A D-vitamin hiány felelős a civilizációs betegségekért?

A D-vitamin hiány felelős a civilizációs betegségekért?

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.11.16

A gyermek és felnőtt lakosságban végzett nemzetközi tudományos vizsgálatok arra utalnak, hogy a lakosság D- vitamin ellátottsága nem megfelelő. Számos kórkép esetében, melyeket civilizációs betegségnek is neveznek, mint szív- és érrendszeri megbetegedések, bizonyos rák típusok, allergia, de egyes autoimmun betegségek is, összefügghetnek az alacsony D-vitamin szinttel a szervezetben.

A D-vitamin szerepe az immunrendszer szabályozásában

Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább azt mutatják, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban – hívja fel a figyelmet dr. Polgár Marianne gyermekorvos-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Megfelelő mennyisége szükséges, hogy a veleszületett és a szerzett immnunitásban a sejtek funkcióját aktiválja, ilyen módon csökkenti a gyulladásos folyamatokat, az oxidativ stresszt életkortól függetlenül. A T1 limfociták és ezek aktív sejtanyagai a citokinek segítik az immunrendszer egészét komplex összefüggések útján az infekciózus betegségek megelőzésében és a betegségekkel szemben kialakuló védettség kialakításában.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Légúti fertőzések, allergia

A fentiek tükrében érthetőek azok a vizsgálati eredmények, melyek azt bizonyítják, hogy a gyakori felső és alsó légúti betegségek a kisgyermekeknél főként a napfény szegény hónapokra esnek és a vírusos légcsőhurutok, a gyakori nehézlégzéssel járó csecsemőkori bronchitisek, tüdőgyulladások gyakoribbak voltak azoknál a gyermekeknél, akiknek a D-vitamin ellátottsága nem volt megfelelő. Az immunrendszer másik vonalát jelentik a Th2 limfociták és sejtanyagai által irányított kórképek, az allergiás megbetegedések. A bőrgyógyászati eltérések az atópiás dermatitis, az ekcéma, a psoriazis is napfényes hónapokban javulnak. A megfigyelések és kontrollált tudományos vizsgálatok egyaránt arra mutatnak, hogy a bőrtünetek napfény hatására rendeződnek, a napfényben szegény hónapokban kiújulnak, ami a

D-vitamin szinttel is összefüggésbe hozható.

Vérvizsgálattal a napi szükséglet meghatározható
Az allergiás betegségek között különös figyelmet kell fordítani az egyre növekvő számú csecsemőkori és gyermekkori asztma megelőzésére, aminek egyik eszközeként a megfelelő D-vitamin pótlást ajánlják. Az anya terhesség és szoptatás alatti megfelelő D-vitamin ellátottsága segíti a csecsemő és gyermekkori allergiás asztma kialakulásának megelőzését. 2012.-ben számoltak be azokról a vizsgálati eredményekről, mely szerint az atópiás (allergiára hajlamos) egyén esetében már nem csak a terhesség alatt és a gyermekkorban, de felnőtt korban is gondolni kell a D-vitamin pótlására. A helyes táplálkozás és a szabad levegőn tartózkodás mellett, különösen a téli időszakban szükség lehet a D3-vitamin pótlására. Annak eldöntésére, hogy kinek és milyen adagú D-vitamin szedése indokolt, orvosi vizsgálat szükséges, és a vizsgálatok eredményének függvényében lehet a D-vitamin adását elkezdeni.

D-vitamin hatása egyéb betegségekbend vitamin hiány

A szív és érrendszeri betegségek, elhízás esetében és 2. tipusú diabetes esetében is ajánlott a D-vitamin szint ellenőrzése és a D-vitamin szükség szerinti pótlása. Autoimmun kórképeknél: rheumatoid arthritis és szklerózis multiplex esetében is vizsgálják a D-vitamin hiány szerepét. Az életkorral fokozódó csontritkulásnak nevezett kórkép (osteopenia, ostoporózis) esetében a diagnózis felállításának és a kezelésnek része a D-vitamin szint meghatározása és a hiány kezelése.

Téma szakértője

  • Dr. Pászthory Erzsébet

  • Szakterületek:
    • gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos
  • Specialitások:
    • irritábilis bél szindróma (IBS)
    • SIBO
    • bél minkrobiom problémáinak kezelése
    • funkcionális bélbetegségek
    • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
    • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
    • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Brigitta

Kedves és segítőkész a Doktornő! Végre egy orvos, aki figyelt rám és minden kérdésemre választ adott.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok