Csalánkiütés gyerekeknél – ezekre figyeljünk kivizsgálás előtt

Csalánkiütés gyerekeknél – ezekre figyeljünk kivizsgálás előtt

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2020.03.02 14:35

Csalánkiütés gyerekeknél több okból is jelentkezhet. A kivizsgálást nehezíti, ha a tünetek épp elmúlnak, mire a kis beteg orvoshoz kerül. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta a gyakori kiváltó okokat ás elmondta, hogyan segíthetjük a mielőbbi kezelést.

Mi a csalánkiütés?

A csalánkiütést - orvosi nevén urticaria – onnan ismerhetjük fel, hogy jellegzetes duzzanattal járó, csoportokban elhelyezkedő vagy nagyobb kiterjedésű kiütéseket okoz, melyek testszerte jelentkezhetnek. A bőr felsőbb rétegeinek duzzanatát a hisztamin nevű anyag felszabadulása okozza. Súlyosabb esetben arc-, szemhéj-, ajak-, súlyos esetekben nyelvduzzanat, nehézlégzés is társulhat hozzá.

Akut és krónikus csalánkiütés

A tünetek rendszerint hirtelen jelennek meg és típustól függően órákon belül eltűnhetnek, de akár heteken át is megmaradhatnak. Az akut csalánkiütés 4-6 héten belül elmúlik. Hátterében állhat valamilyen allergia, gyógyszer, étel fogyasztása vagy rovarméreg allergia esetén fellépő súlyos allergiás reakció - tüneteként is jelentkezhet. A csalánkiütés gyerekeknél leggyakoribb oka azonban valamilyen vírusfertőzés, például felső légúti hurut kapcsán is jelentkezhet. Orvosnak és betegnek is a nagyobb kihívást a krónikus – 6 hétnél tovább fennálló - csalánkiütés kiváltó okainak meghatározása jelenti.

Csalánkiütés gyerekeknél – krónikus panaszok

Csalánkiütés gyerekeknél akár hetekig is viszkethet.Krónikus csalánkiütés esetében a panaszok 6 hétnél tovább tartanak. Ez idő alatt a csalángöbök eltűnhetnek, majd más helyeken megjelennek. Hosszabb időre, akár napokra is megszűnhetnek, majd újra felbukkannak, mindig újabb bőrterületeken.

 

A krónikus urticaria lehet spontán és indikálható. A krónikus spontán csalánkiütést okozhatja például valamilyen fertőzés, (Sterptococcus, Staphylococcus, Helicobacter pylori, Chlamydia, Mycoplasma), gyógyszer vagy autoimmun folyamat. Sokszor sajnos kiváltó ok nem azonosítható.

 

A krónikus indukálható csalánkiütés kiváltó oka lehet:

 • a hideg (víz vagy levegő),
 • a meleg
 • a nyomás érzékenység – például túl szűk ruházat viselése,
 • dermografizmus – a csalánkiütés ilyenkor például egy karcolást vagy tapsolást követően is megjelenhet,
 • napfény – akár percekkel vagy órákkal a napon töltött időt követően is megjelenhet,
 • a kolinerg csalánkiütés gyerekeknél edzés, érzelmi szorongás, forró fürdő vagy a szokásosnál fűszeresebb ételek után jelentkezhet és általában 1 órán belül megszűnik.

A csalánkiütés kivizsgálása gyermekeknél

A csalánkiütés diagnózisának első lépéseként a kezelőorvos megismeri a kórelőzményeket és a csalánkiütéssel összefüggésbe hozható egyéb panaszokat. A kórtörténet alapján tudja meghatározni, hogy milyen rutin – például teljes vérkép, süllyedés – és milyen speciális – például ételallergia – vizsgálatok elvégzésére van szükség. A válaszok függvényében a rendelőben is végezhető provokációs teszt, például hideg-meleg, karcolás vagy UV-fény segítségével.

 

Csalánkiütés kivizsgálása gyerekeknélA részletes beszámoló tehát önmagában is közelebb vihet a diagnózishoz és nagymértékben leszűkíti a további vizsgálatok körét. Az alábbi kérdéseket gondoljuk át, az orvosi konzultáció előtt:

 

- Mikor jelentkeztek először a tünetek?

- Köthető-e valamihez a megjelenésük? (pl. új étel bevezetése, testedzés, betegség, gyógyszer szedés, fürdés meleg vízben, stressz)

- Melyik testrészen jelent meg csalánkiütés és mennyi ideig?

- Jelentkezett-e egyéb tünet is a csalánkiütés mellett? (pl. szem-, vagy ajakduzzanat, orrfolyás, nehézlégzés)

 

Dr. Balogh Ádám javasolja, hogy konzultáció előtt vezessünk tüneti naplót. Így minden nap, minden fontos adatot, panaszt feljegyezhetünk. A számunkra lényegtelen vagy összefüggéstelennek tűnő leírás értékes információt jelenthet a kezelőorvos számára.

Csalánkiütés kezelése gyerekeknél

A csalánkiütés megszűnéséhez a legfontosabb a kiváltó ok elkerülése, amennyiben ez lehetséges. Tüneti kezelésként második generációs antihisztamin készítmények adhatók a kezelőorvos által meghatározott, akár a szokásos dózisnál jóval magasabb mennyiségben is. Ha 2-4 héten belül nem észlelhető javulás, akkor az antihisztamin cseréje javasolt. Amennyiben továbbra sem sikerül változást elérni, ritkán szteroid készítmények használata is következhet, de ezek szedése csak a tünetek fellángolásakor, rövid ideig javasolt. A kezelés gyermekenként eltérhet, függ az életkortól, a tünetektől, a meglévő egyéb betegségektől is.

 

A csalánkiütés kivizsgálása és kezelése a szakemberek számára kihívást jelent. Fontos tudni, hogy a csalánkiütés gyerekeknél a sikeres kezelést követően is kiújulhat egy éven belül. A csalánkiütés fellángolása, az ismétlődő epizódok nagymértékben befolyásolják a gyerekek és szüleik életminőségét. A prognózis azonban bíztató, kutatók megfigyelése szerint ugyanis a diagnózist követő ötödik év végre a gyerekek többsége tünetmentes.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • gyermek- és felnőtt ellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
44 éves vagyok és 4 hónapja csalánkíütések jelentkeztek jelentkeztek a testemen, valamint gyógyszerallergia (angio ödéma) alakult ki különböző hatóanyagú fájdalomcsillapítókra. Vidéki vagyok (soproni), és egy hónappal ezelőtt voltam a hozzánk legközelebb lévő privát allergiarendelésen, ahol megállapították, hogy tejfehérje érzékeny vagyok. Antihisztamin tabletta szedését és tejmentes étrendet javasoltak, viszont a gyógyszer allergiával itt nem foglalkoznak. Azóta volt egy nagyon erős allergiás reakcióm, még erősebb az eddigieknél, és úgy döntöttem, egy olyan helyre megyek, ahol ezt is vizsgálják.
Május 17.-re kaptam Dr. Garaczi Edinánál időpontot vizsgálatra.
Kérdésem a következő: Folytassam-e a tejmentes diétát május 17.-ig, illetve szedjem-e az antihisztamin tablettát? Ez befolyásolhatja az Önök intézetében végzett vizsgálatokat? Én ugyanis szeretném "tiszta lappal" kezdeni az egész kivizsgálást. A csallánkiütést a pirosbogyós gyümölcsök okozták, tehát ezeket kerülöm, és lehetőleg nem veszek be semmilyen fájdalomcsillapítót, hogy elkerüljem az allergiás reakciót.
Válaszát előre is köszönöm: Sebestyén Mónika

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Sebestyén Mónika,

Krónikus csalánkiütés esetén szedje tovább a Lendin tablettát előírás szerint, ez nem befolyásolja a vérvétel eredményét.
Tejfehérje érzékenység esetén tejtermék-mentes diétát tartson. Az eddig elkészült vizsgálatok eredményét kérem, hogy hozza magával.
A láz-és fájdalomcsillapító gyógyszerek (nem-szteroid gyulladáscsökkentők) fokozzák a csalánkiütést, ezért ezeket lehetőség szerint kerülje.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló színvonal

A doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte. 

További vélemények

Hírek

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Az allergiás betegségek kezelése olyan mértékben fejlődött az elmúlt években, hogy ma már minőségi, akár tünetmentes életet biztosíthatunk allergiával küszködő, várandós pácienseink számára is – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész orvosa, akit arról kérdeztünk, hogy belekezdhetnek-e az allergénspecifikus immunterápiába a kismamák.  

További részletek
Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Az utóbbi hetek csapadékos időjárása a pázsitfűfélék fejlődésének is kedvezett, amelyek pollenkoncentrációja közepes-magas tartományban van jelen a levegőben. Lehet, hogy a pollenallergiásoknak érdemes lesz ismét maszkot viselniük? A kérdésre dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakembere válaszol.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK