödik év végre a gyerekek többsége tünetmentes.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Érdeklődni szeretnék, hogy a lábfejemen és a bokámon van ez a bőrbetegség amire azt gondoltam gomba, de ahogy olvastam az a lábujjak közül indul. Ez nekem a bokámon kezdődött kipirosodott viszketett is és utána nagyon kiszáradt, annyira hogy ha nem kenem be valamivel ki is repedezik és folyamatosan hámlik ha kenem akkor is (próbáltam már sok krémet most egy körömvirág alapút használok) Most már körbe van a bokámon a lábfejemen de a lábujjak közé nem halad tovább és a folyamatos gyors hámlás miatt nagyon vékony és érzékeny a bőr gyulladásba van ha nem kenem be valamivel akkor egyszerűen kireped ez a vékony bőr. Emellett be is dagad estére főleg ha járkálok valamint fáj az ízület, ínszalag és szinte a csontom is, ezek a tünetek lehetnek-e ennek a gyulladt bőrnek a mellékhatásai vagy pont fordítva?
https://p1.picsto.re/7brN9.jpg

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt András,

A pontos diagnózis felállításához mindenképpen szükséges a beteg vizsgálata. Enélkül sajnos további kezelést sem tudok javasolni.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló színvonal

A doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte. 

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK